Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2016 Nepal Guranse Handrolled Floral (organic) Autumnal Flush, lot no. G-13016

  • Vložil Tomáš Klouda 7.5.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Guranse Handrolled Floral (organic), lot no. G-130/16
    Nádherný, ručně vyrobený čaj z organické zahrady v nepálské Dhankutě. Pouze dva lístky a čajový vrcholek jsou volně a úhledně srolovány a silněji oxidovány. Výsledkem je čaj, který nám po zalití dává živý, tmavě oranžový nálev se sametovou texturou, medově nasládlou chutí s tóny čokolády, ořechů a koření. Doba sklizně: začátek listopadu 2016
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Již obal je precizní, působí luxusně vč. etikety a ručního úhledného písma. Suchý list voní medovou sladkou primární složkou s náznaky lískových ořechů a sušených meruněk. Již na prodejně mě zaujal objemný nádherný list, vůně jen potvrdila, že tento kus potřebuji. Kvalitní ruční práce, nepoškozené vícelisté celky, ochmýřený list, barevná hra stříbrných ochmýřených tipsů, hnědavých, tmavě zellených a šedavých lístků - to vše v objemném celku.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě:
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
    Nahřátý list: hutná těžká ořechová vůně s hořkou čokoládou, lehounká medová vedlejší složka, která se zvýrazňuje dobou nahřívání v sadě. Dominuje primární nahořklá hladká složka po čokoládě, celek zjemňuje vedlejší sladká složka, příjemné kořeněné konstantní prvky. Pestré výsledky již jen z vůně. List doslova vyvolá jen z přičichnutí příliv slin, jak vábí k napití!
    Vůně nálevu: ořechovo-čokoládová s nahořklou dominantní složkou.
    Barva nálevu: Hnědavá. Absolutně bez prachu, či zlomků, čistý bezstarostný nálev i bez sítka.
    Chuť: Plná, velmi hutná sladká složka s podtrhující nahořklou složkou v pozadí, obzvláště v závěru chutě je krásný balanc mezi hořkou a sladkou. Hladký průběh chutě, cením si obzvláště pestrosti chuťových tónů již v chuti, člověk ani nechce polknout. Převládá mírně medovo-ovocná složka, lehké čokoládové tóny a ořechové podtexty. Pouze decentní, ale vytrvalé kořeněné prvky v pozadí. Překypující chuť!
    Dochuť: po polknutí se chuť rychlle převalí do sladšího základu s nahořklou složkou na patře. Spolupráce několika tónů, které působí odděleně, ale slučují se do jednoho celku. Nahořklá příjemná ořechová složka, pouze mísrná čokoládka, dominuje zpočátku medovo-kořeněná dochuť, poté se role prohodí a závěr je spíše ořechový s medovým podtextem. Balada, není co vytknout, krásný hutný podzimní sběr!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan porcelán 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem 8 nálevů. Zaléváno vodou o teplotě 95°C. Doby louhování: 35s/25s/35s/55s/90s/130s/220s/300s+
    Tento čaj mě baví. Záleží na vodě, záleží na dobách louhování. Nemusím si s ním dělat starosti, ať jej připravím jakkoliv, je vynikající. Naopak odchylka od zajetých prověřených nálevů přinesla vždy překvapení, jednou se mihnou v celku tóny višní, podruhé slaďounké lesní jahůdky. Fascinující čaj! Základní projevy jsou stabilní, ale jednotlivé nuance berou dech. Ale od začátku. Nahřáté větší množství listu voní hutně po temné čokoládě. Barva nálevu tmavá do hněda. Vůně nálevu jako ovoce v čokoládě, slaďounký základ s nahořklou stopkou. Vynikající hladký základ, hra čokolády, výrazné ořechové tóny v pozadí a sladké složky, které nejsou přítomné po celou dobu chutě, ale jsou místy cítit. Náznak medu, obzvláště v závěru chutě. Dochuť je dlouhá a velmi hutná, dokonale se doplňuje decentně nahořklá složka vzadu na jazyku a sladká na špičce. Opět cítím náznaky višní v čokoládě, jako bonboniera s lehce ořechovým podtextem. Závěr je sladší, spíše do ovocno-medova s nahořklou složkou po čokoládě téměř ve stejné úrovni. Dlouhatánské projevy tónů, až přes 30 minut pořád vydatné zážitky z chuťových složek. Aftertaste je tím lepší, čím je delší louhování. Mírně kořeněný charakter. První tři nálevy komplexní, další již podléhají nezvratnému spádu, první odpadá višeň, čokoláda slábne. Od pátého nálevu výrazně slabší tělo, více do medova. Zkoušel jsem i jednonálev a celek je lehounce svíravý, ale dochuť je těžká a trvá nekonečně dlouho. Lahodná nepálská "bonboniera", která mi bude chybět a jak říká jedna reklamní hláška - "Merci, za to, že jsi!" :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list nádherné žilkované struktury, podlouhlé užší list, převládají vícelisté celky, tips a dva listy, pouze místy jednolist. Zelenohnědavá barva, nerovnoměrná oxidace, hezky flekatý list :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 50g 185,0 Kč
    100g 365,0 Kč

    Prodejce: Teamountain

    //Líbil se mi také Arya Tara (SFTGFOP-1), ale tento vyhrál podle vůně, více mi seděl a také jsem z této zahrady ještě nic nepil.