Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).



2016 Dragon Pearls - raw pu-erh


Vložil Tomáš Klouda 29.11.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Yunnanský sheng puerh ze starých čajovníků zpracovaný do krásných rovnoměrných kuliček. Vyniká lahodnou chutí vlašských oříšků s jemnou ovocnou sladkostí.
Země původu: China, Yunnan, Lincang
Sklizeň: jaro 2016
Hornatá provincie Jün-nan patří mezi nejnavštěvovanější místa Číny. Neláká přitom pouze turisty, ale také milovníky a znalce čajů, neb právě zde rostou jedny z nejlepších. Lahodné čaje Pu-erh, které se na tomto místě pěstují už více než 1000 let.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je vegetální s lehkým tabáčkem a ořechy, s lehkým kmínovo-bylinnými podtexty. List je šedo-zlato-stříbřitý, zpracovaný do rovnoměrné precizní velké kuličky.
NAHŘÁTÝ LIST Příjemná intenzivní bylinná vůně s vegetálním základem, betelové listy s ořechovým podtextem. Při delším napaření je cítit arašídové máslo a lehce javorový sirup.
BARVA NÁLEVU Zlatavá, medová, pouze minimum prachu na dně misky. Vůně nálevu zpočátku pouze lehká, vegetální. Později s tóny betelu, modřínu, ořechů.
CHUŤ Sytá, velmi procítěná, nevšední. První nálevy startují na jemnějších notách, květový med, javorový sirup, lehký travnatý podtext. Další nálevy v lehkém tabáčku, absolutně hladký základ, betelové oříšky, modřínová míza dřeva, lehké burákové podtexty. Ani při silnějším nálevu není svíravost výraznější, pouze hořkost a intenzita betelových oříšků se zvýrazní, plus přidají se meruňková jádra - stabilní a kvalitní kus. Místy mi mezi sladkost a hořkost, mezi med/meruňku a betel//ořechy vyskočí brusinkový dip (3-4 nálev). Poslední nálevy sladší, ovocno-travnaté, svěží, povzbudivé, stabilní.
DOCHUŤ V lehčích nálevech na začátku cítím dojezd medových prvků z chutě, ale hloubka dojezdu není zatím tak mocná. Po polknutí se projevuje, v silnějších nálevech, výrazněji tabáček a ovocnost meruňky vč. stopy nahořklých jader. Místy se projevuje arašídové máslo za tabáčkem. Většina nálevů má svůj zvláštní charakter, ani příliš zelený, ani hrubý tabákový, ani to nepřeklenulo k ovocnosti starších kusů. Nevšední kombinace chutí, svěží, plné. Betelové listy ve spojení s buráky za podpory vegetáního podtextu. Poslední nálev travnatý, prakticky kvalitní zelený čaj. Lehce hřejivý účinek, enormně povzbudivé působení. Dozvuk velmi dlouhý, tento kus má tu shengovitou aromatickou stopu na patře, v krku a na jazyku, která vydrží nesmírně dlouho. 11-12 nálevů, vroucí voda, gaiwan 100ml. Nutný oplach, první nálev cca 30-35s, poté již pár nálevů s okamžitým sléváním.
VYLOUHOVANÝ LIST Objemné nelámané listy, podlouhlé poměrně měkké listy, mnoho vícelistých celků, mnoho tipsů. Skvělý vzhled.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Pestrý kus, který dává různé chutě v závislosti na použitém nádobí a přípravě, jinak se mi projevoval v gaiwanu s rychlejším proléváním a jinak v yixingu, u třetí kuličky jsem použil studánkovou vodu v gaiwanu a probudil jsem chutě, které podtrhli svěží světlejší prvky, naopak hořkost, ořechovost skoro zmizela, nicméně dochuť také klesla, nebyl to tak aromatický zážitek. Hodně záleží jak máte shengy rádi, při těžších chutích bych zvolil yixing, pro jemnější procítěnější a rychlejší slévání bych použil gaiwan.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 199,-/50g

Prodejce: www.gringostea.cz