Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2016 Gruzie Ramiz

  • Vložil Tomáš Klouda 26.2.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list hnědo-šedé barvy, objemný list, který je mírně kroucený, dlouhé velké vícelisté celky. Vůně po otevření ALU pytle výrazná, omamná, jablečné cukerné ovocné tóny s medovo-dřevitými prvky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: voní po rozvařeném ovoci - jako při rozvaření jablek/hrušek - cukerné tóny ovocného pyré s kapkou citrusových složek. Sladko-nakyslá vůně.
    Vůně nálevu: ovocno-dřevitá s bylinným pozadím, cukerný sladký základ s lehkou nakyslostí.
    Barva nálevu: tmavá červeno-hnědá, téměř do ruda.
    Chuť: Příjemná plná chuť, ani při delším louhování není svíravá, naopak ještě pitelnější a podtrženější základ. Sladko-nakyslá základová složka, lehký náznak hořkosti v závěru chutě. Komplexní nálev, který při standardním louhování dává více ovocné prvky, cukerné tóny jablečného pyré s náznakem pomerančové kůry. Příjemné o stupeň méně výrazné bylinné složky. Při delším louhování je cítit nugátové plné složky, těžží základ a ovocnost je ve stejné úrovni. Osobně volím tyto silnější varianty, doslova překypují plností, snoubí se zde cukerné tóny ovoce s nugátovou mandlovou složkou.
    Dochuť: Dochuť je dlouhá, příjemná vyvážené, samé pozitivní tóny i při dlouhém louhování, bez svíravosti. Plná ovocná složka, hutnější varianta má na stejné vlně nugát s bylinným pozadím, standardní 3minutové louhování je celkově jemnější, procítěnější. Připravuji i dle aktuální nálady, jestli chci posílit, nebo uklidnit. Jablečné tóny zde nejsou již tak jednoznačné, doznívání mi připadá více pestré, střídá se tu mnoho ovocných prvků, kde se přidává i citrusová mírně štiplavá složka. Skvělé působení po celých ústech, na patře i na jazyku, mám rád takovouto komplexní stimulaci chuťových buněk.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálev popisovat již popisovat nechci, přikládám pouze pár foto, Ramiz má stabilní plné čaje, zpravidla podobné podle období sběru rok co rok. Svědčí to o jeho umu. Zcela příznačné je i to, že čaj nikomu nechutná pár měsíců po sběru - pak se rozvoní, uleží a je hutný, silný, neodolatelný - prostě Ramiz :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list objemný, převládají vícelisté celky, barva do hněda.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 2150,-/kg

    Prodejce: Petr Sič