Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2016 Kenya Black Meru Gold
Info od prodejce:
Black Meru Gold - patří do kategorie vnitřní kruh -
prapůvod Keni: voňavoučký černý čaj, plný síly i jemných
chutí.
Suchý list objemný, dlouhé kroucené listy, zdánlivě
připomínající černé čaje z Cejlonu, či ortodoxní assamy.
Barva listu tmavá, šedo-hnědavá. Vůně je sladká,
dřevito-ovocná.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: výrazný dřevito-ovocný odér, silné
kořeněné podtexty, kontrast hořké a sladké.
Vůně nálevu: sladká ovocno-medová vůně s lehkou
dřevitou vedlejší vůní, je cítit nepatrná nahořklost.
Barva nálevu: tmavší oranžová s odstíny hnědé.
Minimum zlomků na dně misky.
Chuť: lehounce svíravá v pozadí, hořko-sladký
základ, primár tvoří ovocno-dřevitá složka, lehké
kakaovo-čokoládové podtóny. Bohatší paleta chutí oproti
Black Meru, ale s hladkostí, chuťovou čistotou nálevu je
tento čaj jinde. Silný povzbudivý a značně hřejivý čaj,
vhodný pro ranní procházku přírodou, v ranní námraze chutná
skvěle a zahřeje výtečně. Evokuje mi lepší cejlony, co jsem
měl od p.Kláska.
Dochuť: Silná, výrazná dochuť, po polknutí ještě
přetrvává mírná svíravost, dřevité plné tóny na patře, na
jazyku ovocné prvky po citrusech, zpočátku i dřeviny, ty po
chvilce přecházejí v kakao vzadu na jazyku. Dochuť je
výrazná kolem 10-13 minut, poté je cítit již jen nahořklá
složka s dřevinami.
Vícenálevová příprava:
Konvička 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu,
předehřev nádobí.
1.nálev 95°C/35s – příjemná základová sladká chuť,
ovocno-medové tóny, medová složka hodně připomíná minule
prezentovaný Black Meru, méně svíravá složka oproti
přípravě v degustační sadě, jemná kořeněná vedlejší chuť,
kompozice je směrována spíše do sladka, mírné dřevité tóny
v pozadí. Zajímavá, hřejivá, živá chuť. Svižný průběh,
kořeněné tóny dodávají jiskru a medové tóny jistotu,
stabilitu základu. Po polknutí je přechod na dochuť hladký,
medové tóny zde nejsou výrazné, zapadají, sladké ovocné
tóny po citrusech s výraznou dřevito-čokoládovou složkou,
mírně kořeněná složka, která postupně zeslabuje a zůstává
pouze čokoláda a ovoce, později samotná čokoládova
odkrývající podstatu v kakau a moc příjemné dřeviny.
Dřevité složky připomínají mízu jehličnanů, lahodná čerstvá
složka - na černý čaj stále čerstvé vegetální tóny, toto je
cítit ale až v závěru dochutě, cca 10-14 min po polknutí.
2.nálev 95°C/45s – podstatně tmavší nálev, rudá
jiskrná vydatná barva, zcela bez zlomků. Vůně je po
čokoládě, spíše nahořklý základ s náznakem ovoce. Chuť je
zajímavá, krémově jemná, lehká svíravost, šťavnaté
základové složky, kontrast citrusových prvků ovoce s
čokoládou, příjemnou mízou jehličnanů a krémovým podtextem,
smetanově jemné evokuje mi ortodoxní assamy a některé
kvalitnější cejlony, velmi živá, plná a hravá chuť. Dochuť
dlouhá, kolem 15-17 minut. V dochuti je primárně cítit
jehličnany s čokoládou, mírný sladký ovocný nádech po
citrusech a exitockém ovoci. Med, či podobnost s Black Meru
je již pryč, toto je zcela odlišný charakter.
3-4.nálev 100°C/70,150s – hořko-sladké tělo, hladký
ale přitom plný a výrazný základ. Příjemné mírnější
dřeviny, jemné citrusové prvky, méně výrazná čokoládová
složka přesunuta do pozadí. Příjemné, již ne tak svižný
základ, příjemný hřejivý celek. Dochuť je kratší, ale
přibližně středně dlouhá až dlouhá, kolem 10-11 min.
Omezenější tóny, ale základní gró zde ještě je, upravujeme
doby louhování podle projevů v předchozím nálevu. Popsané
časy mi vyhovovaly nejvíce. Příjemný primárně sladký
základ, hořký podtext, je cítit lehké ovoce s dřevitým
podtextem a již minimální kořeněnou složkou.
5.nálev 100°C/300s+ – nasládlý základ, celek je již
bez síly, ale jemné dřevité a ovocné prvky jsou zde
přítomné, krátná tečka za keňskými čaji. Dochuť krátká,
nasládlá, dřevito-ovocná, citrusové náznaky.
Vylouhovaný list červeno-hnědé barvy, převažují jednolisty,
často lehce nasekané, hojně velké dlouhé tužší jednolisty.
Sem tam narazíte na nějaký ten hezký tips, místy větvička.
Oproti Black Meru o třídu níže i z pohledu listí.
Závěr: Sérii keňských čajů uzavírám tímto Kenya Black Meru
Gold - ne, že by vynikal například nad stříbrné jehly, nebo
oolongy, ale je to jak zmiňuje Petr Sič prapůvod Keni - tím
jsem chtěl ukončit tématicky keňské prezentované čaje.
Základní černý čaj, obohacen těžšími prvky, kontrast
sladko-hořké, ovoce a dřevin. Není tak okoukaný a chuťově
známý, přesto však v mnohém připomene ceylonské čaje. Tento
kousek představuje typický keňský černý čaj a zpracování,
měl by to být základ (a ne mírný nadstandard, protože se
většina šmelcuje do sáčků). Vydatný, hřejivý a moc dobrý.
Škoda by byla jej připravovat jednonálevově, vícenálev dá
mnohem hezčí zážitky.
Cena: 50g - 121Kč
Prodejce:
Petr Sič
Info jsem nalezl ještě zde:
Severovýchodním směrem od úctyhodného velikánu Mt. Kenya
(5199 m.n.m.) se nachází malé pohoří. Na úpatí tohoto
pohoří se nachází městečko Meru, Kousek od něho se ve výšce
1900 m.n.m. (pro porovnání o 300m výše než sněžka)
obklopená sloní rezervací, nachází čajová zahrada Niambeni
Hills, ze které pochází tento čaj.
Věrný klasickému zpracování - orthodoxní černý čaj, jaký se
zde pěstuje již od roku 1903. Exotické prostředí a čerstvý
vzduch nechaly vzniknout hutný květnatý čaj s příjemnou
"šťavnatostí" a znatelnou čerstvostí
Rishe.eu