Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2016 Mt. Kenya green BOP
Info od prodejce:
Mt. Kenya BOP, únor 2016, vysokohorský zelený čaj (2400m.n.m)
Suchý list drobný, převládají malé smotky a drátky, poměrně velký počet zlomků. List je tmavě zelený, šedý, pouze místy světlejší ale přesto tmavý zelený - celkově je tedy na zelený čaj list tmavší. Vůně je příjemná, primárně travnatá s nevšedními květovými prvky. Jelikož jsem popíjel již čaje z Keni, připomíná mi vůní nejvíce letošní čaj - konkrétně Green dragon - ale s výraznější travnatostí - vůně orchidejí a kosatců v pozadí.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
Nahřátý list: nahořklá základová vůně s lehkou nasládlou stopou. Primární travnatá vůně s kořeněným základovým prvkem, v pozadí je cítit byliny a květiny - výrazné orchideje. Omluvte mi ten termín, ale v pozadí cítím mírně "senčoidní" projevy - mořská sůl se zajímavou specifickou travnatostí.
Vůně nálevu: vůně nálevu voní mírněji, obával jsem se agresivity, hrubosti tohoto čaje při přípravě, ale dle vůně je příjemný, decentně travnatý s květovým pozadím a příjemnými vegetálními prvky, nutno dodržovat nižší teplotu vody.
Barva nálevu: světlá žlutavá s drobným prachem na dně misky v přijatelném počtu.
Chuť: svěží a přitom plná chuť, nálev má sílu a rovnováhu zároveň, svébytné travnaté složky - opět mi evokují lehké jarní traviny, jako tomu bylo u dragouna z Keni. Příjemné květinové prvky ve stejné rovině, jako travnatost, bylinky s mateřídouškou. Uvolňující kompozice, základ dokonale vyrovnaný s poměrem hořkost/sladkost - lehounká kořeněná složka, vlastní keňským čajům, působí převážně až v závěru chutě. Hezké vegetální nuance v pozadí.
Dochuť: plynulý přechod, bez drhnutí na jazyku/v krku, které u zeleňáků občas bývá. Sladkost v základu převažuje, v těsném sledu působí nahořklá složka, dominují travnaté prvky s prvky mízy slupek kaštanů + další vegetální tóny, květové příjemné doplňující složky v pozadí. V závěru dochutě lze vnímat náznaky slané/umami složky, to již odezněli květiny a zůstává travnatost s touto složkou. Velmi příjemné a dlouhotrvající požitky. Čas dozvuku při této přípravě přesahuje málo přes deset minut.
Vícenálevová příprava:
Konvička sklo 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
75-85°C max u posledních nálevů, 6 nálevů, 25/15/30/50/110/250+
Předehřev většího množství listu v konvičce je úchvatný, krásná travnatá svěží chuť, doslova energizující vůně. Při delším napaření se přidávají těžší bylinné vůně, které jdou až do mandlova. Jemná, jemná symfonie, která má v repertoáru tisíce nuancí travin, jemné pohlazení svěžích jarních travin. Chuť je primárně sladká s nahořklým podtextem, ale bez náznaku negativních prvků. Druhý nálev je lehce říznější, ale stále příjemný, bez drsných svíravých prvků, s přidáním květových tónů. Nádherné působení hořkosti po polknutí - doslova z jazyku stéká do krku a postupně sládne, na patře a po stěnách úst hrají jemné mandlovo-bylinné složky, později se čaj rozmáhá až do květinových prvků. Lahodné vyrovnané nálevy, při výraznějším travnatém těle - mě osobně sedí snad i více, než Green Dragon. V závěru je cítit mezi ostatními prvky opět šťáva ze slupek kaštanů - zajímavý a pestrý čajík, který nakopne a ochladí.
Mokrý list je drobounký, místy jsou k nalezení středně velké nepoškozené jednolisty, vesměs se ale jedná o zlomky, místy i nějaký ten tips ale lze najít. Křehký svěží zelený list. List odpovídá zařazení Broken Orange Pekoe.
Cena: PČD/velkoobchod 1,7Kč/g
50g - 147Kč
Prodejce:
Petr Sič