Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2014 Golden Guan Yin Da Hong Pao

  • Vložil Tomáš Klouda 22.5.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Lightly processed to enhance it's subtle and complex character, the Golden Guan Yin (???) Da Hong Pao is a rare treat. The taste is thick and sweet, with a strong lasting mouth-feeling that is expansive. The smell is penetrating with notes orchids and fresh betel nut.


    Suchý list tmavý, kovově šedý až do hněda, místy nazelenalá tmavší místa. Vesměs v celku převládají jednolisty, zlomky a poměrně dost je i stonků. Vůně je těžší, lehounký pražený odér s plnou bylinno-dřevitou vůní, do celku vstupuje i svěží lehká mentolová vedlejší složka.


    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: okamžitě po vložení listu do nahřátého nádobí, změní vůně charakter o 180°oproti suchému listu - mocná bylinno-ořechová základová složka s květinovým o něco málo slabším podtextem oproti základu. Primární zajímavá ořechová složka má být podle prodejce jako čerstvý betel.
    Vůně nálevu: sladký základ, vůně po orchidejích, květinová mocná vůně s vegetálním ořechovo-bylinným podtextem.
    Barva nálevu: zlatá jiskrná, bez zlomků, čistý nálev.
    Chuť: Plná květinová chuť, hutnější základ, těžší prvky, v celku se promítají prvky lískového ořechu. Sladké tělo, plná orchidejová složka, s těšném sledu následuje lískový ořech, později v pozadí prokukují bylinné vegetální složky betelu. Lehce pražený základ.
    Dochuť: primární chuťovou složku zastupuje orchidej, květinová sladká procítěná chuť, v dochuti je výraznější těžší pražená složka, menší působení ořechů a naopak výraznější vegetální složka. Krásné působení, nálev je nesmírně plný, když přičteme těžší prvky - pražený podtext - obklopuje celá ústa. Závěr pražený, sladký s orchidejovým základem a lehkou bylinnou podsložkou.


    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 95°C/30s – nálev do zlatova, vůně betelu provází čaj již od suchého listu, i zde je nejvýraznější, sladká bylinná základová složka s těžšími květovými tóny v pozadí. Sladká chuť s lehounce nahořklým náznakem pasující k ořechovo-bylinné složce, nesmírně komplexní tělo, těžší základ s kontrastem betelu a orchideje, v pozadí příjemné ořechové prvky připomínající lahodné lískové ořechy. Již první nálev je velmi plný, pestrý a ničím nerušený. Hladký přechod na dochuť, sladký primár plný betelu, nádherná těžší bylinná složka. Po 3 měsících od posledního testování v degustační soupravě mi přijde čaj výraznější z pohledu ořechových a květinových tónů, celkově je podtrženější a prvky jsou "tmavší, těžší". Dochuť středně dlouhá až dlouhá, bylinné prvky s nejvýraznějším betelem, úžasná cizokajná bylinná složka, ořechové pozadí, mezi těmito prvky působí velmi příjemně takřka nektarově orchideje. Krásná souhra těžších prvků, vše k sobě pasuje a není nijak v rozporu.

    2-4.nálev 95°C/25/40/60s – krásný zlatý nálev, výraznější pronikavější bylinná vůně. Chuť je výrazná, podrtržená, umocněná bylinná chuť po betelu, lehké náznaky starší kopřivy (velké listy odrostlé kopřivy), příjemné orchidejové prvky hned po bylinných prvcích, lískový ořech s mandlemi v pozadí. Krásná hra chutí vyvážený základ, pouze decentní nahořklá složka spjatá k bylinným prvků, ani náznak svíravosti, hladký průběh a plynulý přechod na dochuť. Dochuť je v těchto nálevech velmi dlouhá, dlouho se drží bylinná chuť v primáru, později však prvenství převezmou květové prvky. Betel působí po celých ústech, zaplněné celé patro, stěny úst i jazyk bylinnou chutí, špička jazyka je v něžné péči květinových orchidejových prvků, v zamém závěru povolí tyto prvky ořechovým tónům více procitnout, do té doby dělají pouze nenápadnou ozdobu v celkové hladké kompozici. V samém závěru dochutě (20-25min) je cítit pouze výrazná nektarové květinová sladká složka s náznakem bylin. Základ je stále těžší, hutnější prvky, nikterak jarní, spíše syté a podzimní, přesto je zde cítit postupné odlehčení postupem nálevů.

    5-6.nálev 95°C/100/160s – podstatně méně pestrý nálev, celkově se základ odlehčil, tóny nejsou tak hutné a těžšího charakteru, základ tvoří méně výrazná bylinná složka, betel je zde cítit, je však více začleněn do květinových sladkých prvků, ty působí takřka nektarovým dojmem. Krásné květové složky jsou zdobeny jemnými ořechovými prvky po lahodném kešu (dělá to to spojení specifického betelu a ořechových tónů) a mandličkách. Vyloženě příjemný lehčí nálev pro pročištění myšlenek. Dochuť je stále dlouhá, taktéž uvolněná, sladké prvky s lehce nahořklou složkou spjatou k ořechům a betelu. Betel je výrazností oproti předchozím nálevům slabší, přesto však natolik specifický, že je jasně oddělen, po chvilce doznívání slábne a dominují květové nektarové složky orchideje, lahodná základová sladká chuť s mírnou bylinnou složkou a lehkým náznakem mandlí. Dochuť je stále dlouhá, kolem 15-20 min).

    7-8.nálev 100°C/250/300s+ – bylinné složky zahrnující po oslabení složky betelu i kopřivu, náznak lékořice, to vše za trvalé podpory v podstatě neměnících se květových tónů, ty jediné zachovávají svou stabilní tvář. Dochuť středně dlouhá, ale lahodná, sladká s náznakem bylin, květiny převládají. Fascinující je, že delší louhování a vroucí voda podpořila těžšé "tmavé" prvky, v pozadí je tak u těchto nálevů velmi výrazná ořechová, těžká květinová složka, pozadí je sice více nahořklé, ale nikoliv svíravé. Krásně to oživilo i poslední nálevy, ořechové složky připomínají v pozadí lískový ořech.



    Vylouhovaný list tmavě hnědý/zelený, převažují delší větší jednolisty, křehká struktura listu, ne zřídka jsou listy potrhány. Hezký kvalitní tříděný list.


    Závěr: Krásný rozměr čaje Da Hong Pao, jedinečná bylinná složka, krásné, plné a bohaté nálevy. Jednoznačně spokojenost a cenná zkušenost.

    Cena: $9.00 / 50g

    Prodejce: Yunnan Sourcing