Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Gruzie Ramiz fall 2014

  • Vložil Tomáš Klouda 29.12.2015, autor Tomáš Klouda



    Suchý list velmi tmavý, šedo-černé barvy, kde občas prokoukne nahnědlý lístek. Vůně suchého listu sladká s těžšémi usazenými tóny, pouze lehká bylinná složka, převládá ovoce alá jablko a lehce nugátová vedlejší složka. List kvalitní, 2014 ovšem trochu polámaný, maximálně se však ale rozlomil vícelistý celek - "nejhorší" jsou zde malé jednolisty a pír zlomků, většinu tvoří dvoulisté celky a více.


    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: Nádherná sladko-nakyslá vůně, výrazný medovo-chmelový základ, po delším usazení o to sladší ovocnější jablečné tělo.
    Vůně nálevu: chmelovité prvky se sladkým ovocno-nugátovým podtextem, velmi bohatá, plná vůně.
    Barva nálevu: tmavší oranžovo-hnědá.
    Chuť: zajímavý základový celek, typická nakyslá složka s chmelovitými prvky, vedlejší jablečné tóny, v pozadí náznak nugátu s lehkou ušlechtilou dřevitou chutí. Báječný pestrý celek, později základ sladší, přidává se lehounký náznak citrusu.
    Dochuť: dlouhá, procítěná a přitom hutná v základu, na jazyku se krásně promítá nugát s dřevinami, lehounká nahořklost, po zbytku úst hraje symfonie chmelovitých prvků a jablečné chuti. Postupné zvýrazňování ovocných prvků, nugát se také podtrhl, ale sladkost je výraznější, dochuť je obzvláštně chutná, krásný tanec dvou složek za podpory dřevin a chmele v pozadí. Mírně hřejivý účinek, středně povzbudivý efekt.



    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 250ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, celkem 8 nálevů - nemá smysl popisovat dokola Ramize - popíjím po půl roce od sběru po usazení - klasický vysoký standard - po roce uležení je celek pouze více ovocný, sladký, ale silný, hutný se svou specifickou základovou chutí - viz starší recenze. Při použití listu 10g+ není třeba prodlužovat louhování a celek je čokoládovo-nugátový, nahořklý s lehkou sladkou složkou po jablku - pouze náznak, dominuje však čokoláda s bylinnou vedlejší složkou. Báječné silné nálevy - rád si připravuji jak sladké slabší nálevy, tak tyto "zabijáky" plné čokolády :-)


    Vylouhovaný list obsahuje místy zlomky listů (ale velké), ale jak suchý, tak louhovaný i použitý vysypaný list vypadá stále nádherně, osobně mi tato vada nevadila, asi to způsobila i pošta, hlavně, když chuť stojí za to.

    Závěr: Klasický silný chutný čaj, srdeční záležitost, po jeho účincích se mi vždy stýská, když dojde - skvělý pro povzbuzení, geniálně nakopne a silnější nugátové nálevy jsou cítit přes půl hodiny v ústech! To je vážení prostě Ramiz! Navzdory poškozené celistvosti lístků je chuťově velmi vydatný, jeden z nejsilnějších za poslední roky, stál za ty prachy :-)

    Cena: 400Kč/100g

    Prodejce: Petr Sič