Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.


  • 2014 Gruzie Leila koláč 100g

  • Vložil Tomáš Klouda 1.12.2019, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    Tento koláček vznikl v roce 2014 při Velké brněnském lisování. Použit byl materiál z Gruzie, od paní Leily (sběr 2013). V roce 2014 se nám narodila dcerka, které jsme dali stejné jméno. V pěti letech dcerky jsme koláček otevřeli. Uložen byl v 55% vzdušné vlhkosti po dobu pěti let bez přístupu cizích pachů. Ztratil většinu ze své ovocnosti, nicméně chytil "archivní" charakter, byl příjemně dřevitý s ušlechtilým charakterem, svébytnou sladkostí a lehkým kořeněno-ovocným podtextem. Osobně mi více vyhovuje list rok odležený, pak je sladkostí a prvky v nejlepší kondici, ale tato podoba mě zaujala, nebyla podobná ničemu, co jsem doposud popíjel, dřevitost a zvláštní podoba sladkých kombinací s ovocem. Pár lidí v okolí tento kousek ochutnalo, většina ale souhlasila, že za čerstva byl lepší. Hold pět let je na tento čerňák asi moc.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje