Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • 2016 Japan White tea

  • Vložil Tomáš Klouda 31.7.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Makinohara, město v prefektuře Šizuoka, Japonsko. Bílý čaj, sběr červen 2016.
    Producent: Toshifumi Shibamoto https://www.facebook.com/toshifumi.shibamoto?fref=pb&hc_location=friends_tab
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list je krásně svěží, nádherná zelená barva, místy svěží zelená jako čerstvý list, jindy tmavší, zcela zřídka je zde obsažen i list hnědé barvy. Přirozeně sušeno, žádné hrubé zpracování = nesmírně objemný list. Zakoupených 200g bylo na celý alu pytel. Zcela přesně dodrženo pravidlo 1 tips a dva (max 3) listy pod ním - to je 90% obsahu listu, zbytek věřím, že bylo zlomeno při přepravě, či manipulaci, naprostá preciznost. Vůně je čerstvá, svěží, vegetální, nelze to srovnat s čínskou pivoňkou, je to něco zcela odlišného, nekonečně jemného, bylinno-nektarového.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Testrová příprava:
    Standardizovaná degustační sada 100ml, 3g listu, 100°C, 2 minuty louhování.

    Nahřátý list: absolutní výbuch vonných prvků, list se rozvoní vegetální bylinnou vůní, nesmírná výraznost a čerstvost, doslova jakoby se míza toho čerstvého listu probouzela. Lehounce kořeněné květové vůně, lehce připomíná pivoňku, komplexní vonné prvky.
    Vůně: krásná květinková s nektarovým sladkým základem, zcela mírná, decentní kořeněná složka, příjemné vegetální svěží tóny.
    Barva: světlounká, žlutavá.
    Chuť: symfonie zkapalněná do bodoby čajové. Nálev má tělo, má sílu, má pestré a živé prvky, kombinace louhounké kořeněné květové složky připomínající pivoňku si hraje s nektarovými prvky, obsažena míza bylinných projevů, mnoho mnoho nuancí květin, které se při nekonečném převalování doušku v ústech různě mění. Popíjení se posunulo na stav relaxace zcela mimo aktuální dění. Kořeněná složka spolu s bylinným projevem evokuje meduňku s dalšími tóny přidruženými, to komplexní tělo lze jen těžko vnímat a přiznám, že na identifikaci nemám dostatečné znalosti.
    Dochuť: Naprosto hladký průběh, i po polknutí vše jen tak s lehkostí a přirozeností sklouzne hrdlem a tóny pokračují prakticky bez rozdílu dále. Kořeněná složka je sice mírnější, ale za to květinové prvky se roztýhly do šířky, mnohem příjemnější působení. Sladký základ s mírnou nahořklou stopkou. Čaj velmi klame, zdá se být lehký, ale je velice povzbudivý. Dlouhá doba doznívání, jemné hedvábně jemné prvky zůstávají v podobě nektaru a omezenějšího souboru květin. Vychutnávám dlouhou dobu po vypití, přestal jsem absolutně již podruhé vnímat čas - odhadem přes 20 minut je cítit stále krásný bylinno-květový, jakoby olejnatý, povlak v ústech a na jazyku.
    //list lze ještě 2x zalít.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    5 nálevů, 30/25/45/85/120, zaléváno vroucí vodou.
    Skvělé výrazné, lahodné nálevy, šestý nálev má ještě květinkové tělo, ale není již příliš výrazný. V podstatě stejné projevy, jaké jsem popisoval v degustační sadě, ale 5 nálev je již značně mírnější a ne tak komplexní. Mnohem hezčí je příprava v nádobě, která je šírší a můžeme tak hezky vidět listy. Při pozdní večerní přípravě se mi líbilo, že i když se list louhoval nepatrně déle, nebyl vůbec přelouhovaný, stále příjemný a krásně pitelný.

    pevný tuhý list snesl ještě dva velice dobré nálevy, dokonce srovnatelné, jako ty nejlepší 2-3 - velice dlouhé louhování, zaléváno opět vroucí vodou. Nakonec na osmý zkušební nálev jsem jej nechal asi půl dne louhovat na poslední nálev a opět byl výrazný, méně komplexní, ale zatraceně plný a dobrý!
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list pestrobarevný, svěží, lesklý. List tuhý, podlouhlé listy, obsažený i obrovské listy, nádherné na pohled.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Závěr: Jediné co za závěr, mimo označení nadpozemský, mohu dodat je: Je vidět, že bílý čaj nemusí být jedině tipsový, aby byl proklatě dobrý!

    Cena: ? dar

    Prodejce: Petr Sič zakoupil na své poslední tour po Evropě od japonského obchodníka v Polsku.