Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).



  • 2016 Bao Dao Shan Ripe Pu-erh Tea Hojo

  • Vložil Tomáš Klouda 21.11.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Bao Dao Shan Ripe Pu-erh Tea 2016 - Hojo
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    We released the new product, Bao Dao Shan Ripe Pu-erh tea. Bao Dao Shan is the famous mountain in Feng Wei, Zhenkang( ?????). It is the mountain located very close to the Myanmar boarder.
    Steep Rocky Mountain like a blade
    Bao Dao Shan is a steep rocky mountain. To me it looks like the blade of saw. In Chinese, the name Bao Dao means Thin Blade. In any case, the Bao Dao Shan looks exactly like blades.
    When we saw this mountain for the first time, I could hardly imagine there were tea gardens. But there are quite a number of tea gardens located along the slope of this mountain.
    In Bao Dao Shan we found some tea gardens practicing natural farming style. They use no fertilizer and not to mention pesticide. Our aim is to achieve the clarity in taste. Tea from the natural farming gardens gives the clear and transparent drinking sensation. We have selected tea garden that is completely left in the wild.
    Long lasting flavor like quality raw pu-erh tea
    We purchased the mao-cha of Bao Dao Shan Ripe Pu-erh tea produced in 2016 and compressed it into 357g cake. It is produced by the tea manufacturer whom we have being working with since 2013. Since few years back we told them about our requirement in ripe pu-erh tea and finally we managed to obtain the tea that meet our requirements.
    In Yunnan, most of the tea collected from the quality tea garden is processed into raw pu-erh tea. It is because there are huge demands of raw pu-erh tea in domestic market, and normally the raw pu-erh tea can be sold at higher price than the ripe pu-erh tea.
    In addition, the quantity of good quality tea is limited. So in most cases it is very rare that the high quality tea is processed into ripe pu-erh tea since most of tea manufacturers are not willing to conduct the fermentation if the quantity of tea is less.
    Bao Dao Shan is made of tea which quality is equivalent to the fine raw pu-erh that we are usually introducing in our lineup. This tea is the single origin tea. It is made of only the first spring plucked tea and not blended with any other tea collected from summer or autumn.
    In the production of ripe pu-erh, the frequency of agitation and aeration determine the final quality of ripe pu-erh tea. Thanks to the efforts of our tea manufacturer that they frequently agitate the piled tea at the exact timing, it promoted the fermentation of aerobic bacteria and generate very sweet dry-fruity flavor like dried dates. It gives no earthy or musty odor at all.
    This tea can be enjoyed now, or if you prefer stronger flavor, you can keep tea longer for further maturation.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Suchý list po vonné stránce ze vzorku neutrální, nepříliš výrazný, doteky těžších složek, není to zemitost ani zetlelé listí, je to jako lehce kořeněné dřeviny se sušenými rybami. Ze vzorku dvou odlomených lisovaných částí se zdá být síla lisování střední. Materiál kvalitní, gong-ting nebo jedna třída pod touto, mnoho tipsů, od pohledu spíše malé mladé listy. Barva je šedo-černá s zeravými tipsy, povrch odlomků je pravidelně obtištěný od tkaniny, která formuje koláč.
    Nahřátý list: Příjemně rozvinutá vůně, zpočátku cítím výrazně ančovičky, nádech pražce v zemině, později piniové ořechy a složka proschlých latí/trámů na půdě. Velmi specifické dřevitě až masově kořeněné prosušené tóny.
    Vůně: Usedlejší vůně, sušené hovězí plátky jerky, lehké ořechové prvky, slabé prvky javorových listů.
    Barva: rudá, čistá a ne tak temná, jiskrná. Pouze prach na dně misky.
    Chuť: Zaímavá chuť! Jalovcové prvky, stopy příliš přeuzené vysušené ryby bez pachuti rybiny, vlákna sušeného hovězího s kouřovou stopkou, kafr, lehce pražec, takové doslova krevní projevy, jako krvavá tlačenka. Je to zajímavá železitá chuť s kovovou stopkou v základu. Chuť není zcela tupá, těžká, jak tomu je u některých hluboce fermentovaných shu, jedná se o živou, lehounce štiplavou chuť, svěží a zároveň poměrně komplexní.
    Dochuť: Po polknutí cítím lehce piniové ořechy, ty se projevují nakyslo-štiplavou složkou a zároveň krémovostí ořechu, výraznější jalovec - jako výluh z plodů jalovce. pražce zde necítím, ale místy mi trnou zuby podobně, jako když si přiložíte hliníkovou lžičku na zuby. Železitá složka později přechází opět až ke krevním tónům, jelito, krvavá tlačenka, "prdelačka" - vzhledem k jemné kořeněnosti to je velmi trefné a přesvědčivé.
    Vylouhovaný list je měkký, celistvý, malé mladé listy, sežmolená struktura listu z procesu, barva je rudo-černá.
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Na yixing bylo vzorku málo, připravoval jsem v 80ml shibu kamenina na foto a zlomeček na testr. Popis chutí z testru doma. Značně energizující a hřejivý účinek. Druhý nálev v testeru zbyteček a louhovaný 10min+ přinesl podstatně výraznější rybí prvky, výrazná ančovička v tubě, v dochuti jako silně železitý pramen, zrezlé trubky. Naposled jsem měl tak odlišný, unikátní shu v podobě Cang Zhen Gong Ting - tam při náhledu se mi také objevuje slovo pižmo, což zde lze také registrovat.
    caje
    caje
    Dodatek: Kamenina shibo 80ml vícenálev voda 95-90°C, cca 2-2,5g - celkem okolo 7-8 nálevů. Vydatné, mimo první a poslední nálev je barva zcela neprůhledná, tmavá. Chuť připomíná spíše tis, jalovec, pinie, chorvatské borovice v létě, lehký kovový tón, hutná jemně nahořklá složka a krémové pozadí od třetího nálevu. Pátý opět cítím lehce krevní složky. Porcelán rozhodně nedoporučuji, věřím, že yixing zakulatí chuť k velmi příjemným výsledkům. David prezentoval po přípravě, že cítil ve svém prostředí a přípravě datle - v silnějších nálevech tam ten tón sušené velké masité datle je, ale více mi připomíná zmíněné pinie, chorvatské spadané jehličí borovic.
    caje
    caje
    Cena: ?

    Zdroj: Hojo - vzorek od Davida Boumy