Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2013 Lu Xue Ya - Zelený sníh
//Foto od prodejce
Info od prodejce:
Lu Xue Ya se pěstuje v pohoří Tchaj-lao v provincii Fujian ve výšce 800m nad mořem. Sklízí se pouze v měsících dubnu, květnu a červnu pro zachování jeho jemného aroma. Drobné, pečlivě podélně svinuté lístky mají smaragdovou barvu, svěží zelenou vůni. Lu Xue Ya se výborně hodí k louhování ve studené vodě - vhodné zejména pro horké letní dny. Velmi osvěžující. Cena je za 50g.
Tip na přípravu: Zalijte čaj studenou vodou a nechte 5 minut louhovat. Velmi osvěžující.
Sklizeň: 19. dubna 2013
Oblast: Tai Lao Shan, provincie Fujian, Čína
Suchý list tmavě zelený, kroucený, středně dlouhý, tříděný list stejné velikosti, pouze nepatrný podíl zlomků. Vůně lehce travnatá s květinovo-ovocným podtextem, ovocnost pouze náznakem, květinové složky se svěžím jarním nádechem.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: velmi intenzivní specifická travnato-bylinná základová vůně s přezrálými prvky tropického ovoce.
Vůně nálevu: evokuje velké ovocné plody, jaké bývají na vietnamských tržnicích - tropické ovoce, omamná velmi intenzivní travnatá vůně s poměrně agresivní a výraznou kořeněnou složkou v pozadí.
Barva nálevu: poměrně tmavá, sytě zelinkavá s žlutými odstíny. Nálev bez kalu či jiných drobných částí listů.
Chuť: enormně plná, svěží, ovocné sladké tóny v základu, decentní travnatost spojená s kořeněnou vedlejší složkou, poměrně živý nálev, vyšší teplota jistě dodá ještě živější charakter pokud ho někdo vyhledává. Plný, kulatý průběh chutě s lehkou svíravostí, hutná chutná ovocná složka, nepatrné květinové tóny v pozadí. Závěr hořko-sladký, primárně sladký nálev, s lehce nahořklou vedlejší složkou s tóny travin, ovocná složka sladší, velmi hutná.
Dochuť: dlouhá, ovocná dochuť s příjemnou decentní travnatou složkou na stejné úrovni jako ovocnost, lehce nahořklé pozadí, primárně sladký nálev, kulatý, velmi plný celek, svěží charakter. Ovocné složky - sloučenina broskve a tropického ovoce, náznak květin v pozadí. Později lehce výraznější nektarové prvky květin v pozadí. Závěr primárně sladký s opravdu nepatrnou nahořklostí, hutná ovocná složka zcela překypuje po celých ústech, travnatost v pozadí jako příjený svěží doplněk, povzbudivý účinek mírně ochlazující nálev. V dochuti zůstává lehce kořeněná složka, která v průběhu doznívání mizí.
Vícenálevová přípava v konvičce:
250ml konvička yixing na zelené čaje, 9g čaje, předehřev nádobí - fascinující svěží čerstvý nádech, kořeněné podtóny.
85°C, louhování 30/60/200s - 3 vynikající plné nálevy, zajímavé je jak listy po zalití zesvětlají, krásné čerstvé jiskrné listy, žluto-zelinkavé nálevy, vůně plná aromatická travnatá s kořeněným podtextem, plné vyvážené travnaté nálevy s náznakem ovoce a květinovým podtextem. Hořko-sladký základ, zcela bez agresivních prvků i při teplejší vodě, nebo větším množství listu. Dozvuk dlouhý, plný, travnatý s kořeněným květinovým podtextem. Při použití 12g na velkou yixing konvičku dostaneme 4 opravdu plné, chutné nálevy. Příprava v gaiwanu je chuťově totožná s yixingem, pouze je vhledem k objemu 100ml/7g počet nálevů vyšší.
Mokrý list není celistvý, ale je tříděný, lámané poměrně velké široké listy. Ne zcela měkký list - není vhodné k pojídání. Sytá poměrně tmavě zelená barva listu.
Závěr: V poměru cena/výkon je tento čaj velmi dobrý, povzbudivé plné nálevy, byť se svíravým základem, ale takový je prostě charakter tohoto čaje a mě velice chutnal.
Cena: 85,-/50g (nyní ve slevě za 68,-)
Prodejce: obchodcajem.net