Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2013 Tkibuli green fabrik
Info od prodejce
Tkibuli - Tkibuli je město v podhůří velkého Kavkazu. Okolí Tkibuli je relativně smutná oblast, jelikož se zde shromažďují uprchlíci z Abcházie a Jižní Osetie. Tento čaj nemá jméno, jelikož je produkován fabrikou v Tkibuli. Jde o celolistý vysokohorský čaj s dlouhou tradicí, zelený čaj se liší od černého pouze zpracováním, zdrojový list je stejný a fabrika jen rozděluje objednávky na černý/zelený a dle toho list zpracuje. Vzhled a struktura listu zůstává podobná, což je obzvláště pro tento zelený čaj velkým přínosem.
Suchý list velmi tmavé zeleno-šedé barvy, až jsem se lekl, že došlo k záměně s černým čajem. Celolistý čaj v nádherné objemné podobě, dlouhé užší kroucené jednolisty převažují, poměrně hojné menší jednolisty i vícelisté celky, minimum zlomků. Vůně nesmírně svěží, nečekaná intenzivní svěží ovocná složka po broskvi a lesních plodech, náznak travnatosti, po otevření sáčku mě vůně mile překvapila.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 4min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: sladký charakter, ovocné plné svěží vonné prvky, lehounce travnaté pozadí. Krásné svěží nektarinkové prvky, půvabné tóny ostružiny. Bohaté svěží chutě evokují stále čerstvý čaj.
Vůně nálevu: lehce ovocná svěží vůně s náznakem travnatosti, usedlá méně intenzivní vůně.
Barva nálevu: jiskrná žlutavá barva nálevu, zcela bez kalu či zlomků.
Chuť: zajímavá kompozice chutí, sladký základ s náznakem nahořklosti v pozadí, nálev je vyvážený, bez svíravých prvků. Hebké decentní ovocné tóny svěží nektarinka s lesními plody - náznak borůvčí a ostružiny. Pozadí je travnaté, pouze doplňující aspekt dodávající sílu. Chuť nevyniká omamnou plnou chutí, ale je stavěný příjemným nenuceným charakterem, jenž je nesmírně pitelný. Závěr je lehounce nahořklý s primární sladkou složkou, lehce výraznější travnaté prvky vyčuhují z pozadí, nálevu však dominuje "šťavnatá" ovocná složka po nektarince a broskvi, doprovozená lehce nakyslým borůvčím.
Dochuť: relativně dlouhá dochuť, kolem deseti minut. Dochuť je lehká, svěží, nepůsobí jako úder svíravých prvků, naopak, průběh doznívání je příjemně synchronizován s chutí a celek si tak můžeme vychutnat dosyta. Celek působí prázněji oproti chuti, ale svěží ovocné prvky s lehkou travnatostí působí přirozeně a příznivě na tělo, žádný šok pro žaludek. Nektarinka v dochuti dominuje, v těsném doprovodu je borůvčí s nakyslým podtextem, hořkost téměř zcela vymizela, lehounký travnatý podtext s náznakem kořeněných prvků. Závěr primárně travnatý s příjemně sladkou základovou složkou neurčitých ovocných prvků. Mírně povzbudivý účinek, spíše ochlazující efekt.
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 95°C, 8 minut louhování.
Vůně: plná ovocná s vůní exotického ovoce (avokádo, papája, náznak opuncie), lehounká travnatost v pozadí, decentní kořeněná složka dodávající realistickou podobu k ovocným vůním.
Barva: jiskrná žlutá, velmi výrazná. Nálev zcela bez kalu, drobků, či prachu.
Chuť: kulatá a plná chuť, lehounce svíravý start s náznakem nahořklého pozadí, rychlý přechod na plné sladké tóny, fascinující plný charakter, překypující ovocné prvky exotického ovoce. Nejvýraznějším prvkem v popředí je avokádo, lehké složky plodu kaktusu, v pozadí mírné neagresivní travnaté složky se zcela zanedbatelnou nahořklostí. Bohatý, plný nálev nesmírně chutné kompozice složek. Závěr je více do sladka s těžší ovocnou složkou, základ jako avokádové pyré, lehký opunciový podtext s travnatým nádechem. Slaďounký kulatý základ s lehounce nahořklou stopkou. Bohatý celek s nesmírně uspokojivým pocitem.
Dochuť: dlouhá plná dochuť, podstatně zajímavější, než při přípravě v tasteru. Ovocné sladké prvky, doslova stékající ovocné chuťové prvky po ústech. Avokádo i v dochuti dominuje, zde se k celku přidala i nektarinka, v pozadí opunciové slabší tóny s travnatým podtextem. Zůstává sladká primární složka s lehce nahořklým pozadím. Vedlejší složky jsou zajímavé nejen pro travnaté variace chutě, ale i pro lehký bylinný podtext evokující čerstvost. Doba doznívání kolem 15-20 minut, ale hutnost prvků je s tasterovou přípravou nesrovnatelná. Závěr je plný sladký, ovocný s tóny nektarinky a o řád níže posazeno avokádo, příjemné svěží živé lehce kořeněné travnaté prvky. Ochlazující účinek a značně povzbudivý efekt.
// po této přípravě zkušebně list zalit vroucí vodou a překvapivě po cca 20 minutách louhování byl výsledkem poměrně plný nálev, ne tak pestrý jako předchozí, ale stále skvěle pitelný a chutný.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 95°C/30s – sytě žlutá barva nálevu, list po slití nálevu neskutečně hezké svěží světle zelené barvy - krásný pohled, vůně plná ovocná, tóny od hutné zralé broskve po exotické ovoce s náznakem ananasu. List je tužší a proto mu nevadí vyšší teplota vody, i zalévání téměř vroucí vodou se v chuti neprojeví nijak negativně, naopak dává hutn+ější ovocné prvky. Tělo je plné, sladkého základu s náznakem hořkosti v pozadí v doprovodu travnatých složek, primární chuťové složky avokáda a broskve, místy probleskne ananas a plod kaktusu, ale ten spíše v pozadí. Plné a kulaté průběhy chutí, nic není mezi sebou v rozporu, hladké polknutí plynule přecházející na dochuť. Závěr chutě je sladký, výrazněji travnatý s náznakem kořeněných prvků. Dozvuk dlouhý, nikterak oslnivě, ale ovocný výrazný celek to vynahrazuje. Báječná hra ovocných složek, bohaté plné sladké tělo, příjemná přitakávající travnatost prokukující pouze decentně z pozadí. Z tohoto nálevu jsem vyloženě rozradostněn, plné chuťové složky a dlouhé doznívání mě u tohoto čaje opravdu těší, gruzínský zeleňák se jistě stane novým hitem, jestliže budou všechny obdobné.
2.nálev 95°C/25s – usazenější vůně, žlutější nálev, zcela bez částeček listů. Nepatrně hrubší podtext a mírně svíravé pozadí, pouze náznak, nálev nedrhne v krku, ani nenutí k úšklebku, pouze prokukuje náznak nahořklejší složky z pozadí, primární chuť sladká, hutnější ovocné složky, zpočátku odzbrojující broskvovo-avokádové tóny, později lehký ústup a dávají tak šanci na projevení ostatním tónů, například náznak opuncie a papáji, výrazné působení sušeného cukerného ananasu, v pozadí příjemná travnatá složka s náznakem kořeněných prvků. Plnost tohoto nálevu je velmi uspokojivá. Závěr chutě sladký, primární avokádová složka se slabší broskvovou chutí, příjemné propojení s travnatými složkami. Aftertaste dlouhý, lehounce kořeněný sladký základ, primární broskvovo-avokádová složka s příjemným výraznějším trávovým podtextem. V dochuti výrazněji procitá papájová složka (kuličky v jejím středu nálev krásně reálně evokuje), příjemná živá a povzbudivá chuť zajímavého vývoje. Závěr sladký avokádový s lehce travnatým podtextem.
3.nálev 95°C/50s – obdobný nálev, jako v předchozím případě, pouze papája není tak zpodobněná v chuti, méně podtržená svěžest prvků, stále krásné výrazné tóny, ale již to není ta špička co minule.
4.nálev 100°C/120s – zalévání vroucí vodou tento list snese, tento fakt jsme si ověřili na degustaci v čajovně v Jihlavě. Oživení nálevu, kořeněné výraznější prvky - více v popředí, sladký základ s lehounce nahořklým pozadím, primární avokádová složka, broskev v pozadí, ananas s cukernatým pocitem v těsném sledu za avokádem, příjemné opunciové tóny prokukují spolu s travnatou složkou z pozadí. Závěr svěží, sladkého základu, avokádo dominuje spolu s nepatrně slabší kořeněnou složkou a travnatou výraznou vedlejší chutí. Živý a svižný nálev, horká voda čaj výrazně pozvedla. Dochuť lehce hrubšího charakteru, kořeněná složka s travnatými prvky ve stejné úrovni, jako avokádo, náznak sušeného ananasu s cukernatou složkou. Závěr travnatý s náznakem neurčitých prvků ovoce, náznak avokáda. Dochuť má příkřejší a rychlejší spád, výraznost je stále dobrá, ale doba doznívání spíše středně dlouhá.
5.nálev 100°C/220s – stále sytý žlutý nálev, výrazněji svíravý start, rychlý přechod na sladké prvky, travnatý kořeněný počátek chutě, rychlé uhlazení nálevu, sladký základ avokádového základu s náznakem broskve, hutná trochu hrubá travnatá složka. Relativně plná základová složka, hrubší celek a neurčité ovocné tóny. Dochuť má opět příkřejší průběh doznívání, náznaky ovocných složek, broskvovo-avokádová složka pouze odhadovaná neurčitá, sladký plný základ, lehce štiplavé travnaté vedlejší složky s lehkou kořeněnou chutí.
6.nálev 100°C/300s+ – světlejší žlutavá barva nálevu, příjemná uhlazená základní ovocná složka a stále s určitou plností v těle, lehké náznaky travnatosti z pozadí. Neurčité ovocné prvky, lehounká hořkost v pozadí spojená s travnatostí, ovšem zde již bez svíravých prvků. Dochuť krátká, sladká, neurčitá ovocná s travnatým podtextem. Jednoduchý průběh.
Vylouhovaný list nádherné podoby, převažují veliké celé nepoškozené listy, po okrajích pilovité, měkká struktura listu, pouze malý obsah lámaných listů, v menšině vícelisté celky. Krásná svěží zelená barva, i po vylouhování hezká svěží vůně listu.
Závěr: Poprvé jsem tento čaj ochutnal na degustaci Mgr. Petra Siče v Jihlavě, okolí bylo částečně ovlivněno vařením masaly a tak jsem nemohl ocenit vytříbené nuance jak ve vůni, tak v chuti, doma jsem si jej připravil mnoha způsoby a pokaždé mi velmi chutnal. Jako skutečně příznivou shledávám i cenu, která dovoluje vzít více čaje na každodenní popíjení. Oproti černé verzi je čaj méně hutný a plný, zato však tyto nedostatky nahrazuje svěžestí a povzbudivým účinkem.
Cena: 1100,-/1kg
Prodejce: Petr Sič -
Gruzie.ic.cz