Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2016 Kenya Green Victoria

  • Vložil Tomáš Klouda 23.3.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Victoria Set, únor 2016, základní zeleňák
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list ve tvaru drobných listů, v celku je mnoho zlomků, ale i spousty mírně kroucených jehliček kolem 1-2cm. Vůně listu hrubší travnatá s bylinným podtextem, nahořklá vůně dominuje, sladký podtext. Tmavě zelená barva listu, místy až do šeda.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
    Nahřátý list: travnatá vůně se stopami květin. Těžší travnatá vůně.
    Vůně nálevu: travnatá, příjemná, žádné negativní složky.
    Barva nálevu: zelený jiskrný světlý nálev, minimum zlomků na dně, drobné množství kalu.
    Chuť: mírně svíravá travnatá chuť, postupné odeznívání svíravosti, příjemná sladko-nahořklá chuť na jazyku, jemňounké květinové tóny, dominuje travnatost.
    Dochuť: dozvuk není tak výrazný, jako chuť samotná, naopak přechází do jemnější podoby, příjemné travnaté prvky, náznaky květinek, jemný osvěžující nálev, v doznívání jen se stopkou svíravosti.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 120ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem 6 nálevů, zaléváno 85°C. Doby louhování: 30s/20-25s/45s/90s/160s/250s+
    Světlounké žlutavé nálevy. List je třeba louhovat delší doby, osobně mám tento čaj radši zaléván teplejší vodou, mám rád hrubší složky. Popisovaná příprava je však chuťově vyvážená, vybalancovaná hořkost se sladkostí. Travnaté příjemné složky, mnohem příjemnější, než při jednonálevu v degustační sadě, celek zdobí květinová složka v pozadí, jemné štavnaté svěží tóny - osvěžující nálevy! Není to čaj překypující bohatým pestrým tělem - naopak ho oceňuji pro svou nevtíravou jednoduchost, piji to radši, než vodu, žízeň jakoby byla více ukojená. K dochuti mohu popsat jen travnaté prvky trvající kolem 5-7 minut, traviny dominují, zpočátku doznívají jemné květinky v pozadí. Cenově dostupný vytrvalec, nemá velký spád v průběhu času, na konci roku 2016 stále plný síly a příjemných travnatých chutí. Není to žádný základový přihrublý omezený zeleňák, moc mě těší :-)
    //k fotografiím - i když ochlazuje - skvěle chutná na ledu!! :-))
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list drobný, svěží zelené barvy, malé lístky, křehká struktura listů, místy jsou v celku stonky. Na pohled nic extra, ale barva svědčí o stále dobré kondici listu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD/velkoobchod 0,6 Kč/g 50g - 67Kč


    Prodejce: Petr Sič