Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2016 Darjeeling Giddapahar Wonder 2nd Flush

  • Vložil Tomáš Klouda 5.3.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Info od prodejce:
    Suchý list je vcelku objemný, nejobjemnější ze vzorků DJ, je zde vidět drobné nepoškozené jednolisty i vícelisté celky, tříděná podoba listu. Barva je hezká, pestrobarevné složení, najdeme zde hnědé listy, šedé, tmavě zelené, světlejší zelené a místy se zastříbří i nějaký ten tips. Co je nejpodstatnější - vůně - velmi zajímavá těžší vůně, není zcela typická pro druhý sběr, voní po nezralých čerstvých hruškách, bylinnými tóny - jako stopy betelu, lehounká specifická kořeněná složka.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 90°C horká voda.
    Nahřátý list: zde je vůně již odpovídající druhému sběru, intenzivní vonné složky mírně praženého základu, výrazné složky pekanového ořechu, hořko-sladký charakter, příjemné ušlechtilé dřeviny, náznak medu, při delším propaření jemné kořeněné prvky.
    Vůně nálevu: sladká s mírnou hořkostí, lehounký kořeněný podtext, ovocná složka po pečené/rozvařené hrušce, velmi výrazné ušlechtilé dřeviny, hutný odér s náznakem ořechů v pozadí.
    Barva nálevu: tmavší žlutý - až zlatavý nálev.
    Chuť: příjemná svěží a přitom s těžšími prvky, což prostupuje celá ústa. Sladký základ, těžko znatelná nahořklá složka, bez svíravosti, v ústech hrají tóny medu a hrušky s dřevito-ořechovými prvky v pozadí, jen slaboučká kořeněná stopa, vše je v souladu, vzájemném respektu - každá složka je jako voják seřazení na přesnou míru od další složky, vybalancované tělo, příjemná konvocka dochutě, jde až do medova v závěru s přetrvávající ovocnou slábnoucí složkou.
    Dochuť: Dochuť je mocná, zcela ovlivňující aktuální myšlení, nelze se neoddat hře ovoce - na začátku dochutě lze registrovat medovo-hruškové tóny, později se přidávají intenzivní banánovo-hruškové cukerné prvky (ten banán mě překvapil, doslova jako přezrálý banán), příjemné dřevité ušlechtilé prvky v pozadí s dojíždějící hřuškovou složkou, v samém závěru opět banán s lehkou dřevitostí (v závěru cítím vyloženě jako moment, když mi kdysi v čínské restauraci přinesli dezert v podobě smaženého banánu na medu!!). Pocit suchého patra a stěn úst dovršují pocit pojídání banánu - ten samý efekt je při požívání tohoto ovoce. Velmi dlouhé a lahodné doznívání.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 140ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    6 nálevů, 95°C, Doby louhování: 30/15/30/55/120/250
    Oranžovo-žluté nálevy, první nálev se přes delší louhování stále ještě rozjíždí a nevydal to nejlepší, přesto však je příjemný, v chuti hutnější, ořechovo-dřevitý s jemnými ovocnými prvky, které dokonale přilnou k hutnějším prvkům. Druhý nálev je výraznější a pestřejší, lze snadno identifikovat přítomné prvky. Velmi příjemný plný nálev, Chuť samotná je vybalancovaná, převažuje spíše dřevito-ořechová složka, ale ovoce krásně proniká na patro a stěny úst, nejvíce je cítit hrušková složka. Dochuť je velmi příjemná, dloutrvající, přes 15 minut, nejintenzivnější složky trvají kolem 5 minut. Hruškové prvky, které jsou v závěru doplněny o náznak smaženého banánu, to vše doplněno o jemné dřevité prvky. Skvěle vybalancováno, nic nepřekáží, nic enormně nevyčnívá. Třetí nálev totožný, jako druhý, třetí a čvrtý jsou mírně slabší a poslední nálev je mírný, pouze jemná ovocnost s dřevitým podtextem. Skvěle pitelný Darjeeling, který je typicky hutnější, charakterističtější pro druhý sběr, ideální zástupce :-) Má trochu pomalejší degradaci, vyčichnutí, než prvosklizňové čaje, ale stejně je lepší vypít jej co nejrychleji, úpadek je znát.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list tužší, převládají jednolisty, v hojné míře jsou zde i vícelisté celky, krásné jsou tipsy, které jsou pevné a svěží. Barva listu je tmavší hnědavá s místy nazelenalou tmavou barvou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 40 USD/ 1kg

    Prodejce: Lochan tea