Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2016 Kenya Kangaita SP
Info od prodejce:
Kangaita special - čerňák z centrální Keni
Suchý list drobounký, přesto však tříděný a úhledný, roztomilý. Dvou až pěti milimetrové lístečky, hezký podíl zlatavýh tipsů. Vůně je božská, medovo-ovocná se sladkou základovou složkou. Barva listu do šeda.
Příprava v degustační sadě
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: hutná slaďounká vůně, jde až do medova s náznakem ovoce, příjemné decentní kořeněné prvky,
Vůně nálevu: sladká medová vůně s ovocnými náznaky. Čistý, velmi aromatický nálev.
Barva nálevu: krásný zlatavo-oranžový nálev, jiskrný, doslova svítí, prakticky bez zlomků a kalu, čistý nálev.
Chuť: plný kulatý sladký nálev s medovými tóny, kapka ovoce, decentní, žádné přestřelené kořeněné složky, mírná dřevitost v pozadí.
Dochuť: sladká, vydatná dochuť. Selekce sladkých tónů do medových složek, pouze jemné dřevité tóny v pozadí, kořeněnost v dozvuku prakticky není. Mocná dlouhá dochuť. Hřejivý efekt.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5-6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Šest nálevů velmi dobrých + jeden finální. Zaléváno vroucí vodou. Doby louhování: 20s/15s/35s/55s/120s/250s/300+s
První nálevy jsou tmavě oranžové, překypují vonnými i chuťovými prvky. Medové tóny s decentním sladkým ovocem, příjemné dřevité prvky s mírnou kořeněnou složkou, vše do sebe zapadá, kulatý celek, krásný přechod na dochuť. Od pátého nálevu je cítit mírný spád, celek není tak pestrý, zůstává sladký základ a medové tóny, lehounká dřevitost v pozadí. Drobný list není nevýhoda a tento kus není žádné béčko, mám jej společně s čokoládovým Mitchi z černých čajů z Keni nejradši.
Mokrý list drobounký, je hnědavý, měkká struktura, krásné jsou drobounké tipsíky, které v celku svítí.
Cena: ?
Prodejce:
Petr Sič