Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • Yue Guang Bai 2013

  • Vložil Tomáš Klouda 21.10.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Suchý list objemný, nelámaný, složený převážně z tipsů a vícelistých celků, dlouhé bohatě ochmýřené stříbrné tipsy. Barva převážně stříbřitá až kovově šedá a místy s šedo-černými velkými listy. Vůně výrazná, svěží, primárně ovocná s lehce lišejníkovými až tabákovitými podtóny a s náznakem vegetálních prvků v pozadí. Nádherná podoba listu a úžasná vůně jenž na člověka po rozbalení sáčku dýchne svou čerstvostí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: poměrně hutná vonná složka s tóny tabáku s nepatrnou nahořklostí, náznak mechových/lišejníkových složek, hutná sladká ovocná složka přezrálých plodů tropického ovoce, bylinno-travnaté pozadí, svěží nádech. Bohatá, pestrá vůně.
    Vůně nálevu: sladká hutná vůně po ovoci s náznakem tabákovitosti a bylinného pozadí.
    Barva nálevu: nádherná zlatavá barva nálevu, velmi málo drobných zlomků listů.
    Chuť: neskutečně plný chutný start, sladká plná chuť, lehoučká nahořklá složka v pozadí, vynikající překypující ovocné složky manga, kaki a broskve, lehounký tabákovitý podtext s bylinným pozadím a s náznakem lišejníků zcela v pozadí. Závěr hutný čistší ovocný, kulatý vyvážený nálev. Bohaté chuťové prvky, pestrý celek nesmírně výrazného působení, zajímavé kombinace chutí, perfektní spojení chutných složek se zajímavými tóny tabáku a bylinného pozadí. Působení složek po celé ploše úst i jazyka (sladká/nahořklá), člověk ani nechce polknout.
    Dochuť: dochuť dlouhá, ale nikterak oslnivě přetrvávající, zpočátku plynulý přechod po polknutí z chutě na dochuť, lehoučce kořeněné tabákovité prvky v pozadí, hutné plné ovocné tělo a lehká bylinná lišejníkovitá vedlejší chuť. Postupný úbytek výraznosti všech vedlejších prvků, zůstává bohatá ovocná dochuť s tóny medového melounu, kaki a broskve. Závěr cca již po 5-8minutách, v podobě holých čistých sice vyvážených ovocných složek, ale jaksi již bez života, zůstanou procítěné jemné sladké složky ovoce (kaki,broskev) a pouze náznak tabákovitosti s opravdu zapadlou kořeněnou složkou. Jak jsem byl nadšen z plnosti chutě, tak dochuť mě mírně zklamala, ale počkám si na další výsledky z jiných příprav - viz níže.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevovávová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 7 minut louhování.

    Vůně: vynikající plná sladká svěží čerstvá (a ještě mnoho dalších přívlastků) vůně s květinovo-ovocným tělem, lehounký lišejníkový a tabákový podtext s vegetálním nádechem po kopřivách.
    Barva: zlatá jiskrná, minimum zlomků listu v nálevu.
    Chuť: hořko-sladká základová chuť nesmírně plného těla, pestré chuťové prvky, komplexní hutné a přitom tak svěží celek.Lehce nahořklé květinovo-tabákové prvky, plné sladké ovocné tóny manga, broskve a kaki. Lehounce lišejníkový podtext, zde v jednonálevu pouze nádech, hutné vynikající tělo. Závěr je podstatně sladší s již minimální hořkostí, prinikavější ovocné prvky a hezky sladěné tabákové složky s kopřivovými vegetálními přirozenými tóny v pozadí, lehounký náznak květin, které jsou trochu překryté ovocností. Bohatý nálev, u kterého poposkočí vzhůru jak nálada, tak energie, vyloženě mě nasadil úsměv na rtech.
    Dochuť: Dlouhá dochuť, zajímavější, než v tasterové přípravě, lehce nahořklý start, avšak pouze decentní, nic rušivého, nahořklost rychle mizí, pouze do nádechu, náznak tabákových lehce kořeněných složek, plné ovocné tělo, výraznější lišejníkové podtóny s příjemnou vegetální kopřivovou složkou, prolínání květinových tónů v pozadí mezi ovocem. Ovocné prvky bohaté, plné, připomínající mango, kaki a místy broskev, sladké tělo. Doznívání velmi dlouhé, v závěru jemnějšího charakteru, kořeněná složka se vytratí a zůstávají vegetální prvky v pozadí - kopřiva, lišejník, dále náznak květin v pozadí a dominuje plné ovocné tělo. Hřejivý, přirozený, chutný a absolutně vyvážený nálev. Rozhodně zajímavější výsledek než v tasterové přípravě.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - vůně při velkém množství listu je enormně výrazná a plná, vábné složky květin a ovoce.

    1.nálev 90°C/20s – žluto-zlatavá barva nálevu, mocný květinový nálev, první nálev ve znamení bílého čaje - květinové jemné vytříbené složky, sladko-nahořklý základ, příjemné pivoňkovité prvky s málo výraznými složkami tabáku a lišejníku, ovocné vedlejší složky. Příjemná nahořklá vedlejší složka, která dokonale sedí ke květinovým prvků a věrně evokuje skutečné květiny - pivoňka a magnolie. Ovocné tóny v podtextu jsou ve znamení kaki a broskve. Závěr příjemně sladěný, ani hořký, ani sladký, ovocné a květinové složky v naprostém souladu, v závěru chutě takřka nektarovité prvky s mírně výraznější kopřivovo-lišejníkovou složkou v pozadí. Aftertaste dlouhý, zpočátku lehce nahořklý s primárními složkami květin a s nektarovými problesky, v pozadí ovocné slaďounké tóny exotického ovoce - kaki a hlavně v závěru výrazná opuncie. Lehce kořeněný náběh s náznakem tabáku a květinové primární složky, ve stejné úrovni jako ovocné složky. Nálev působí nevšedním dojmem, vícenálev je nejlepším možným způsobem přípravy, tyto složky mě opravdu nadchly. Závěr je ovocný s primární složkou opuncie - krásný pocit dužnatého ovoce, květové pivoňkové vedlejší lehce nahořklé složky (které působí nejdéle) a doznívající tabákovitost s minimální kořenou šložkou.

    2.nálev 90°C/15s – velice rychlé louhování, zlatavý nálev. Vůně bohatá, květinová s ovocnými podtóny. Malé množství drobných listů v nálevu. Nesmírně pronikavá hutná chuť svěžího charakteru, přirozený celek, nic nepůsobí uměle, či nemístně. Krásné květinové počátečí prvky, méně výrazné nahořklé prvky, sladký základ. Poměrně rychlý přechod na ovocné prvky, střídání výrazností manga, broskve, kaki a opuncie, nejvýraznější je právě "kaktusový fík" s příjemnou lišjníkovo-pivoˇkovou vedlejší složkou, lehounká kořeněná složka v pozadí. Závěr sladký s náznakem hořkosti a primární ovocnou komplexní složkou, bohaté květinové podtóny verně kopírující pivoňku. Dochuť je plná, ovocná s kivětinami na stejné úrovni s lehce kořeněným podtextem a hned po polknutí se objeví živé tabákovité prvky. Krásný svižný, hutný, plný nálev, který dá člověku energii do života, náladu do zbytku týdne, rozpumpuje srdce pro každou aktivitu. Závěr ovocný, primárně sladký s tóny opuncie a lehkým květinovým podtextem, doznívající ale stále velmi výrazné a oživující kořeněné prvky s mírnou tabákovitostí, lehce prokukuje zcela z pozadí kopřivový nádech dodávající celku vegetální čerstvý nádech.

    3.nálev 95°C/35s – přidáním teploty se lehce opět oživily lehce nahořklé složky pasující ke květinovým složkám, mocná ovocná základová chuť, ke které se přidala složka medu/karamelu, květinové plné složky po pivoňce v pozadí. Enormně plná chuť, kterou nechci opustit polknutím, hutné sladké tělo, ovocné základové složky, opuncie s kaki ve spojení s méně výraznou medovo-karamelovou složkou, náznak květin a lehounké nahořklé složky. Dozvuk je dlouhý, zpočátku nahořklý květinový s medem a karamelem, ovocné plné podtóny, postupně se prodírající na povrch, působení složek po celých ústech, zapojí se každý mikrometr v ústech, hořké složky s květinami vzadu na jazyku, ovocné prvky všude jinde. V závěru se ujme moci ovocná složka kaktusového fíku s pivoňkovým nahořklým pozadím, kořeněný podtón s lehce prukukující tabákovitou složkou a poměrně výraznou kopřivovou vegetální vedlejší složkou. Nesmírně hutné a plné doznívání, cítím bohaté prvky přes půl hodiny po polknutí. Nemám k tomuto nálevu vlastně nic jiného k popisu, než jediné slovo - slast. Takto si představuji poblouznění smrtelníka do afrodíté :-)

    4.nálev 100°C/70s – totožný nálev jako v předchozím případě, pouze s méně výraznou nahořklostí. Lahodný plný nálev, který člověku zamotá hlavu.

    5.nálev 100°C/120s – zlatavý nálev, nepatrně méně komplexní nálev, sladký základ, ovocno-medové prvky s náznakem karamelu v pozadí. Ovocné tóny kaki, opuncie a broskve, květinové složky spíše náznakem, nejvýraznější je pivoňka a kopřivová bylinná složka v pozadí, vyvážený a kulatý nálev se stále plným tělem, poze chuťové složky nejsou tak podmanivé a božsky pestré. Závěr ovocno-květinový, naprosto sladěný s náznakem nahořklosti v pozadí. Podstatně slabší kořeněné podtóny, velmi slabá tabákovitá složka v podtextu. Aftertaste s primárním působením ovoce a medu, náznak karamelu v pozadí, nepatrně kořeněný podtón s tabákem a stále živou složkou věrně napodobující pivoňku. Dochuť je oproti předchozím nálevům jednodušší, ale stále mocná a dlouhá, svou jednodušší podobu si plně vynahradí ve výraznosti ovocných a medových prvků, nesmírně sladké tělo s náznakem květinových dopl%nujících prvků, závěr spíše neurčitý, lehký tón kaktusového fíku a kopřivový podtón - toť závěr doznívání.

    6.nálev 100°C/200s – ovocno-medový nálev s náznakem mentolu, výrazné prvky kopřivy v závěru, utopené květinové složky, žádná nahořklá složka, ovocné spíše neurčité prvky, místy výraznější složky kaki a broskve. V průběhu chutě místy problesknutí karamelu, závěr sladký ovocno-bylinný. Dochuť středně dlouhá, ovocno-medová s bylinným podtextem. Již vcelku všední nálev, prvky přestaly být uhrančivé, dobrý charakter, relativně plné tělo, ale jiskra a šmrnc je pryč.

    7.nálev 100°C/300+s – příjemná poněkud jednotvárná chuť sladkého základu, vše v náznaku, ovoce, med i bylinné tóny. Dochuť krátká sladká ovocná neurčitá. Příjemný poslední nálev, sladká chuťovka, která už nepotřebuje zapojení mozku pro vnímání, příjemná tečka za krásným čajováním.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list působí náherným dojmem, nádherné tužší tipsy hnědo-bílo-zelené barvy, nádherný vzhled a kvalita, sice ne vzhledově TOP, ale i tak nádhera. Velikostně jsou listy spíše delší, podlouhlé, mírně pilovitý okraj listů, tuhá struktura.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Tento čaj ve mě zanechal vzpomínku, dokáže totiž nejen uspokojit z pohledu chutě, ale i po stránce radosti, energie a probuzení zájmu - díky jedinému doušku tohoto bílého koně mezi čaji mám pocit, že chci takovéto čaje objevovat a popisovat každým dnem.

    Cena: 190,-/50g

    Prodejce: Unitea