Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2016 Abkhazia black

  • Vložil Tomáš Klouda 27.11.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:

    nadobi    Suchý list drobounký, sekaný, pravidelné malé zlomky. Barva je tmavá, hnědo-šedá, místy s černými lístky. Vůně dřevito-květová - vzhled i vůně nejvíce připomínají Rize.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
    Nahřátý list: květové příjemné tóny po růži a tulipánu, výrazné dřevité prvky v pozadí. Velmi podobná vůně, jako u Rize.
    Vůně nálevu: dřevitá s květovými tóny.
    Barva nálevu: hnědavá, drobné zlomky a prach na dně misky.
    Chuť: nasládlá základová složka, mírné dřevité tóny a květové prvky v pozadí - růže s orchidejí. Celkově je charakter jemný, bez svíravosti, ale tělo není příliš plné, celkově chudší, než pobobné připravené nepřepražené Rize. V závěru chutě mírně nakyslá složka ve spojení s květinami. Dřevité prvky evokují listnaté stromy.
    Dochuť: dochuť lehounce svíravá (štiplavá složka v krku), po polknutí stále sladké tělo, lehounká nakyslost v pozadí, květové prvky podstatně mírnější, prakticky převládá jen dřevitost. Relativně krátká doba doznívání, kolem 5 minut.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu.

    Po vzoru čaje z Rize tento list zkouším lehce přepražit na nerezovém hrníčku, abych list trochu oživil. Suchý list se při pražení moc hezky rozvoněl, doslova a do písmene totožná vůně, jaku u Rize - hutnější květinová vůně s lehkou dřevitostí, růže a orchidej vládne po vonné stránce.
    Louhování kolem 10-13 minut. Hnědá barva nálevu, vůně spíše bylinná, typická spíše pro základní heicha ve velkých cihlách. Chuť je sladká, bez svíravosti, více květových prvků, ale bylinnost dominuje, celkově je nálev příjemnější, než v degustační sadě, ale jedná se o opravdu nenáročné popíjení, základ není nikterak plný, ne přímo vodový, ale řekl bych nevýrazný. Po polknutí se objevuje opět lehká štiplavost hluboko v krku po polknutí, dochuť středně dlouhá, nasládlá, květinové prvky, lehce jsou cítit růže, jinak též výrazně dřeviny listnatých stromů s bylinným pozadím. Absolutní základ pro popíjení třeba i k jídlu, jako zajímavost je to dobrá zkušenost.
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list tmavě hnědý, drobounký, vyloženě na drobno nasekaný list. Nepříliš praktické při slévání a čištění.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: ?

    Prodejce: Petr Sič