Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2015 Meng hai Fang Cha
Info od prodejce:
Prémiový tmavý Pu-erh od mladé čínské firmy, která si dává záležet nejen na moderním a líbivém balení, ale také na vysoké kvalitě a pečlivém výběru použité maocha. Čaj je lisovaný do snadno dělitelné formy čajové čokolády (9x9 g). Tmavočervený nálev nasládlé vůně je hladké, plné a vyzrálé chuti s ořechovými a dřevitými tóny, příjemně sládnoucí v závěru. "Fang Cha" je čaj lisovaný do tvaru čtverce; doslova čtvercový čaj. (mix vybrané Mao Cha z let 2005 - 2015)
Země původu
Čína
Region
Yunnan – Meng Hai, Xi Shuang Ban Na
Čas sběru
2015
Čas lisování
Vybrané maocha z let 2005-2015
Příchuť
Zemitá s ořechovými a dřevitými tóny, sládnoucí
Varianta
Lisovaný tmavý (Shu/Ripe)
čaj Pu-erh
Suchý list voní sytou těžkou vůní typickou pro shu puery, nuance po makadamovém ořechu s dřevitou zajímavou složkou s náznakem pryskyřic. Lisování skálopevné, ztenčené přechody na další "kostičku" (čokoládová forma). Na povrchu kostičky je vidět tmavé i zlatavé listy, dobrý poměr tips/list. Barva listu hnědavo/zlatavo-šedá/černá
Chuť: 4 / 5
Dochuť: 4,5 / 5
Cena: 2 / 5
Originalita: 4 / 5
Praktičnost: 3 / 5
Osobní popisek: Příprava yixing 250ml/5-6g/vroucí voda, postupné prodlužování nálevů.
Nahřátý list: těžká, vynikající vůně, plné ořechů, vlašské, makadamové ořechy, nasládlé dřevité složky po jarním javoru. Kontrast hořké a sladké, v pozadí náznak melty.
Vůně: těžší ořechovo-dřevitá, výrazné nahořklé tóny vlašských ořechů.
Barva: u prvních nálevů tmavá, ale průhledná načervenalá barva, další nálevy jsou neprůhledné, tmavé, do černo-červena. První nálevy prakticky bez zlomků a kalu, další při rozpadání kostičky již obsahují drobné zlomky na dně misky.
Chuť: chuť odzbrojující, už od prvního nálevu silná, pestrá a extrémně výrazná, od prvního doušku sedne na jazyk a vytrvale působí po celých ústech při převalování doušku. Jsou zde mnohotvárné nuance ořechů z nichž dominuje vlašský ořech, vyvstává mi výrazně i makadam, střídá se při převalování v ústech s lískovým sušeným ořechem, je zde lehounké krémové pozadí a příjemné dřevité podtexty, velmi osvěžující při těch těžších prvcích, působí na mě svěžím javorovým nádechem se stopou bukvic pod bukem na podzim. Další nálevy jsou ještě sytější, ještě náročnější, většina puerů je poměrně jasně definovaných, plošších, ale tento je pestrý, myšlenky mi hrají co vše je zde přítomno.
Dochuť: po polknutí začíná očekávaný ohňostroj - výtečné hořké realistické tóny vlašských ořechů vzadu na jazyku, po stěnách úst hrají ušlechtilejší ořechy, od lískového, po sušený makadam. Celkový podtext tvoří opět dřevinky, již ne tak svěží, více zapadají do celkově hutného základu, nahořklejší celek, ale absolutně ne nepříjemný, možná už mám tyto hutné tóny zažité, ale takto těžký pu-erh mě opravdu naplňuje, přivádí do chuťové extáze a nadšení z čaje. Špička jazyka nasládlá s prvky po smetaně. Jak dozvuk odeznívá (lidičky, silně přes půl hodiny!) celek sládné a odděluje se jasně sladká a hořká v ústech a na jazyku, nuance melty, bukvice, lehký krémový nádech, výtečné ořechové projevy v různých momentech dozvuku. Nečekal jsem takto komplexní výbuch chutí!
//Velká výdrž, při prolévání malého kousku kostičky čaje v shiboridashi 80ml dostávám přes 10 nálevů. Ostatně v yixingu 250ml jedna kostička vydrží také k desíti nálevům.
Vylouhovaný list menší, drobný, křehké neporušené lístky, velikostně kolem 1-1,5cm, v obsahu hojně tipsíky. Barva černá, místy hnědavá.
Cena: 499,-/81g
Prodejce: Tea-legends.cz