Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).



2016 Xia Guan Pu Er Tuo Cha shu


Vložil Tomáš Klouda 20.6.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
quite bitter with the first two infusions but slight sweetness comes after second-third brewing and so as color. Its a good daily drinker for decent price.
Origin Wu Liang Shan
Tea Factory Xia Guan
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2016
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně usedlá, ořechovo-dřevitá, jemná. Hnízdo je lisováno poměrně jemně, šídlem lze pohodlně oddělit větší kousky na přípravu. Hezký drobnější mladší list, od pohledu dobrý poměr tips/list. Barevně dominuje šedo-černá s hnědavo-oranžovými listy v menšině, pouze místy větvička, hezky zalisované neifei.
NAHŘÁTÝ LIST Vydatná těžká vůně melty, evokuje mi to tmavé začernalé vnější slupky vlašských ořechů pod ořešákem na Moravě, dřevitý podtext.
BARVA NÁLEVU Tmavá rudo-hnědavá, velmi přijatelné množství prachu na dně misky. Vůně je překvapivě v pozdí smetanová, dominuje dřevitost a lehká wo dui - ztmavlé slupky ořechů.
CHUŤ Sladká kulatá chuť s nahořklou dřevinkou v pozadí. Mahagonově těžký podtext, lehký kafr, pronikavé ořechové prvky, nejvíce mi připomíná čerstvé para ořechy. Minimální zemitost, ostatní pestré složky tento tón značně přehlušují. Jeden z nejtěžších shu pu-erhů, které jsem v poslední době měl, hodně mi připomíná 2015 Meng hai Fang Cha, taktéž tak hutný a zajímavý shu. Pestrá, překypující chuť přímo nabádá k párování s ořechy.
DOCHUŤ Dochuť po polknutí smetanově sladká s lehčí dřevitostí a pronikavější a pestřejší ořechovou složkou, přidávají se pekanové ořechy - v kombinaci s para dávají jedinečnou kompozici, vše podtrženo smetankou v pozadí a pouze nepatrnou zemitostí na startu. Dlouhá doba trvání dochutě, zcela reálné ořechové prvky včetně pocitu "suchého" kořene jazyka a patra, jako je tomu u konzumace vlašských ořechů. V podtextu hraje stále až mahagonový silný prvek s jemnou bukovou odbočkou, ale oproti chuti zamotné podstatně menší. Tento čaj je mírně povzbudivý a nepatrně ochlazující.
VYLOUHOVANÝ LIST Drobný mladý kvalitní kroucený list, poměrně celistvé kusy, jemněji lisované - malá deformace (záleží také na porcování). Měkký doslova černý list.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje

Stabilní, chutný, vydatný shu, v yixingu se chová naprosto standardně, bez výhrad, plné chutě, od sedmého nálevu jde lehce s výkonem dolů. Zajímavé jsou projevy ve vícenálevu, kdy se střídají výraznosti chutě, připravoval jsem velmi horkou vodou - v samovaru. První nálevy byly až kafrové s těžkým mahagonem, další tři ořechové se střídavě pekanovými a para ořechy, v pozdějších nálevech se projevovaly ořechy vlašské. V posledních nálevech jsem registroval meltu, bukvice, vlašáky, jemnější smetanový podtón. Ani při extra horké vodě a poměrně velké dávce nebyl nálev nepitelný, vždy se zahlazovala silná dřevitá základna prvních nálevů sladší smetanovou složkou - nálev byl silný, v zimě doslova zasytil, ale nemá nejmenší negativní prvek ani při jednonálevu v louhovačce. Nemohl jsem se těchto hnízd nabažit a s úlekem jsem zjistil, že zbývá poslední kousek, který bylo nutno nafotit a popsat :-) extra pitelné!
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
USD 22.24 / 5x100g tuo

https://www.yunnancraft.com