Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Kenya Mitchi FTPOP 2016
Info od prodejce:
Mitchi FTPOP, únor 2016, Darjeelingovský způsob zpracování, velké množství tipsů
Suchý list drobounký, tříděný v naprosto přesné standardní velikosti odpovídající označení. Vůně je příjemná těžší s ušlechtilou dřevitostí, lehkým kakaovým nádechem a kořeněným podtextem při hořko-sladkém základu. Barva je značně tmavá, černo-šedá, v celku jsou obsaženy zlatavé drobné tipsy v poměru asi v 1:5-1:6 s ostatním tmavým listem. Vzhledově čaj působí velmi dobře.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: vůně hutných kořeněných darjeelingů - božský počin z afrického kontinentu. List voní jen průduchem ve víčku a již láká ke zpracování. Příjemné ořechovo-dřevité složky, hořko sladký charakter, hořkost dominuje, kořeněné příjemné živé tóny, po delším napaření jde vůně do medových a ořechových tónů za podpory kořeněných složek.
Vůně nálevu: plná nasládlá vůně s nahořklou koncovkou, kořeněný základ, dřevité ušlechtilé tóny s kapkou ořechů s ovocno-medovým dojezdem.
Barva nálevu: červeno-hnědý, prakticky rudý nálev, bez kalu, zlomků, či prachu.
Chuť: uhlazená chuť, start hladký, později jen slabounká nahořklost s náznakem svíravosti. Nálev vklouzne do úst, kulaté plné tóny, hra chutí, kořeněný svůdný základ s milionem projevů okolo. Základ je sladký, pouze decentní nahořklá složka, která podtrhne, zvýrazní okolní složky, v primáru je cítit hořká čokoláda s jemným medovým podtónem, lehce kořeněné prvky, v pozadí hraje nesmírně chutná ušlechtilá dřevitost.
Dochuť: sladká chuť, již téměř bez hořkosti, mírnější kořeněné složky, dávají prostor medovým prvkům s dřevitostí jít více do šířky, lehký náznak kakaa a čokolády v pozadí, dřevitost je pestrá, stejně úchvatná, jako u darjeelingů.
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
100°C horká voda, louhování 10/15/35/90/180/300+s
Červeno-hnědavá barva nálevu, vůně je zcela lahodná, hutná, kořeněno-dřevitá s čokoládkou a květovými prvky. Plná kulatá chuť, svíravost zcela neznatelná, kořeněné základové složky, čokoládová plná chuť, květové prvky v pozadí. Náznaky lískového oříšku, lahodné prné tělo. Základ je hořko-sladký. Silný a hutný nálev s hezkou dlouhotrvající dochutí, doslava doušky tepla. Druhý až třetí nálev nejlepší, plné pestré tóny, v dalších nálevech slábne kořeněná složka a celek je omezenější, zcela poslední nálev je slaďoučký, jednotvárný. Z mého pohledu lahůdka, mám tento kousek moc rád a je to skvělý počin z Keni!!
Mokrý list drobounký, maličkaté tipsy a zlomky listů. List hnědavé barvy.
Cena: PČD/velkoobchod - 3,5Kč/g
50g - 280Kč
Prodejce:
Petr Sič