Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2016 Mengku Arbor - Yellow Leafs ( shu pu-erh )
Info od prodejce:
Yellow leafs from small arbor tea trees growing in Mengku area pressed into the 1kg brick wrapped in bamboo leaf. Medium-dark Lincang fermentation without excessive smokiness as it would be typical for that area, yet gentle notes are in present. Not thick and rich but pleasant sweet tea liqour for many infusions with touch of Huang Pian ( yellow leafs ) honey notes, especially in lighter steepings
Origin Meng Ku
Tea Material Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2016
Season Mix - Spring / Autumn
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Cihla slisována středně pevně až pevně, nožem se dobře porcuje díky tvaru cihly. Barva je černo-hnedavá. Vůně dřevito-ořechová, nuance lísky a jejích plodů. Vzhled listu je obdivuhodně hezký, není to žádný výběrový materiál, ale na druhou stranu to není ani žádný aláčový poslední grade, kde je zalisováno víc stonků, než listu. Z odlomených kousků je vidět, že v obsahu není ani příliš stonků, ale ani tipsy, tak to považuji za základ pro shu. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Nahřátí otevířá temné hladiny vůní, mahagonový nábytek, silně kafr, začernalé slupky z vlašských ořechů, zetlelé listí ořešáku. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavá neprůhledná, do ruda, později do černa. Drobný prach na dně misky v cca 3 nálevech. Vůně nálevu zpočátku připomíná solené uzené mandle, později krémovější nuance s kafrovým podtónem. |
CHUŤ | | Stabilní a velmi chutná kompozice. Tóny lískového dřeva, ořechové pestré projevy, lehký dotek mahagonu, při silnějších nálevech nával kafru na startu. V průběhu nálevů jsou cítit uzené mandle, slané kešu a vlašské/para ořechy nejintenzivněji. Prvky zetlelého listí téměř nulové. |
DOCHUŤ | | Po polknutí hladká sladká složka, která jde na patře na na kořenu jazyka do krémova. Interakce chuťových pohárků dřevito-ořechovou a celkové zjemnění, hýčkání, krémovými prvky. Nesedí mi příliš ty černo-černé dehtově vypadající dlouhé nálevy, pak je kafr a dřevitost ráznější a projevuje se lehké škrábání v krku. |
Osobní popisek: Gaiwan otevírá kávovo-kafrové nuance s náznakem kakaa, místy slupky lískového ořechu. Yixing chuť uhlazuje, stabilní plná složka, místy až do krémova, příjemná dřevitost v pozadí, černé pozdzimní slupky vlašáku. Slabší huang pian materiál dává buď o něco lehčí nálevy (menší výdrž), nebo prostě gram až dva přidám a je to jako standardní shu s dlouhou výdrží a hutnějším projevem. Kilová cihla mi dala prostor na testy, vážně jsem si oblíbil přípravu v gaiwanu, dává mi komplexnější projevy.
Vylouhovaný list černé barvy, pouze místy do červena/hněda. převážně plátky, zlomky listů, běžná podoba základních sort. V obsahu lze najít přiměřené množství větviček a místy i semínko.
14.83 dolarů/1kg
https://www.yunnancraft.com