Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Darjeeling Goomtee Autumnal Flush 2013

  • Vložil Tomáš Klouda 3.3.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Podzimní sklizeň naší nejoblíbenější darjeelingské zahrady Goomtee, se kterou jsme minulý rok oslavili 10 let spolupráce. Orthodoxním způsobem zpracovaný černý čaj. Krásně rolovaný a plně oxidovaný. Hutná ovocná a čokoládová vůně suchého listu tolik typická pro čaje z původních čínských čajovníků této zahrady. Nálev rudohnědé barvy, plné, krémové, tučné, kulaté a dokonale vyvážené chuti s tóny vlašských ořechů, kakaa a skořice a s dlouhým lehce svíravým dozvukem.
    Příprava: 5 čajových lžiček (15g) čaje na 1l vody prošlé varem, louhujeme 3 - 5 minut.
    Forma: Celolistový
    Zahrada: Goomtee
    Sklizeň: 3. sklizeň
    Rok: 2013
    Lot: 137/13
    Označení: FTGFOP 1
    Země původu: Indie - Darjeeling
    nadobi
    nadobi
    Suchý list je značně tmavé barvy, i na AF se mi zdá být list nadprůměrně fermentovaný, barva celku černo-šedá, pouze místy se objevují droboulinké stříbřité lístky a načervenalé části větviček. Celkově dosti drobný list, ale vše do kupy vypadá tříděně a úhledně. Vůně plná příjemná, hutnější charakter kakaovo-čokoládové vůně, podtón lehce krémový s náznakem lískových ořechů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    2g/100ml/3min, 95°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: nesmírně intenzivní vůně těžkého hutného kakaovo-čokoládového charakteru, náznak lískových ořechů, lehounký kořeněný podtext, po delším přohřívání nepatrná špetka vegetálních prvků v pozadí, lehká bylinno-květinová složka ukrytá za náznakem kořeněných prvků.
    Vůně nálevu: vůně kakaovo-čokoládová, náznak květin v pozadí, poměrně výrazný sušený lískový oříšek.
    Barva nálevu: oranžovo-hnědavý nálev, minimum zlomků listů v misce.
    Chuť: plná chuť, hladký průběh, vyvážený a přitom výrazný nálev. Základ s tóny kakaa a lískových ořechů, náznak vlašských sušených ořechů, podtext svěžího čerstvého charakteru, decentní, pouze jemné kořeněné složky ušlechtilých dřevin s pozůstatkem vegetálních prvků - slabounký náznak květin. Skořicové složky, které zmiňuje prodejce jsou opravdu hodně zapadlé, zvýrazňují se až při delším povalování v ústech. Hlaďounká dochuť, kterou ocení většina z čajomilců, na druhou stranu celková síla mohla být o stupeň výraznější, mám radši hutnější AF.
    Dochuť: dlouhý dozvuk, po chvilce působení kakaových složek a ořechových tónů - zde podstatně výraznější a věrohodnější sušený vlašský ořech - je v krku cítit lehounká štiplavá složka, příjemné slabounké kořeněné pozadí, pnější a krémovější tělo. Jen velmi slabé problesky skořice zmírněné kořeněnou složkou. V závěru doznívání náznak hořčinky po odeznění kořeněných prvků, pozůstatek vegetálních složek - zcela nepatrný květinkový tón, ořechové složky jsou zde pak primární, kakao již slabě působící. Celek mi nepřijde svíravý, ani náznak hořčinky není nijak nepříjemný, vše pasuje do celku, dle mého je to moc hezky stavěný čaj. Znatelný hřejivý účinek, lehce povzbudivý efekt.
    //zkušební opětovné zalití listu - žlutavý nálev, chuť nedosahuje zdaleka kvalit prvního klasického nálevu, v chuti pouze hořčinka a ořechy.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička autorská keramika 500ml, 5g listu, 100°C, 4-5 minut louhování.

    Nahřátý list: oproti tasteru mnohem hutnější čokoládová vůně.
    Vůně: hořko-sladká vůně čokoládového výrazného základu s decentním kořeněným podtextem.
    Barva: hnědo-oranžová barva nálevu, nálev zcela bez kalu či zlomků.
    Chuť: hutná plná chuť, start hořko-sladké základové chutě, plný celek dodávající energii, konečně charakter s pravým gró AF DJ. Plná čokoládová chuť, komplexní celek, lehounké kořeněné podtóny, náznak muskatelu a svěžích vegetálních prvků - bylinné prvky a náznak hořčínky, to vše ale podstatně lépe zaštiťuje čokoládová základová chuť, celek je tak hutný a přitom komplexní, bez rušivých či netypických složek. Závěr sladší, celý průběh doznívání bez svíravých prvků, čokoládová složka pestřejší, jemnější nuance - kakao, vlašský ořech, kořeněné ušlechtilé dřevité prvky, nesmírně komplexní uspokojivý překypující charakter. Závěrem je v celku cítit i ovocná složka vyplývající ze sladkého celku, nádech přezrálé broskve.
    Dochuť: nesmírně dlouhý dozvuk čokoládového základu, podtext výrazný ořechový - ve znamení sušených vlašských ořechů, mírnější kořeněné tóny, kakaové prvky, pozůstatek bylinných složek a téměř neznatelná hořčinka, stejně tak zde zůstává stopa po ovocných prvcích. Nejvýraznější působení čokolády a kakaa vzadu na jazyku, po stěnách úst a na špičce jazyka se pak střídají sladké, a ořechové tóny. Pestrý a chutný dozvuk. Závěr s lehčím méně těžkým čokoládovým základem, evokuje síše mléčnou čokoládu, kakao pouze nádechem, podtext s vlašskými ořechy a kořeněnými dřevitými prvky. Neuvěřitelně hřejivý nálev, poměrně značně povzbudivého účinku.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hnědé a vybledlé zelené barvy, trhaný list. Zdá se mi že zdrojový list, z něhož jsou úlomky, je poměrně velký, v celku přijatelné množství větviček, malý počet drobných vrcholových lístků, pouze zlomek nepoškozených listů.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Jednoznačně nejlepší příprava v konvičce na jednonálev, vícenálev proveden, ale s menším chuťovým požitkem - pět nálevů, přičemž TOP jsou pouze 2. Tento AF mi pasuje ke kamenině, konvička, jednonálev - ideální podmínky :-) Už mi ta hutnost AF chyběla :-)

    Cena: 175,-/100g

    Prodejce: Darjeeling.cz