Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Ramiz 2013
Info od prodejce
Ramiz - zatím stále náš nejlepší čaj, dobrej kluk, aktuálně nejzkušenější čajař v Chaisurbani, Chakvi - i když už trochu stárne (letos 67 let). Pořád má sílu a je to ve zpracování lístků vidět (a v podání ruky). Jde o čaj, který v celém procesu (od sklizně, poškození lístků, řízení fermentace, sušení) je zpracováván ručně jedním člověkem (žádný roler, lis nebo sušička). Dovezeno bylo 25 kg jeho květno-červnové sklizně.
Suchý list nejobjemnější z letošních čerstvých gruzínců, list v drtivé většině v podobě vícelistých celků, ojediněle zlomky, nebo menší jednolisty. Skvěle pestrá barva listu, od černé, hnědé, ššdé, až po ochmýřené stříbřité lístky. Vůně bohatá, plná, ovocno-bylinná s ořechovým podtextem se sladko-nakyslým základem.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: bohatá bylinná složka s náznakem ovoce a s ořechovo-nugátovou složkou v pozadí, sladko-nakyslý základ.
Vůně nálevu: jemná ořechovo-bylinná, sladko-nakyslý charakter.
Barva nálevu: zlatavá s hnědými odstíny.
Chuť: plná hutná chuť bylinného základu, velmi výrazné vedlejší tóny mandlí a lískových ořechů, náznak ovocných prvků-meruňka. Později hutnější tóny, základem stále bylinné tělo sladkého charakteru, vedlejší složky nugátu a ořechů, náznak dřevin a ovoce v pozadí. Výrazný, chutný a vyvážený nálev bez negativních prvků, skvěle stavěné složky naprosto navazující na sebe. Závěr bylinný a nugátový s tóny ořechů a dřevin v pozadí.
Dochuť: dlouhá poměrně hutná dochuť, lehce nahořklý podtón s primární sladkou složkou a doznívající nakyslostí, pestré bylinné základní tóny s ovocno-nugátovou vedlejší složkou, místy problesknou dřeviny listnatých stromů a méně výrazné/zakryté ořechy - madle,lískový ořech. Nesmírně komplexní a složitý dozvuk, ovocné prvky občas nabízí tóny od meruněk, po borůvku, místy problesknou i výrazné tóny lískových ořechů a čokolády, primárně však jsou cítit nugátové tóny s bylinným základem. Závěr jemný, bylinný s ořechovými složkami, doznívající nugátovou složkou a s náznakem ovoce. Lehce povzbudivý nálev, velmi hřejivý efekt.
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 8 minut louhování.
Vůně: vůně nugátovo-bylinná s ořechovým podtextem a náznakem ovoce. Hořko-sladký základ.
Barva: červeno-hnědavý nálev bez kalu či zlomků listů, čistý jiskrný tmavý nálev.
Chuť: hořko-sladká chuť s minimální nakyslostí, od počátku hutný plný nálev ořechovo-bylinného záladu a vytříbené výtečné nugátové složky v pozadí s lehce dřevitýmiá tóny. Později lehce ovocné složky meruňky v pozadí, přidání čokoládových složek lehce zakrývající nugátové prvky. Závěr hutný bylinno-ořechový (lískové ořechy, mandle, lehounké chmelovitost), v pozadí kontrast čokoládové nahořklé složky s nugátem a náznakem ovocných prvky, náznak dřevitých svěžích prvků. Plné hutné tělo fascinující síly, lehce nahořklé tělo v celku vůbec neškodí, vyvážený hladký hřejivý nálev.
Dochuť: Po polknutí trvá dozvuk desítky minut, je mnohem pestřejší než chuť, sladko-nahořklý základ, všechny chuťové nuance se zde promítají a ukazují se v nejhezčím světle. Střídání výrazností ořechů, bylinných tónů, čokolády, nugátu a dřevin, ovocné prvkjy hutnější až marmeládovité, přibližně v půlce doby dochutě téměř povidlovité složky v pozadí ve spojení s bylinno-nugátovým tělem. Fascinující hra s chuťovými pohárky, plný vyvážený nálev nesmírně silného základu. Závěr ořechový s tóny mandle ve spojení s bylinnou lehce chmelovitou složkou, sladko-nakyslý základ, vedlejší prvky nugátové s ovocným svěžím podtextem (plně zralá meruňka), náznak dřevitého pozadí (listnaté dřeviny s mízou). Povzbudivý nálev hřejivého působení.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 85°C/25s – tmavě hnědý nálev s odstíny červené, nálev naprosto bez kalu či částeček listů. Vůně bohatá ořechovo-nugátová s chmelovitou vedlejší složkou, nádherná plná vůně. Chuť kulatá a plná, velmi chutný primárně sladký nálev s velmi jemnou nahořklostí evokující sušené lískové ořechy, plná mandlovo-nugátová základová složka s náznakem bylinných chmelovitých prvků. Náznak ovocných prvků (jablečno-avokádové prvky - jablko poměrně výrazné) s plnými ořechovými prvky. Závěr kulatý sladší, lehounká nahořklost v pozadí ve spojení s lískovými ořechy, plný nesmírně chutný nálev, pronikavá chuť prostupující celá ústa. Dochuť dlouhá, plná, poměrně výraznějšího svěžího charakteru, zajímavá ovocná sladká složka s tóny jablečného moštu, chmelovitý bylinný náznak v podtónu, v základu později nejvýraznější nugátová plná složka s ořechovými vedlejšími prvky lískového ořechu a mandle. Nádherný průběh dochutě, plné procítěné prvky naprosto vhodně stavěné a pasující k sobě. Závěr dochutě sladký s doznívající nahořklostí, lehký náznak čokolády, primárně nugátový základ s jablečným podtextem, lehoučký chmelovitý vedlejší tón a výrazné ořechové složky.
2.nálev 85°C/20s – hnědavý nálev nepatrně tmavší barvy, podstatně pestřejší chuťové prvky, bohatší bylinné prvky, výraznější ovocné tóny, krásné svěží jablečné prvky s avokádovo-meruňkovou lehkou složkou, nugátové tóny se v průběhu chutě zvýrazňují, chmelovité pozadí výraznější, procítěné sladké tělo s méně výraznou nahořklostí a náznakem nakyslosti ve spojení s bylinnou složkou, ořechové prvky výrzné po celou dobu chutě. Aftertaste je velice dlouhý, plný, hřejivý, těžší prvky v základu, nugátové prvky s výraznými lískovými ořechy v základu, mandlové a bylinné prvky v pozadí se svěží jablečnou složkou, v závěru se ovocné tóny směrují k až k výraznému jablečnému moštu. Krásný dlouhý plný průběh doznívání, báječná hutná a přitom svěží dochuť. Ramiz jako vždy dokáže mile překvapit! Doznívání po vypití desítky minut.
3.nálev 95°C/40s – krásný tmavý hnědavý nálev s odstíny oranžovo-červené, jiskrný průzračný nálev. Vůně odlišného charakteru, ořechové prvky s nugátem zcela dominuje, náznak chmelovitosti. Chuť hutná, těžší nugátové primární prvky s lískovým sušeným oříškem, v pozadí mandlové prvky na stejné úrovni jako bylinné chmelovité prvky, lehce potlačené jablečné a avokádové prvky, v závěru však dostávají více prostoru k působení a nálev tak působí svěžím dojmem. V závěru se nugátové prvky trochu zjemní a zvýrazní se tak ovocná a mandlová chuť. Dozvuk dlouhý, zpočátku nugátovo-jablečný s lískovým ořechem a madlemi v pozadí, náznak chmelovitosti s nakyslým podtextem a primárně sladkým tělem. Hořkost je zde jen nepatrná pouze ve spojení s ořechy. Později svěží jablečný základ s nugátem na stejné úrovni, enormně plné tělo s neuvěřitelně dlouhým dozvukem, jehož největší výraznost působí bez přestání dlouhou dobu. Bohaté podstatně pestřejší chuťové prvky v dozvuku oproti předchozím nálevům, mnoho chuťových nuancí a odstínů spojených s ořechovými a bylinným prvky. Závěr svěží jablečný moštový s nugátovou složkou na stejné úrovni, lehká bylinná složka s náznakem nakyslosti, primárně sladká nýlev s ořechovými podtóny. Nejlepší nálev, bohatý a hutný, nutno vyzkoušet, slova nestačí.
4.nálev 95°C/60s – ořechovo-bylinný chmelovitý odér, barva nálevu stále velmi tmavá. Neparně jednodušší prvky, nugátovo-bylinná složka s jemnějšími svěžími prvky jablka a opravdu nepatrného avokáda. V závěru moštový charakter s nugátem, který je méně výrazný a těžký, bylinné pozadí a svěží mandlové prvky - napařené mandle. Dochuť dlouhá, avšak nepatrně kratší oproti oslnivému doznívání v předchozím nálevu. Svěží vyvážené chutné prvky, báječné svěží tóny jablka s odstíny moštu v základu ve spojení s mandlemi. Nugátové méně výrazné tóny v pozadí, skvělý osvěžující a zároveň hřejivý nálev. Závěr ovocný s ořechovými prvky a procítěným vyváženým bylinným podtextem, naprosto hebký svěží nálev bez rušivých elementů. Stačí si prostě usrknout tohoto skvostu a jen zavřít oči, doznívání provází člověka ruku v ruce s dobrou náladou, stále desítky minut doznívání s jemnějšími svěžími prvky.
5.nálev 95°C/140s – nepatrně světlejší hnědo-červený nálev. Méně výrazný bylinný odér. Sladký základ s náznakem nakyslosti v pozadí, nahořklá složka zde již není přítomná. Ovocno-bylinný základ, jablečno-broskvovo-avokádové tóny, jablečné tóny výrazné, zbylé v podtónu méně výrazné. Ořechpvé pestré tóny svěžého charakteru, nugátová složka méně výrazná v pozadí. V závěru bylinné tělo s jablečnou poměrně jednoduchou složkou, v pozadí ořechové plné složky s náznakem nugátu a neurčitými ovocnými nuancemi. Dozvuk stále dlouhý, svěží, ale méně určitý a pestrý, v dochuti je v základu nejvýraznější lískovo-ořechová složka, krásné svěží bylinné podtóny s lehce dřevitými prvky - prvky listnatých stromů s mízou. Vyvážené a stále poměrně výrazné a plné tělo. Prvky již nejsou tak hutné a oslnivé, ale za to báječné vyvážené a chutné.
6.nálev 100°C/250s – světlejší hnědo-červený nálev. Ovocno-bylinná základová chuť s ořechovou vedlejší složkou, ovocnost podstatně jednodušší, jablečné náznaky, svěží sladké tělo, minimální náznak nakyslosti ve spojení s bylinnými prvky. Svěží lehčí základ, tělo již není pestré, ale celkový charakter je stále svěží a chutný. Aftertaste středně dlouhý ovocno-bylinný, ořechové lehké ale svěží podtóny.
7.nálev 100°C/300s+ – velmi dlouhé louhování dává nálev stejného charakteru jako v předchozím případě s rozdílem, že nugátové složky se zde ještě probudily, celkový nádech mnohem sladší.
Vylouhovaný list hnědo-červené barvy, převažují krásné vícelisté celky a hezké nepoškozené jednolisty. Dlouhé tužší listy pilovitých okrajů.
Závěr: Nejhutnější a nejpestřejší čaj z letošní nabídky gruziňáků P.Siče. Kdo již měl tu čest setkat se s Ramizem, jistě ví co čekat a ani letos rozhodně nezklame, obzvlátě dochuť je jako výbuch chutí, které se rozprostřou po celých ústech a drží nesmírně dlouhou dobu.
Cena: 2600,-/1kg
Prodejce: Petr Sič -
Gruzie.tode.cz