Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2016 Darjeeling Niroulla s Pine Oak Smoky, 1.fl
Info od prodejce:
Čaj má příjemnou rašelinku, kouřový - ale rozhodně ne "Lapsang", dobře propojený, lehký čaj, krásně se mi v ústech snoubí s whisky.
Suchý list není cítit příliš kouřově, pouhé náznaky těžších popílkových prvků, dominuje zajímavá květinová složka s lehce kořeněným podtónem, který lze opravdu zachytit ve whisky Ballatines - těžší kouřovější charakter - pouze ta květinková složka je jiná a zdobí celek. List je drobný, v podobě drátků od 4 do 8mm - tříděný list, úhledný. Barva je tmavá černo-šedá, místy do hněda, ojediněle se zastříbří nějaký ten tips.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: vůně zajímavá, netypická, zcela unikátní, pro darjeeling tím spíše. lišejníkovo-rašelinová složka těžšího základu, lehounké kouřové kořeněné tóny, které nijak neruší základ, lehounká květová složka v pozadí. Whiskey se změnila v Bourbon nasládlejšího charakteru.
Vůně nálevu: vůně nálevu sladko-hořká, příjemná kouřovo-rašelinová vůně, náznak bourbonu a květinkový nádech.
Barva nálevu: nálev oranžovo-hnědé barvy, pár drobných zlomků na dně misky.
Chuť: plná hladká chuť, lehoučká nahořklost na jazyku, ale zcela bez svíravosti. Skvěle vybalancovaný základ, dokonalý náznak kouřových prvků evokující mírně kořeněnou orientální směs tabáku, náznak amerických whisky - nasládlé kukuřičné tóny. V chuti jsou cítit lišejníky s květinkovou složkou hodně v pozadí - velmi lehoučká dokreslující bohatost čaje.
Dochuť: ještě bohatší požitky po polknutí - plynulý přechod, výraznější a širší spektrum chutí, každá chuť dostane prostor pro působení, příjemná nuance kouřových tónů - pouhé náznaky nijak nezakrývající ostatní tóny, lišejníková složka dominuje, lehounká dřevitost, dojezd bourbonu. Květinky jsou vzdálené, nepůsobí výrazně, aktuálně překypuje lišejník s dřevitostí za podpory kuřových tónů - dýmkový jemňounký tabák s až krémovým nasládlým dojezdem. Hřejivý nálev, mírně povzbudivý.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan keramika (ne ten na fotkách) 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Zaléváno 100°C, nálevy: 35/45/70/140/250+
Lahodná podmanivá chuť i vůně nálevů, první tři jsou nejbohatší, doslova překypují pestrostí, jemné kouřové specifické chutné tóny s příjemnými dřevinami až s rašelinkou v podtextu. Po nějaké době od sběru je bourbon cítit minimálně, avšak objevila se vanilka, která je cítit především v dochuti mezi odeznívající kouřovou složkou a jehkou květovo-dřevitou základovou chutí. Náznak oříšků, velmi bohatý celek, obzvláště pár sekund po polknutí mě chytila za srdce vanilka. Čtvrtý a pátý nálev je jednodušší, kouřové jemné složky jen minimální, jež tolik nezdobí svou jedinečností celek. Veleprocítěný dobře stavěný celek, bez svíravosti ani při delším louhování, bez prvku, který by nepasoval do celku. Vydatný a nyní můj oblíbený netradiční počin z Darjeelingu! Spíše, než v porcelánu mi seděl v kamenině, lépe tak šel do šířky - i v nádobách může být rozdílný výsledek.
Mokrý list měkký, pravidelně sekaný, hnědo-zelené tmavé barvy.
Cena: 1308/kg
Prodejce:
Lochan tea