Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Info o čaji:
Hehuanshan: Taiwan, hora Hehuanshan poblíž města Puli, 1600 metrů nad mořem, sklizeň 19.4.2013, 20% oxidace.
Suchý list světlý, zelené svěží barvy. Rovnoměrně rolované kuličky, tříděný list, přibližně jednotná velikost kuliček. Vůně suchého listu velmi pronikavá, svěží, evokuje jarní rozkvetlé květiny, báječný plný kontrast osmanthusu s náznakem šeříku. Vůně proniká velmi výrazně i přes uzavíratelný plastový pytlík.
Příprava v testeru
2g/100ml/3min, 90°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: mocná květinová až vegetální vůně, velmi zajímavé nevšední podtóny zeleného hrášku a bambusových výhonků, to vše pod záštitou květinové osmanthové primární složky.
Vůně nálevu: uhlazená svěží pronikavá květinové vůně, osmanthus s šeříkem a lehké tóny bezu, svěží jarní nálož květin.
Barva nálevu: světlounká čirá žlutavá barva. Zcela minimální množství částeček a zlomků listu.
Chuť: kulatá sladko-hořká základová chuť, primární složky v podobě květinových prvků, osmanthus s prvky černého bezu, šeříku a dalších méně výrazných prvků květin. Lehce nahořklý podtón evokuje skutečné květinové prvky, místy s nádechem nektaru květin. Podtón je poměrně výrazně vegetální, místy problesknou bylinné složky s náznakem kořeněných prvků, jindy tóny zeleného hrášku či bambusových výhonků. Závěr chutě s méně výraznou hořkostí, nejvýraznější prvky osmanthus, bez a šeřík, podtón lehce bylinný. Dlouhá dochuť samotná, plný základ s jemným průběhem, velmi podařené prolínání prvků. Zajímavý je výrazněji nahořklý prvek spjatý s květinovými tóny.
Dochuť: Dlouhá, plná bohatá dochuť. Plný, kulatý, sladký průběh dochutě, minimální zůstatek hořkosti. Primární květinové složky s kořeněnými prvky v pozadí, plné fascinující sladěné tóny. Vedlejší složka lehounce nakyslá ve spojení s květinovými prvky, lehký bylinno-hráškový podtón. Velmi dlouhá doba doznívání, chutný a jemný typicky jarní celek. Kořeněnost se v průběhu dochutě zmírňuje, závěrem zůstávají osmathové prvky s hráskovým podtextem. Hravý a chutný svěží nálev, jež rozradostní chuťové pohárky.
//druhé zalití v tasteru-zelenější nálev, méně výrazné hořké složky a pestřejší květinové prvky. Třetí zalití pouze ve znamení lehkých nádechů květin - jemný nálev.
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - výraznější květové prvky, ve větším množství list voní těžší květinovou složkou s náznakem vegetálních tónů. Hutnější šeříkové prvky.
1.nálev 85°C/20s – poměrně rychlé rozbalování kuliček, zelinkavo-žlutý nálev. Vůně květinová sladko-nakyslá po nektaru orchidejí a po osmanthu. Slaďounký základ lehkého nakyslého pozadí, květinová ne zcela plná ale jemná primární chuť, postupné rozvíjení květinových prvků a jejich pestrosti, osmanthus, šeřík, nektar orchidejí. Velmi jemné podtóny vegetálního nádechu, lehké travnato-bylinné prvky s náznakem zeleného svěžího mladého hrášku. Závěr chutě čistý sladký květinový. Dozvuk středně dlouhý, jemný, sladký, primárně kvěový s brobleskem růžových lístků, primárně šeřík a nektar orchidejí. Slabounký vegetální podtón, velice příjemné svěží pití.
2.nálev 85°C/15s – žlutavý nálev, listy se rychle rozvíjejí, plná konvička. Uhlazený sladko-nakyslý nálev s minimální nahořklostí, celek evokuje nektar kevětin, orchideje, magnolie a šeřík, lehce osmanthus. Jemná, procítěná a plná chuť rozvinutá s květinovým úschvatným osvěžujícím efektem, pouze v závěru lehce vegetální prvky v pozadí s poměrně výraznou kořeněnou složkou spojenou s květinami. Dozvuk plný, vcelku dlouhý, květinová fascinují pestrá hlavní složka, lehce kořeněný podtext, základ sladký. Květinové prvky hutné, orchidejové a lehce po černém bezu, v pozadí lehounké tóny osmanthu. Nepatrný bylinno-travnatý vedlejší prvek, opravdu málo výrazný. Hutné a chutné složky lehce ochlazujícího ofektu a osvěžujícího působení.
3.nálev 85°C/30s – zelinkavý velmi vonný nálev, nektar orchidejí. Zatím nejlepší plný a zároveň jemný nálev, květinové pestré složky s lehkou kořeněnou složkou, později s lehounkým vegetálním podtónem. Sladký, lehounce nahořklý základ, enormně výrazné květinkové tóny, orchidej, osmanthus, šeřík, bez. Fascinující prolínání chutí, závěr lehounce kořeněný s pestrou sladkou květinovou plnou chutí. Aftertaste dlouhý, jemný, sladký základ, minimální nahořklost, nektar orchideje s černým bezem, později magnolie. Svěží plný květinový nálev, květiny prostupují celá ústa, sladké tělo s lehounkou kořeněnou složkou, zcela minimální vegetální podtón, pouze květiny. Závěr sladký s doznívající kořenou složkou, orchidejovo-šeříkové prvky.
4.nálev 85°C/50s – totožný plný velmi chutný nálev, jako v předchozím případě. Kořeněná složka lehounce slabší, ale jinak totožný nálev.
5.nálev 85°C/90s – jemnější nálev sladkého základu, stále čirý, zeleno-žlutavý nálev. Květinovo-nektarové primární prvky, sladké složky lékořice v pozadí, později tóny hrášku a bylin v podtextu. Květinové prvky působí ještě více svěžím dojmem, sladké orchidejové nektarové tóny s lehkým nádechem černého bezu. Závěr čistě sladký květinový s náznakem hrášku, kořeněná vedleší složka nepatrná. Dochuť dlouhá, lehčí, květinová plná složka, květinové procítění na patře i jazyku, sladký primární nálev s lehkou nahořklostí na jazyku, postupem času se dochuť stává takřka pylová s nektarem v těle, sladká překypující květinová složka tvoří naprosto omamný základ s lehounkou kořeněnou vedlejší složkou. Závěr s lehkým osmanthovým nádechem.
6.nálev 85°C/140s – sladký květinový nálev, neurčitější prvky, výrazné tóny magnolie a bezu, lehce osmanthus, stále poměrně plný nálev, mnohem jemnější celek, vyloženě lehký osvěžující, příjemná ochlazující jarní dobrůtka. Dozvuk stále poměrně dlouhý, květinkové lehké tóny, magnolie s lehkým šeříkem, decentní bezové složky. Mírnější složky s nepatrnou kořeněnou složkoum v závěru složky nektaru orchideje, stále pestrý nálev.
7.nálev 90°C/250s – nepatrně nahořklejší základ v kontrastu se sladkou složkou, výraznější tělo zakrývá úbytek pestrosti květinových prvků, zůstává pouze nektar orchidejí a osmanthus, příjemná lehce kořeněná relativně plná směska chutí. Uvolňující kompozice chutí, závěr stále poměrně nahořklý s primárním poměrně neurčitým květinovým základem. Stále poměrně plné složky. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, květinová neurčitá chuť, sladký základ a zmírňující se nahořklost. Lehce kořeněné podtóny s květinovými prvky nepůsobí již tak jemně, ale na druhou stranu, nálev je plný a uspokojivý.
8.nálev 100°C/300+s – lehce nahořklý květinový nálev sladkého základu, nepatrné kořeněné prvky. Dozvuk středně dlouhý, neurčitý květinový s nepatrnou kořeněnou složkou. Příjemný závěr.
Další nálev zalitý vroucí vodou a louhován hodiny - výrazností a skladbou chutí je přibližně jako 7.nálev.
Vylouhovaný list světlounký, zelené barvy. List je poměrně měkký, což nebývá u těchto oolongů tak časté. Převažují podlouhlé místy potrhané vícelisté celky, poté četně dvoulisty, pouze místy jednolisty větší velikosti.
Závěr: plný květinový osvěžující tahoun, typicky jarní pití, které nezbývá, než doporučit. Skvělé čerstvé pití!
Cena: u farmáře za 625 TWD/150 g (420 Kč)
Prodejce: vzorek od paní Zuzany, zakoupeno přímo u pěstitele.