Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2013 Kobuleti black fabrik
Info od prodejce:
Jedná se o nížinný čaj pocházející z okolí Kobuleti - město u moře. Tento čaj samotný je z vesnice Kvirke, cca 3 km od Kobuleti. Je to čaj vyrobený v továrně - v Kvirke je jedna ze tří největších továren v Gruzii.
Suchý list šedé barvy s nahnědlými žilkami. Převažují jednolisty spíše větší velikosti, místy lámané, v celku poměrně hojné větvičky - třídění ve fabrice není dokonalé. Vůně listu dřevitá s těžším květovým pozadím, náznak kakaa.
Příprava v testeru
3g/100ml/3min, 80°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: velice hutné tělo s dřevitým základem a vlašským ořechem ve vůni, sladko-nahořklý základ.
Vůně nálevu: ořechovo-dřevitý odér sladšího základu s kapkou květové vonné složky.
Barva nálevu: hnědo-oranžový nálev s minimálním množstvím částeček listů na dně misky.
Chuť: vyvážený sladký nálev s lehounkou nakyslou a nahořklou složkou v pozadí, drobný náznak čerstvých vlašských ořechů, primární dřevité složky s lehounkým květovým nádechem, plné chutné tělo, celek bez agresivních složek, vše do sebe zapadá, dřevitá složka poměrně ordinérní, evokující listnaté dřeviny (javor). Květové složky v celku nejsou příliš určité, pouze doplňují a uhlazují celek. Závěr chutě podstatně sladší, dřevitý základ s lehce ořechovo-květovým podtextem. V úplném podtextu je náznak zemité složky, která je příčinou pravděpodobně delší fernmentace, ale tento prvek pouze místy probleskne, květové a dřevité složky nedávají šanci k procitnutí jiným prvkům. Charakterem chutě lze nejvíce zpodobnit k černému čaji z Rize.
Dochuť: Dlouhá dochuť s poměrně monotónním průběhem, ale s plným tělem a s chutnou kompozicí prvků. Dřevito-květové tóny, uhlazené doznívání, naprosto bez svíravých prvků, sladké tělo s mírnou nahořklostí v pozadí dodávající plnost celku. Dřevité složky s tóny listnatých dřevin, květinové složky květů lípy, v pozadí procitá v náznacích černý bez, ořechová složka pouze náznakem. Pestřejší chuťový požitek, než v chuti samotné. Příjemný relativně komplexní celek, závěr je již usedlejší, ořechovo-dřevitý s doznívající květovou složkou. Hřejivý účinek, mírně povzbudivý efekt.
//Zalito ještě jednou a louhováno velmi dlouho a zde je tělo čistě dřevité, hutné s náznakem květin = lepší procítěnější Rize.
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.
Vůně: dřevito-mandlová vůně se sladkou květovou vůní po orchidejích.
Barva: hnědo-oranžová barva nálevu s minimálním počtem drobných částeček listů v misce - 2-3zlomky.
Chuť: plná sladká chuť s paradoxně hladším základem, než při přípravě v tasteru. Vyvážené plné tělo s dřevito-květovým základových chuťovým spektrem, jemné nugátovo-mandlové prvky, hutný a přitom svěží charakter, dřevité tóny s "šťavnatou" mízovou složkou, totéž květová složka - evokuje nektar orchideje. Těžší hutnější charakter, než v tasteru. Závěr hutný, sladký, decentně v pozadí nahořklý s primárními dřevitými tóny s lehounkou nově působící lehce kořeněnou složkou a procítěnou květovou chutí v pozadí.
Dochuť: plynulý přechod na dochuť, hebké polknutí, zcela bez svíravosti. Zajímavé, jak čaj chutná v klidu domova, na degustace v jihlavské čajovně mi připadal dosti ordinérní s nepříliš plným tělem a relativně výraznou svíravostí, nyní mě překvapuje a ukazuje nové podoby gruziňáku - již plně chápu, proč byl čaj uvolněn pro prodej až nyní - musel se usadit. Báječné pestřejší chuťové složky, po polknutí je základ sladký s nevtíravou, nerušící nahořklou složkou, pestré doznívání s květovo-dřevitým základem a velmi pestrým pozadím - mandle, lískový ořech, nugát. Květové složky dlouhou dobu hutné a plné těžší svěžesti, později evokuje až nektar orchideje s dřevitými živými prvky čerstvého naštípaného dříví listnatých sromů - nejvíce mi připomíná když jsme sbírali listy javoru do školy, míza z lupenů. Závěr slaďounký, kulatý, dřevito-květový s náznakem napařené mandle.
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - vyloženě čokoládová vůně s kakaem.
1.nálev 100°C/25s – tmavý červeno-oranžový nálev s minimální počtem kalu na dně misky. Vůně značně svěží, dřevitá s mízou, lehké květinové náznaky. Hutná hořko-sladká základová chuť, vyvážené tělo, hořkost velmi rychle mizí, dominuje sladká složka. Velmi výrazné dřevité složky listnatých stromů s mízou, květinový podtext s náznaky ořechů - vlašák+mandle. Plné hřejivé chuťové složky, velmi uspokojivá výraznost, kulatý nálev. Závěr sladký s usazenějšími dřevitými prvky a nepatrně rozvinutější květnatou složkou, náznak mandliček v pozadí. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, hutná sladká složka s minimální nahořklostí v podtextu, dominuje květnatá složka s náznakem čokolády, dřevité plné tóny v pozadí. Mnohem pestřejší složky, než v chuti samotné, po polknutí se na patře i jazyku rozprostřou bohatší chuťové tóny. Závěr sladký s náznakem nahořklosti vzadu na jazyku, vyvážený kulatý celek, květnatá složka s mandlemi vnímám dlouho na patře a na kraji jazyku, naopak dřevité tóny s náznakem čokolády působí vzadu na jazyku. Hřejivý lehce povzbudivý účinek nálevu. /plný závěr evokuje chuťové prvky na způsob neoslazeného Rize, hutné dřevito-kakaové složky s květovým hutnějším podtextem.
2.nálev 100°C/20s – vytříbenější vůně nálevu, hutnější kakaovo-nugátové složky s náznakem květových složek. Charakter mnohem lepší, sladký od počátku, náznak nahořklosti v pozadí, primární chuťové tóny nugátové s mandlemi a květovými prvky o řád ve výraznosti níže. V pozadí dřevité poměrně svěží tóny s mízou z dřeva, postupně zhutnňují a v závěru chutě již mají těžší charakter. Nugátové tóny postupně slábnou a přecházejí do pozadí, v závěru chutě primární procítěné těžší květinové tóny evokující nektar orchideje. Dochuť dlouhá, nesmírně výrazný celek, těžší prvky s primárním působením květových složek orchideje, výrazné lehce nahořklé dřevité složky v pozadí, doznívající stopy nugátu a pestré ořechové tóny - vlašský ořech a mandle, místy i sušený lískový ořech. Kulaťoučký nálev, hladký průběh doznívání, výrazné složky, opět pestřejší dochuť, než chuť samotná. Závěr zhutněný, květinová složka v pozadí, náznak kakaa v podtextu, základ velmi hutný, lehounce nahořklý dřevitý - opět příbuznost s Rize v závěru.
3.nálev 100°C/50s – světlejší nálev spíše do oranžova. Základ již není tak hutný, těžký a sytý, složky jsou opět svěžího charakteru, náznak nugátu v pozadí, dominuje dřevitá složka listnatých stromů, opět velmi výrazné připomínání trhání listů javoru. Sladký základ s nahořklým pozadím, erdinérní celek, již není tak jedinečný, ale tělo zůstává ještě dostatečně plné. Závěr dřevitý s květovým pozadím, náznak mandlí. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, těžší dřevité tóny, méně výrazné květnaté složky, ořechový podtext. Závěr dřevito-květinový, orchidej/javor na stejné úrovni, velmi výrazné prvky, které jsou podtrženy přirozeností zpodobňovaných chutí, nyní mi přijde příbuznust s Rize pouze na začátku dochutě, závěr je zcela svébytný, příjemný svěžího charakteru.
4.nálev 100°C/150s – hnědo-oranžový nálev svěžího vonného charakteru. Poměrně prázdné tělo, pouze základ dřevitých jemných složek, velmi jemný nádech květin, v pozadí chuť napařených mandlí i se slupkami. Závěr velmi ordinérní, dřevité prvky působí zvláštním odlišným způsobem, než v předchozích nálevech, těžší dřevité tóny, velmi nepatrný náznak květin. Dochuť středně dlouhá, jemná, svěžího charakteru, dřevité spíše neurčité tóny, květinový nádech bez podobnosti k určitým květům.
5.nálev 100°C/250s+ – velmi dlouhé louhování - zchladlý nálev, chuťově přibližně totožný nálev, jako v předchozím případě, pouze dřevitá složka nepatrně hutnější a celek sladší. Dochuť středně dlouhá, ale celkově je základ poměrně prázdný, bez původní síly. Chutná koncovka na závěr.
Vylouhovaný list hnědo-červené barvy, tužší výrazně žilkovaný list s pilovitými okraji, poměrně dost trhaných listů i zlomků, ale na druhou stranu je i vysoký podíl velikých jednolistů, které v celku působí nádherně - ostatně tak tomu je u všech gruziňáků 2013.
Závěr: Takto by měla vypadat vyšší základní třída gruzínského čaje, chuť plná, bez svíravých složek, uspokojivé opojné účinky mírně povzbudivého efektu. O tomto čaji jsme se bavili s Petrem na degustaci, že takto by pravděpodobně chutnalo celolisté Rize - nejpodobnější prvky. Dřevité složky mají stále ještě dosti svěží základ evokující mízu dřevin, věřím, že až se čaj ještě více usadí, tak bude ještě hutnější a podobnější v základu s Rizečkem. Příjemný nenáročný čajík, který jistě většinu potěší, já jej dal dárkem i sestře.
Cena: 1200,-/1000g
Prodejce: Petr Sič -
Gruzie.tode.cz