Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2013 White Monkey - Bílá opice

  • Vložil Tomáš Klouda 4.11.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Oblast: provincie Fujian, Čína
    Sklizeň: 28. března 2013
    Bílá opice. Skvostný nefermentovaný čaj převážně z čajových tipsů (vrcholových lístků). Nabízí celou škálu chutí od jemné voňavé přes plnou až k tvrdší, drhnoucí na jazyku. Vše záleží pouze na Vás. Cena je za 50 g.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list objemný a kroucený s vysokým podílem tipsů, hezký svěží vzhled zeleno-stříbrných lístků, hezké ochmýřené tipsy, vůně svěží čerstvá s ovocnými prvky, vegetální složkou v pozadí (sušená kopřivová vůně) a nepatrnou květinovostí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: vůně mocná kořeněná, tóny tropického ovoce, lehce travnatý podtón, prvky citrusových plodů, mango/broskev, sladká základová chuť s velice pestrým kořeněným podtónem.
    Vůně nálevu: hedvábně jemná ovocná sladká vůně. Ovocné prvky s velice jemnou balzamickou vůní v pozadí a s náznakem kořeněných prvků.
    Barva nálevu: světlounká průhledná s minimem zlomků listu, žlutavá až zelinkavá barva, velice svetlá barva.
    Chuť: hebká vyvážená chuť, ne zcela plné tělo, ovocné intenzivní prvky, svěží celek. Sladké tělo, lehounké travnaté složky v pozadí, téměř olejnatý balzamický podtón s esenciálními vonnými látkami. Hebký vyvážený průběh chuti, závěr chutě vyvážený, ovocný, primární prvky broskve a nektarinky, v pozadí lehounké tóny travin a tropického ovoce, olejnatý podtón - doslova stékající chuť po patře. Svou jemností naprosto vyniká ale na druhou stranu tělo není tak plné, jak bych očekával - vyšší teplota se však ukázala jako lepší prostředek k dosažení pnějšího těla.
    Dochuť: relativně dlouhá dochuť, tělo není zcela plné, ale uspokojující, ovocné složky velice příjemné, chutné, plně zralé tóny ovoce. Primární prvky - broskev, nektarinka, náznak manga, v pozadí příjemné složky travin. I v dochuti pokračují složky esenciálních olejů v pozadí, chuť stále doslova stéká po patře k jazyku, kde se shromažďují slaďounké prvky. Závěr ovocný s lehkým travnatým podtextem, velice příjemný průběh chutě, plynulý přechod z chutě samotné. Lehce povzbudivý charakter čaje, velice jemný uklidňující čaj, ideální pro letní osvěžení i přípravu na studeno, skvělý na závěr prázdnin i počáteční podzimní čajování.
    //při druhé přípravě vyšší teplota vody (90°C) = kořeněný podtón - decentní, neruší hebký průběh - živější celek, ovocné tóny hutnější, plnější tělo.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová přípava v konvičce:
    250ml yixing na zelené čaje, 9g čaje, předehřev nádobí.
    Celkově připraveny 3 příjemné nálevy, zaléváno 75°C a louhováno 30/60/300+s. Velmi jemné ovocno-travnaté prvky, vytříbené něžné tóny, druhý nálev disponuje takovou olejnatou ovocnou chutí. Dochuť středně dlouhá. Sladké nálevy s místy velmi nepatrnou hořkostí ve spojení s travnatostí, celkově příjemný hladký ovocný nálev s tóny broskve. Plnější nálev je při použití 12g čaje a zelévání horkou vodou - kolem 90°C - 4 nálevy, plnější a výrazněji nahořklé tělo s travnato-ovocnými prvky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan tenkostěnný porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 85°C/15s – minimální množstv zlomků listu, barva sytější žluto-zelená. Vůně nádherně ovocného charakteru, sladko-nahořklá s travnatým podtextem. Primární prvky broskve s travinami, chuť nesmírně plná, kulatá, bez agresivních prvků, velmi slabá nahořklost v pozadí, primárně sladký nálev, bohatá ovocná složka broskvovo-travnatá s pestrým pozadím tropického ovoce až po bylinné vegetální prvky. Kulaté tělo, plynulý průběh chutě. Závěr jednodušší, hutný ovocný tón v pozadí s lehkou základovou travnatou, sladké tělo. Dochuť velice intenzivní, dlouhá, plné ovocné tělo s lehkou travnatostí v pozadí, lehce bylinný podtext, plynulý přechod z chutě na dochuť, pozvolné zmírňování intenzity prvků. Závěr čistě ovocný s náznakem travin, broskvová intenzivní složka, dlouho po vypití je cítit travnato-bylinný prvek s lehkou ovocností.

    2.nálev 85°C/20s – krásný svěží zelený list, barva nálevu výraznější spíše do žluta se zelinkavým odstínem, počet drobných částeček z listů minimální. Vůně intenzivní ovocná svěží - evokuje čerstvý svěží čaj. Chuť hutnější, méně nahořklé pozadí, kulatější nálev s plnějšími tóny ovoce, méně výrazná vedlejší složka travin, komplexnější ovocné složky s bylinným podtextem, nepatrně květové pozadí. Pocit esenciálních olejů, chuť doslova stéká po patře, výrazné sladké tělo. Chuť v závěru plná, ovocná, velice sladké tělo, decentní travnatá složka podstatně mírnější, lehké bylinné pozadí. Dochuť velice dlouhá, sladká, plná ovocných prvků, broskev-tropické ovoce, náznak liči, spíše výrazněji mango, doznívající travnaté složky v pozadí, lehký bylinný náznak. Po celou dobu doznívání hutné ovocné složky stále sladkého charakteru, enormně plný svěží uklidňující čaj.

    3.nálev 85°C/45s – třetí nálev má tu zajímavost že je podstatně tmavší barva nálevu, spíše již do zelené barvy s odstíněm žluté a počet zlomků listu je opravdu nepatrný, vylouhovaný list v gaiwanu rapidně nabyl na objemu, nádherné složené listy, množství tipsů. Výraznější vůně nálevu, travnaté složky v pozadí s ovocno-bylinným základem. Chuť s nepatrně kořeněným pozadím s primárními tóny ovoce, nesmírně pestrý nálev, nepatrná travnaté složky v pozadí, lehce bylinná složka v pozadí, komplexní ovocné tóny, kořeněná základová složka dodává ovoci realistický dojem. Výrazné složky manga, broskve a nektarinky. Sladké kulaté tělo, nálev živější díky kořeněné složce, v závěru živější ovocné prvky s kořeněným pozadím a náznakem bylin. Dozvuk velice dlouhý, živější, delší, plnější, výrazné ovocné složky s kořeněným podtónem, zcela nepatrné travnaté prvky, ovocné složky nesmírně komplexní, od manga po broskev a nektarinku, náznak ananasu v pozadí, sladké tělo s náznakem minimální nahořklosti, vůbec žádná svíravá negativní chuť, kulatý nálev. Závěr ovocný plný s bylinnými podtóny, doznívající kořeněná chuť, nesmírně živý nálev lehce povzbudivého charakteru, uklidňující účinek.

    4.nálev 85°C/85s – stále poměrně sytý zelinkavý nálev s odstíny žluté, minimum kalu a drobných částí listů. Vůně začíná postrádat kouzelnou plnou ovocnou složku, je chudší, travnaté pozadí s ovocnou základovou vůní. Chuť o něco slabší, méně plné tělo, úbytek kořeněných prvků a hlaně komplexnosti ovocných složek, zůstává pouze pár prioritních prvků - broskev, náznak manga, nektarinka - plně zralé ovoce, lehký travnatý podtext. Závěr s bylinnými prvky v pozadí, stále sladký nálev s náznakem nahořklých složek. Dochuť relativně stále plná, ale s poklesem výraznosti a delky doznívání. Ovocný plný nálev omezenějších prvků, poměrně jednotvárná ovocná složka - broskev a mango, pouze zbytek původní síly kořeněných prvků v pozadí, doznívající travnaté složky s bylinným podtextem. Sladko-nahořklý závěr ovocno-bylinných prvků.

    5.nálev 95°C/200s – zelenější s žlutavými odstíny, méně pestré tělo, pouze jednotlivý ovocný prvek,- broskev + nepatrný náznak manga, decentní travnatý podtón, náznak pozůstatku kořeněných složek v pozadí. Sladké tělo s lehce nahořklým podtextem, celek zůstává poměrně svižný, ale bez agresivních prvků, minimální svíravost z nahořklých složek z dlouhého louhování. Závěr lehce ovocný ve spojení s bylinnými a travnatými prvky v pozadí, pouze jednoduchá ovocná složka. Dozvuk středně dlouhý, omezená ovocná složka, primárně sladké tělo, lehce nahořklé pozadí s travnatými prvky, zcela minimální kořeněné tóny doznívající již z chutě, bylinné prvky v pozadí. V závěru omezená ovocná chuť s travnatými prvky a bylinným pozadím.

    6.nálev 95°C/300s+ – krásné rozmočené měkké listy, podlouhlé delší pilovité lístky, hezké na pohled. Světlejší zelinkavý nálev s odstínem žluté. Příjemný lehký nálev s nádechem ovocných prvků, nic určitého, pouze nádech, nic nevyčnívá, nálev v celkové harmonii s vedlejšími prvky travin a bylin, sladko-nahořklý nálev, příjemný sladko-hořký. závěr lehce ovocný s trvnatými prvky. Dochuť krátká bylinná s ovocnými neurčitými prvky. Příjemný poslední nálev.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list svěží světle zelené barvy, měkký list vhodný k pojídání, menší podlouhlé lístky, vesměs převažují v 90% vícelisté celky, tipsy, místy větší, nebo malé jednolisty. Výrazné žilkování a lehce pilovité okraje listu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Jako česrstvý čaj byl tento kousek nesmírně dobrý a svěží, poměrně rychle však degraduje a svěžest se pomalu vytrácí, v září jsem připravoval poslední zbytek listu a již to byl obyčejný nepříliš výrazný zelený čaj.

    Cena: 105.00 Kč

    Prödejce: Obchodcajem.net