Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Gruzie Ilia zelený 2015

  • Vložil Tomáš Klouda 20.10.2015, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Lístky byly sklizeny v květnu 2015 v gruzínské oblasti Guria. Až na výjimky se z gruzínských stromů vyrábí černý čaj a místní zelené čaje jsou většinou nevalné kvality. Proto je výtečný čaj od pana Iliji raritou. Místní ho označují jako bílý čaj, nicméně podle všech výrobních postupů a vlastností se jedná o čaj zelený.
    //info z čaj týdne.


    Suchý list krásně sytě tmavě zelený, vyjímečně zahnědlý lístek. Celkově velmi dobrá kvalita, vesměs větší jednolisty stočené do háčků. Vůně je velmi intenzivní, svěží, registruji bylinno-ovocné prvky, minimální travnatá složka. Sladká vůně plná galia melounu, vonokvětky a bylinných prvků.

    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: Velice aromatický list, cítím velmi podmanivé prvky osmanthusu s citrusovými plody a slupky kaštanů, vůně samotné kůry galia melounu.
    Vůně nálevu: Lehounce travnatá vedlejší vůně a dominantní vůně osmanthu - silně evokuje světlé oolongy z Taiwanu! Velmi fascinující začátku degustace.
    Barva nálevu: světlá, žlutá, minimum zlomků v misce po slévání.
    Chuť: chuť je plná, sladká, velmi vyrovnaný a chutný celek, květinovo-bylinné tóny s lehounkou travnatostí ukrytou v pozadí, po celou dobu krásné prvky osmanthu, v celku zle vnímat svěží prvky melounu a lehké náznaky citrusů, velmi sladký základ. Květinovost zcela dominuje, závěrem se lehce prosadí travnatost, ale nijak neovlivňuje hladkost základu.
    Dochuť: dlouhá dochuť, velmi svěží, lehce chladivý účinek, lehce výraznější travnatost, mírný pokles výraznosti květin, osmanthus je slabší, ale stále velmi chutný, příjemný, místy problesknou prvky žlutých lístků pampelišky, celek je sladký, postupně ale na jazyku procitne i lehká nahořklost, která ovšem není nijak svíravá, naopak se s společně s touto změnou přidávají i lehce citrusové náznaky. Hladký průběh chutě, ani při zalévání horkou vodou není výsledný nálev nijak ovlivněný negativními prvky.


    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - ta květinová vůně je mocná...

    1.nálev 75°C/30s – vůně mokrého listu je již lehce travnatá, ale dominují zde květinové prvky, samotný nálev pak voní čistě po květinách, osmanthus. Barva nálevu sytě žlutá. Plná, nesmírně vydatný nálev již od počátku chutě, vyrovnaný, sladko-nahořklý základ s květinovou složkou, lehounkou travnatostí a náznakem sladkých melounových tónů. Bohatá květinová chuť, hutnější a povzbudivější základ díky výraznější travnatosti oproti přípravě v testeru. Dochuť dlouhá, lehounce nahořklá, mírně se zde projevují i pampeliškové prvky - žluté lístky pampelišek, minimální projev melounu, zcela dominuje prvek osmanthusu. Závěrem je to již čistě jen květinová báječná hladká složka, sladká, bez rušivých elementů. S větším množstvím listu se mi již podařilo čaj při teplejší vodě přelouhovat - čas byl stejný, ale voda kolem 90 - test jak list reaguje (tester byl na horkou vodu ok) - chuť už měla travnatou svíravou hořkou pachuť.

    2.nálev 70°C/25s – totožná barva nálevu, jako v předchozím případě, nálev čistý, jiskrný, zcela bez zlomků a kalu.Chladnější voda, byť jen o 5°C má na nálev poměrně vliv - celek má konstantní průběh, je květinový, zcela bez travnatosti a nahořklých prvků, jak tomu bylo při prvním nálevu. Lehounce melounová složka v pozadí, meloun Galia. Velice příjemný, svěží nálev. Dochuť o kus delší, než v předešlém případě, zde se lehounké travnaté prvky projevují, ale až po květinových tónech osmanthu. Lahodné procítěné melounové tóny přesně zapadají do sladkého svěžího celku. Závěr je zde malinko nahořklý na jazyku, s náznakem travin a primární chutí osmanthusu.

    3.nálev 75°C/40s – hladká procítěná vůně i chuť, základ tvoří květinková chuť po Vonokvětce, zde je nálev zcela hlaďounký, euforizující, velmi podobný polozeleným čajům z Taiwanu, v pozadí lze zpočátku vnímat prvky ananasu, meloun se již vytratil, lehce v závěru chutě procitla i travnatá mírná složka. Dochuť dlouhá, hladká, plynulý přechod z chutě po polknutí. Primání tón vonokvětky, sladký nálev s lehounce nahořklým pozadím, které působí na jazyku. Dlouhé velmi lahodné působení dochutě, závěrem pouze květinové prvky s lehounkou nahořklostí na jazyku.

    4.nálev 80°C/60s – zvýraznění prvků, nálev je totožný, jako v 3. nálevu, ale o stupeň výraznější, co do ananasových/citusových a květinových složek, mírně se zvýraznila i nahořklá složka, ale celkový dojem 1A - dochuť stále dlouhá, nemám co bych vytknul.

    5.nálev 80°C/100s – zcela totožný nálev, jako v předchozím případě, ten výkon, velmi příjemná souhra chutí - fascinuje mě, že se tento gruziňák neprosadil mnohem dříve. Lahoda!

    6.nálev 95°C/180s – Méně komplexní a plné tělo, ale stále si nálev drží bylinno-květové tělo, sladký základ, nepatrně nahořklé pozadí, vonokvětka se jako mávnutím kouzelného proutku téměř vytratila, zůstává náznak citrusů, lehká bylinná neurčitá chuť a náznak květin. Stále plný základ, není to jen lehká příchuť, ale po těch dokonale vyvážených plných nálevech je to najednou skok. Dochuť středně dlouhá, velký pokles, lehounká květová složka s výraznějšími citrusovými prvky. Závěr je čistě bylinný, neurčitý.

    7.nálev 95°C/300s+ – dlouhé louhování přispělo k totožnému nálevu, jako v předchozím případě - příjemná a chutná koncovka za touto přípravou.


    Vylouhovaný list krásné sytě zelené svěží barvy, tuhý pilovitý list, místy hnědavé lístky. Vesměs jednolisty, nebo potrhané větší podélné listy, poměrně velký podíl tipsíků a malých mladých lístečků.


    Závěr: V pořadí teprve druhý gruzínský zeleňák, se kterým jsem přišel do styku. Diametrálně odlišný, oproti Tkibuli - lahodný, vyrovnaný, bez svíravosti, naopak má opravdu noblesní květové tóny! Lahoda, doufám, že Petr tohoto skvostu doveze více :-)

    Cena: 99,-/100g (990,-/1kg)

    Prodejce: Petr Sič

    FB Gruzínský čaj - Petr Sič