Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2016 Kenya Purple stone

  • Vložil Tomáš Klouda 30.3.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Purple rolling stone - zelený purpuový čaj, únor 2016
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list tmavé barvy, šedo-tmavě zeleno-fialový. Drobný list, mírně kroucený do spiráleček, místy velké smotky ve tvaru kuliček o velikosti třešně. Zajímavý netypický list. Na mě trochu drobný a byl jsem skeptický. Vůně bylinno-kouřová se zajímavým travnatým nádechem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list: velmi hutná zajímavá bylinná vůně říznutá s kouřovou s složkou s pronikavými tóny květin.
    Vůně nálevu: specifická vůně pro "purple" čaje - netypická příjemná nuance travin a bylin s nahořklým podtextem.
    Barva nálevu: nafialovělá barva nálevu, až do hněda, při delším louhování až do oranžova, velký obsah zlomků a prachu (drobný list).
    Chuť: zajímavá bylinno-mírně kouřová chuť, zajímavé dřevnaté tóny, jedinečná je právě zajímavá nuance travin v kombinaci s jemnou, ale výraznou kouřovostí.
    Dochuť: Sladší základ po polknutí, příjemné dozvuky nahořklé složky na jazyku a na patře dojíždí mírná kouřovost. Na jazyku dominují bylinno-travnaté složky, velmi příjemný a chutný základ. Středně dlouhá doba doznívání, na závěr zůstává stopa kouřovosti s travinami v základu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 120ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem 6 nálevů, zaléváno 85°C. Předehřev nádobí. Doby louhování: 10-15s/10s/30s/60s/180s/250s+
    První nálevy jsou takřka okamžitě po zalití k slévání, okamžité zabarvení vody do purpurové barvy. První tři nálevy jsou silné, pokud zaléváme teplejší vodu, jsou dosti hrubé a svíravé, nejlépe je čaji ve studenější vodě, klidně i mírnější a prodloužit doby louhování. Klasická složka purpurových čajů z Keni, zcela specifická bylinná složka s travinami, lehké náznaky květin a mírná kouřová složka, která dělá tento kousek zajímavý. Zajímavá je vyvážená hořko-sladká složka, hořkost dominuje, ale není to nic přepáleného, je to příjemná hořkost, která k charakteru sedí. Pro mou osobu jsou tyto purpurové variety příjemným zpestřením oproti klasickým tónům čaje. Od čtvrtého nálevu je cítit mírný spád, v pozadí je lehce cítit rybí moučka, poslední nálev je prázdnější, není tam to hutné povzbudivé plné tělo, kouřovost minimální, v pozdějších nálevech také lépe prozkoumáme jednotlivé složky bylin a travin, které se obzvláště v dochuti větví a zjednodušují. Skvělý čaj obzvláště na jaře a v létě pro jeho ochlazující účinky. Nedoporučuji na noc, je velmi povzbudivý.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list křehounký, drobný, sekaný, nazelenalá barva listu, místy se najde i nepoškozený veliký list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Závěr: Chutná netypická raritka z Keni, překvapí čajového i nečajového spotřebitele :-)

    Cena: PČD/velkoobchod - 2,5Kč/g
    50g - 207Kč

    Prodejce: Petr Sič