Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
"You will be eating smoked sausage" as mouth sensation appears like with the first infusion from this hard pressed tuo cha. Meaty flavor will fade away with 2nd steep and persistent typical smoky flavor is accompanied by gentle sweetness. Noticeably bitter but not astringent tea liquor will gain on sweetness if you play around with brewing time.
Origin Wu Liang Shan
Tea Factory Xia Guan
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2015
Season Summer
Osobní popis:
Hnízdo pevně nalisováno, nutno použít šídlo k naporcování. Vůně velmi intenzivní, kouřovo-tabáková, doporučuji tento typ shengu skladovat odděleně oproti jiným kusům, mám v jiné přihrádce s určeným charakterem. Při přípravě doma světlejší žlutavá barva nálevu, při přípravě vody v samovaru je nálev až do hnědo-oranžova, nalévám zcela vroucí. Fascinující je fakt, že více horká voda smázne hořké, tabákové chutě a dává uhlazenější prvky, pozůstatky vegetálnosti, ale sytá ovocná sladká základna. Doma to taková sláva není, klasický kouřovější silný charakter, fakt, že kus je ještě mladý, dává vědět o ostřejších vegetálních prvcích. Oproti kouscích 2009/10 je rozdíl značný, kupoval jsem tuochy Xiaguanu v každém ročníku, někde je znát i slabší zdrojový list, ale tady je cítit zatím nevyzrálost listu a nutnost ještě nějaká léta poležet. I přes hrubší charakter a živější podtext (což může dráždit žaludek), čaj je z mého pohledu na zasycení chutě pít sheng postačující, velmi intenzivně povzbudí a z pohledu chuťového spektra -v dochuti uspokojí dlouhotrvající hořko-kouřovo-travnatou složkou s počínajícími náznaky ovoce. Velký podiv jsem zažil na zahradě při vodě ze samovaru a totožnou konvičkou, v jaké nyní testuji. Na mrazu, více převařenou "nasycenou" vodou se otevřel i tento kousek jako skvělý, mnohem výraznější ovoce v základu, hladší celek. Příprava a voda udělají strašně moc, doma mi výsledek chutí připadal trochu jednotvárný, celkový dojem hrubosti. Prostě když sheng, je potřeba i s tím vyhrát, stejně, jako tomu bylo u čerstváku Mengku z Meetea, spokojen jsem byl až při splněných veškerých náležitostech (předehřev, oplach, studánková voda, kratší nálevy)
USD 12.60 / 5x100g tuo
https://www.yunnancraft.com