Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2014 Gruzie Leila koláč 100g
Tento koláček vznikl v roce 2014 při Velké brněnském lisování. Použit byl materiál z Gruzie, od paní Leily (sběr 2013). V roce 2014 se nám narodila dcerka, které jsme dali stejné jméno. V pěti letech dcerky jsme koláček otevřeli. Uložen byl v 55% vzdušné vlhkosti po dobu pěti let bez přístupu cizích pachů. Ztratil většinu ze své ovocnosti, nicméně chytil "archivní" charakter, byl příjemně dřevitý s ušlechtilým charakterem, svébytnou sladkostí a lehkým kořeněno-ovocným podtextem. Osobně mi více vyhovuje list rok odležený, pak je sladkostí a prvky v nejlepší kondici, ale tato podoba mě zaujala, nebyla podobná ničemu, co jsem doposud popíjel, dřevitost a zvláštní podoba sladkých kombinací s ovocem. Pár lidí v okolí tento kousek ochutnalo, většina ale souhlasila, že za čerstva byl lepší. Hold pět let je na tento čerňák asi moc.