Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2013 Tkibuli black fabrik
Info od prodejce
Tkibuli - Tkibuli je město v podhůří velkého Kavkazu. Tento čaj nemá jméno, jelikož je produkován fabrikou. Jde o celolistý černý vysokohorský čaj s dlouhou tradicí. Letošní produkce mne však příliš neoslovuje a proto jej nabízím za 1600 Kč.
Suchý list objemný, zpracovaný do dlouhých mírně kroucených jednolistů, zcela vyjímečně nalezneme vícelistý celek, zlomky v přiměřené míře, spíše rozpůlené velké listy (možné poškození i přepravou). Barva listu velmi tmavá šedo-černá místy s hnědavými fleky na listech, např. 1/2 listu hnědá, 1/2 šedá. Vůně primárně čokoládová a ořechová (lehce pražené madle se sušeným lískovým ořechem) s tóny dřevin s mízou, listnaté dřeviny líska/bříza - v průběhu času tyto svěží dřevité pvky ustupují a list voní hutněji čokoládově - to je kouzlo gruziňáků - jejich vývoj.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: nádherné sladko-nakyslé prvky evokující dřeviny s mízou, lehký náznak ořechů z pozadí a ovoce - sladké prvky skutečně nečekaně připomínají maliny.
Vůně nálevu: nepříliš výrazná, ořechovo-dřevitá s chabým náznakem ovoce.
Barva nálevu: oranžová s hnědými odstíny.
Chuť: ne zcela plná chuť se sladkým bylinno-ořechovým tělem a dřevitým podtextem, jemný vyvážený nálev bez negaticních prvků, dřevité prvky působí svěžím "šťavnatým" dojmem. Celkově nikterak výrazný nálev, pouze charakter je velmi příjemný na popíjení. Později výraznější ořechové složky mandlí a náznak čerstvých lískových ořechů, bylinná složka spíše neurčitá a vedlejší tóny dřevin z listnatých stromů - pocit mízy z dřeva - líska. Závěr lehce hutnější s výraznější lískovo-ořechovou složkou, bylinnou neurčitou chutí a s vedlejšími prvky dřevin.
Dochuť: středně dlouhá až dlouhá, jemná, ne zcela plný celek, lehce nakyslý podtext a základová sladká chuť. Bylinno-ořechové jemné prvky s příjemnou dřevitou vedlejší chutí. Konstantní průběh dochutě, postupně zjemňující a přechází až do ztracena, v závěru velmi slabý náznak medu. Uklidňující, mírně hřejivý nálev.
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.
Nahřátý list: po 2 měsících od tasterové přípravy je list po rozvonění v nahřáté konvi o poznání hutnější, krásné hutné čokoládové prvky hořkého nádechu s lehce nakyslým podtónem s prvky dřevin.
Vůně: bohatá sladká vůně s nugátem, karamelem, náznakem ovoce a pestrým pozadím s prvky dřevin.
Barva: červeno-hnědá s minimálním obsahem prachu/zlomků listů.
Chuť: plná hutná vůně těžšího charakteru, než si pamatuji z tasteru, krásné čokoládové tělo, hořká čokoláda evokující vyšší obsah kakaa, plné svěží ořechové složky, napařené mandle a sušené lískové ořechy v těsném sledu za čokoládou, pozadí dřevité svěží s "mízou". Průběh chutě z pohledu hutnosti konstantní, závěrem nepatrně sladší tělo s lehce výraznějšími lískovo-ořechovými prvky. Závěrem se přidávají prvy právě vyloupnutého vlašského ořechu (včetně pocitu mastné šťávy ořechu), pouze v pozadí, velmi svěží a chutné tóny dřevin v pozadí, ale vzhledem k plnosti celku je tento chuťový prvek pouze vedlejším doplňkem. Nesmírně vysoká pitelnost, dokonale uhlazený celek i přes těžké tóny, sladký základ - to vše vybízí k bleskurychlému vypití misky.
Dochuť: dlouhá dochuť, čokoládovo-nugátový základ, velmi plný a vcelku hutný nálev, procítěné nuance těžších prvků, velmi výrazné jsou ořechové prvky lískového ořechu a čerstvého vlašského ořechu, lehká dřevitost v pozadí. Místy probleskne i karamel, ale pouze náznakem. Báječná svěží dochuť dlouhého doznívání, závěrem primární čokoládové prvky s ořechovými náznaky, nejvýraznější je lískový ořech, v pozadí velmi svěží dlouhotrvající dřevité prvky - dřevo listnatých stromů s mízou - stejně jako v tasterové přípravě zde cítím lísku. Sladko-nahořklý základ, ale sladká složka dominuje již z chuti. Hřejivý účinek a mírně povzbudivý efekt.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 100°C/20s – rudý nálev velmi tmavé barvy. Vůně nesmírně intenzivní, ořechovo-nugátová. Chuť plná, hutná, kulaťoučká, sladký základ, čokoládový základ (mléčná čokoláda) s velmi výraznými ořechovými prvky, zde je cítit od lískového ořechu, svěží napařené mandle až po para ořech. Slaďounký celek, náznak hořkosti v pozadí, lehce dřevitý podtext a pocitem dřeva s mízou - výrazná lehce kořeněná chuť zpodobňujícící dřeviny lísky, náznak květových prvků. Závěr nepatrně výraznější hořké vedlejší chutě, celek však stále vyvážený bez sebemenších negativních prvků. Chuťové prvky v závěru hutnější, ořechovější a více do kakaa. Aftertaste dlouhý, primárně sladký, lehká nahořkslost v pozadí spojená s dřevinami, báječné plné tóny ořechů - pestré složky měnící svoji výraznost, o třídu níže je ve výraznosti kakao s doznívající čokoládovou chutí, v podtextu báječné procítěné dřevité prvky s již minimální kořeněnou složkou a lehký náznak květových složek. Závěr sladký s primárními tóny mandle, náznaku nugátu a dřeviny v pozadí. Báječný hutný a hřejivý nálev.
2.nálev 100°C/45s – nepatrně usedlejší nálev, dřeviny takřka bez kořeněných složek, lehce sladší nálev, primární čokoládová složka s výraznějšími květovými tóny, pestré ořechové prvky, mandle a lískové ořechy, dřevitost v pozadí. Stále tmavý a nesmírně hutný nálev, překvapuje svou intenzitou. Závěr chutě hutnější, zcela evokuje kvalitní hořkou čokoládu s vyšším podílem kakaa, báječná hutná chuť doplněná ořechy a lehce květovým podtextem, dřeviny až zcela v pozadí. Dochuť dlouhá, hutná, těžší charakter, čokoládové tělo s ořechovými podtóny, zcela v pozadí dřevitost s lehce nakyslým charakterem a náznak květových prvků. Závěr dochutě je sladký, lehounce nahořklý s kapkou nakyslé složky, primární ořechové prvky ve znamení mandle a para ořechů, výrazněji hutné tělo evokuje i vlašské ořechy, čokoláda postupně odeznívala, nyní je v pozadí spolu s dřevitými tóny a náznaky květin.
3.nálev 100°C/120s – tmavý rudý nálev nepatrně světlejší barvy. Vůně více do ořechova. Primární složky ořechové, plné hutné tělo, vyvážené, bez svíravých prvků, ale již ne tak sladké. Čokoládové prvky jsou spíše v podtextu, zcela dominuje ořechové pestrá složka, mandliček, lískových ořechů a náznak vlašských ořechů. Pozadí lehce kořeněné, dřevité evokující listnaté dřeviny, dle mého nejvíce zde javor. Celek není kvůli úbytku čokoládových prvků tak komplexní, ale stále nesmírně hutný a výrazný. Konstantní složení chutě od počátku až do polknutí. Dozvuk dlouhý, hutný, ořechové základové složky, náznak nugátového podtextu, dřevité složky spíše neurčité z listnatých stromů, je cítit svěží podtón, jako míza stromů. Celek o něco sladší, lehké prodírání květových složek přes dřeviny, ořechové složky ve znamení mandle, lísk. ořechu a náznaku vlašáku. Závěr ořechový, výrazněji po vlašském ořechu a podtext dřevitý, agresivnější, kořeněný s nakyslou složkou, což evokuje plně lísku. Zajímavý přechod chuťové kompozice mezi nálevy, zde působí nálev přirozeněji, ale čokoláda do pestrosti schází.
4.nálev 100°C/240s – nepatrně světlejší nálev, výrazností nepatrně slabší, ale chuťově stále výrazný nálev, ořechové složky na stejné úrovni, jako dřevité složky, méně komplexní tělo konstantní výraznosti. sladko-nakyslý charakter. Dochuť kratší, spíše středně dlouhá, výraznsot prvků je stále obstojná, ale celek není již moc pestrý. Ořechovo-dřevité složky s náznakem květových prvků v pozadí. Mandle a lískový oříšek dominují, lehounká nahořklost v pozadí spojení s vlašským ořechem, dřevité svěží vedlejší tóny s pocitem šťavnatosti, evokuje mízu dřevin, méně určité složky, nelze jistě říci, co za dřeviny pociťuji.
5.nálev 100°C/300s+ – červený nálev, sladko-nahořklý základ, na startu chutě lehký náznak čokolády, později přechází na ořechové tóny, jednoduchý nálev s tóny lískových ořechů, ostatní neurčité nádechy, podtext neurčitý lehounce kořeněný dřevitý. Dochuť krátká, ořechová s dřevitým podtextem, náznak květových nasládlých složek, sladko-nahořklý dozvuk.
Vylouhovaný list podlouhlý, po okraji pilovitý, ne tak tuhé listy, jako tomu bylo u čajů z Chakvi. Barva hnědo-červená, krásný vzhled nepoškozených listů, objemný celek.
Závěr: Záměrně jsem prováděl přípravu v tasteru co nejdříve po obdržení čaje, další přípravy pak po odležení, rozdíl je markantní jak v chuti, tak ve vůni samotného listu, rozhodně mi vyhovuje spíše hutnější plná podoba uleželého listu, ale svěží čerstvou podobou samozřejmě také nepohrdnu, je to změna. Tento čaj mě opravdu baví, je odlišný oproti vyloženě nížinným čajům a má těžší plné složky.
Cena: 1600,-/1kg
Prodejce: Petr Sič -
Gruzie.tode.cz