Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
quite bitter with the first two infusions but slight sweetness comes after second-third brewing and so as color. Its a good daily drinker for decent price.
Origin Wu Liang Shan
Tea Factory Xia Guan
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2016
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně usedlá, ořechovo-dřevitá, jemná. Hnízdo je lisováno poměrně jemně, šídlem lze pohodlně oddělit větší kousky na přípravu. Hezký drobnější mladší list, od pohledu dobrý poměr tips/list. Barevně dominuje šedo-černá s hnědavo-oranžovými listy v menšině, pouze místy větvička, hezky zalisované neifei. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Vydatná těžká vůně melty, evokuje mi to tmavé začernalé vnější slupky vlašských ořechů pod ořešákem na Moravě, dřevitý podtext. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavá rudo-hnědavá, velmi přijatelné množství prachu na dně misky. Vůně je překvapivě v pozdí smetanová, dominuje dřevitost a lehká wo dui - ztmavlé slupky ořechů. |
CHUŤ | | Sladká kulatá chuť s nahořklou dřevinkou v pozadí. Mahagonově těžký podtext, lehký kafr, pronikavé ořechové prvky, nejvíce mi připomíná čerstvé para ořechy. Minimální zemitost, ostatní pestré složky tento tón značně přehlušují. Jeden z nejtěžších shu pu-erhů, které jsem v poslední době měl, hodně mi připomíná 2015 Meng hai Fang Cha, taktéž tak hutný a zajímavý shu. Pestrá, překypující chuť přímo nabádá k párování s ořechy. |
DOCHUŤ | | Dochuť po polknutí smetanově sladká s lehčí dřevitostí a pronikavější a pestřejší ořechovou složkou, přidávají se pekanové ořechy - v kombinaci s para dávají jedinečnou kompozici, vše podtrženo smetankou v pozadí a pouze nepatrnou zemitostí na startu. Dlouhá doba trvání dochutě, zcela reálné ořechové prvky včetně pocitu "suchého" kořene jazyka a patra, jako je tomu u konzumace vlašských ořechů. V podtextu hraje stále až mahagonový silný prvek s jemnou bukovou odbočkou, ale oproti chuti zamotné podstatně menší. Tento čaj je mírně povzbudivý a nepatrně ochlazující. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobný mladý kvalitní kroucený list, poměrně celistvé kusy, jemněji lisované - malá deformace (záleží také na porcování). Měkký doslova černý list. |
Stabilní, chutný, vydatný shu, v yixingu se chová naprosto standardně, bez výhrad, plné chutě, od sedmého nálevu jde lehce s výkonem dolů. Zajímavé jsou projevy ve vícenálevu, kdy se střídají výraznosti chutě, připravoval jsem velmi horkou vodou - v samovaru. První nálevy byly až kafrové s těžkým mahagonem, další tři ořechové se střídavě pekanovými a para ořechy, v pozdějších nálevech se projevovaly ořechy vlašské. V posledních nálevech jsem registroval meltu, bukvice, vlašáky, jemnější smetanový podtón. Ani při extra horké vodě a poměrně velké dávce nebyl nálev nepitelný, vždy se zahlazovala silná dřevitá základna prvních nálevů sladší smetanovou složkou - nálev byl silný, v zimě doslova zasytil, ale nemá nejmenší negativní prvek ani při jednonálevu v louhovačce. Nemohl jsem se těchto hnízd nabažit a s úlekem jsem zjistil, že zbývá poslední kousek, který bylo nutno nafotit a popsat :-) extra pitelné!
USD 22.24 / 5x100g tuo
https://www.yunnancraft.com