Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Dian Hong Jing Gu 2013

  • Vložil Tomáš Klouda 25.11.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list TOP vzhledu, tříděné tipsy, krásné vrcholové listy. Převažují nepoškozené menší až středně dlouhé tipsy, místy lehce kroucené, zanedbatelné množství zlomků (přeprava?) a u listu se vyskytuje jemný prach - chmýří z tipsů. Vůně báječná, hutná, sladká s medovo-ovocnými prvky a s náznakem dřevitých prvků. Zlatavá barva listů ojediněle s načernalými místy - nádherný vzhled.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    2g/100ml/3min, 95°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: hutné těžší vonné prvky kakaa, bílých hroznů a nektarinky, medové prvky v pozadí, velice sladký charakter.
    Vůně nálevu: vůně nálevu plná, sladká s tóny medu a ovoce.
    Barva nálevu: čistý jiskrný hnědavý nálev s odstínem oranžové. Nálev zcela bez kalu, prachu či jiných částeček listů.
    Chuť: hebká sladká chuť s náznakem lehounkých nahořklých prvků v pozadí, medovo-ovocné hutné tělo, start výrazněji dřevitý, rychlý přechod na ovoce a med s náznakem kořeněné složky, příjemný charakter hutných prvků. Ovocné prvky s hroznovým charakterem, svěží bílé hrozny s nektarinkou/broskví. Závěr s prvky medu a ovoce, podstatně sladší nálev s tóny třtinového cukru, lehounce nahořklé dřevité prvky v pozadí, náznak složek pečených kaštanů, lesní med ale zcela dominuje. Celková chuť je trochu hutnější a těžší vzhledem k dřevitým složkám, to má vliv i na medové tóny, které evokují hutnější těžší lesní med.
    Dochuť: dochuť dlouhá, zcela plynulá, hebké sladké výrazné medové primární tóny, ovocné složky po hroznech a broskvi, pozůstatek lehounké kořeněné složky. Lehce dřevitý, méně výrazný nahořklý podtext, náznak jedlých kaštanů s poměrně svěžím bylinným podtónem a cukrovou třtinou. Lehounká chmelovitost v závěru, velmi dlouhé doznívání ve znamení sladkého medového dozvuku. Hřejivý a spíše uklidňující nálev. I v dochuti je chuť těžší, než jsem čekal, dřevité a kaštanové složky dávají celku hutnější ne tak cukerný charakter. Dlouho po vypití je cítit v ústech ovocná složka po hroznech - cukerný pozůstatek na patře a na jazyku.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Vůně: intenzivní, sladká, medová se slabou vzdálenou nahořklou složkou po dřevinách.
    Barva: nádherný hnědavo-červený nálev.
    Chuť: sladký nálev omračující plnou chutí, lehce nahořklé prvky zpočátku evokují slad, kaštany, dominuje však med, ovoce a lehce chmelovitý podtext. Po chvilce přecgod na čisté sladké medové složky s lehkou ovocností o patro níže ve výraznosti. Závěr hebký, sladký s medovým základem a s náznakem ovocnosti, lehké složky doznívajícího sladu v pozadí, částečně cítím meltu a jedlé kaštany, zajímavé a moc chutné prvky. Báječný pestrý nálev, božské opojné kombinace chutí.
    Dochuť: velice dlouhá dochuť sladkého základu, lehounce nahořklý podtext, plynulý přechod z chutě samotné. Počáteční složky s tóny medu, cukrové třtiny, broskev a hrozny, místy se do těžších prvků z pozadí zaplete i švestka s povidlovitými prvky. Podtext ukrývá ne zrovna málo chuťových nuancí, tedy vyjmenuji alespoŇ základní, které lze cítit po dobu doznívání: jedlé kaštany, melta, slad, chmelovitý nádech, lehounce dřevité prvky s mízou (lehce agresivnější - buk), v závěru náznak mentolu. V základu dominuje vdlouho po vypití medová přiměřeně sladká složka s bílými hrozny, lehké složky melty v pozadí s lehce dřevitým podtextem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 90°C/25s – nesmírně intenzivní plná podmanivá vůně medu, dřevin a ovoce, bohaté bylinné chmelovité podzadí s třtinovým cukrem, hořko sladká vůně. Barva hnědo-červená, poměrně dosti tmavá, nálev zcela bez prachu či jiných částeček listů. Chuť zpočátku lehounce nahořklá, naprostá exploze chutí, neuvěřitelně plný a výrazný nálev. Pronikavé medové decentně sladké složky s ovocným zajímavým charakterem, lze cítit bílé hrozny s broskvovou svěží a bohatou základovou složkou, poměrně výrazné dřevité lehce nahořklé prvky, příjemné tóny borovice a buku a bylinná stopka. Závěr chutě je méně nahořklý, usedlejší a sladší, mocné medovo-ovocné primární složky, lehké dřevité složky evokují jádra hroznů a pecky broskve. Dochuť těžší, plný a nesmírně dlouhotrvající, medovo-ovocné přiměřeně sladké složky s náznakem třtinového cukru a zbytku peckovitých prvků pokračující z chutě, "tmavší" prvky po polknutí, náznak čokolády v pozadí s dřevitými prvky. Postupné odeznívání těžších prvků, nálev získává ovocnou základovou svěžest i příjemnější sladké tělo, medové složky, jako od lesních včel, broskvové primární prvky s náznakem přezrálé meruňky, příjemné dřevité podtóny se slabounkou nahořklostí, pocit mízy z dřeva - buk. Báječný nálev překypující svou chutí, chuť doslova stéká z patra až k jazyku a dále do hrdla. Hřejivý a poměrně znatelně povzbudivý nálev.

    2.nálev 90°C/15s – nádherný jiskrný nálev výraznější ovocné a medové vůně. Celkový charakter je sladší, stále enormně hutné nepopsatelné prvky, prirozeně působící medové a ovocné prvky v základu, lehounké nahořklé složky ve spojení s dřevitými svěžími prvky, náznak bylinného chmelovitého tónu v pozadí. Ovocné složky s krásným procítěným a svěžím charakterem, chuťové tóny bílých hroznů a broskve, příjemné sladké medové složky. Pestré okolní prvky, v závěru obzvláště, před polknutím těžší čokoládovo-dřevité podtóny s hutným medovým tělem. Aftertaste nesmírně dlouhý, přes půl hodiny cítím svěží ovocno-medové složky s lehkou nahořklostí na jazyku. Dochuť startuje na těžším pozadí, čokoládovo-dřevité složce s chmelovitostí zcela v pozadí, té krásné chuťové přehlídce vystupují jako hlavní činitelé medové a ovocné nesmírně svěží složky, sliny doslova kapou pod tíhou chutných složek a sloučenin. Závěr svěží medový, sladké prvky s třtinovým cukrem, a ovocnými lehčími nuancemi, podtext lehounce dřevitý a peckami hroznů. Nálev hezky klouže při polknutí, žádná svíravost i přes místy výraznější nahořklé prvky, působení osvěžující, hřejivé, hezký pocit v žaludku. Lehce povzbudivý efekt.

    3.nálev 90°C/30s – plný nálev, totožného charakteru, jako v předchozím případě, báječné vychutnávání této do misky slité many.

    4.nálev 90°C/50s – velmi dobrá výdrž tohoto čaje, dává za sebou 3 konstantní plné nálevy, bez změny pestrosti, plnosti nálevu, či změně charakteru, duševně uklidňující chuťové prvky v kombinaci s hřejivým účinkem navodí dokonalou pohodu. Doporučuji nenechávat si pro sebe, ale popíjet nebo se podělit s okolím - já to tak alespoň dělám, pokud mě něco zasáhne.

    5.nálev 95°C/90s – o něco méně hutný nálev, "tmavší" prvky t=měř neznatelné, čokoláda se tak ztratila. Medové primární složky s lehčí méně výraznou ovocnou složkou, úbytek výraznosti hroznů, primární broskev, příjemné lehce nahořklé dřevité podtexty s mízou z buku. Závěr není tak těžšý, je sladší medový, příjemné dřevito-bylinné prvky v pozadí. Dochuť stále dlouhá, vyvážená, ale s úbytkem výraznosti, prvky stále pestré, ale postrádají tu enormní výraznost. Ne že by dochuť nebyla plná, ale již to je pokles. Primární složky lesního medu s ovocnou broskvovou složkou a náznakem hroznů, příjemné dřevité pozadí s peckami hroznů a broskve. Závěr sladký s medovými čistými prvky.

    6.nálev 95°C/170s – lehký úbytek komplexnosti nálevu, stále relativně plný nálev, primární sladké medové složky, lehká broskvová složka s náznakem meruňky o řád níže ve výraznosti, lehká svěží mírně nahořklá dřevitá složka, méně komplexní nálev, který ale dává pořád hutné prvky. Dochuť se dá pokládat za stále ještě dlouhou, krásné sladké medové složky s mírnou nahořklostí a svěží dřevitou složkou s mízou, v závěru náznak hroznových prvků s pocitem peckovitosti v pozadí, příjemný svěží charakter. Méně hřejivý účinek.

    7.nálev 100°C/250s – stále tmavý nálev, nyní spíše do červena. Zalévání vroucí vodou povzbudilo nálev, je o trochu výraznější ovocný, ale s lehkou svíravostí, horká voda probudila výraznější nahořklé prvky spojené s lehounkou chmelovitostí a dřevitými prvky. Základní medové sladké prvky s ovocným broskvovým sladkým tónem. Dochuť středně dlouhá, lehounce nahořklá, primárně sladká, kulatá, doba doznívání pod 10 minut, nahořklost vzadu a po boku jazyku s dřevitými prvky trvá déle.

    8.nálev 100°C/300+s – příjemný sladko-hořký nálev s medovými decentními prvky, stále není celkový charakter nikterak ordinérní, příjemná svižná základová chuť, chutné dřevité prvky s mízou, ovocná složka minimální. Aftertaste krátký, hořko-sladký s medovým základem a lehkou chutnou dřevitostí.

    9.nálev zalitý vroucí vodou a ponechán k louhování po celý den - vynikající poměrně plný nálev s medovo-dřevitým charakterem, vynikající pití i za studena!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hezký, lesklý, tuhý, hnědo-červené listy, praktické pro čištění i slévání, na pohled nádherná kvalita.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Zajímavý špičkový červený čaj, zaujal mě svou přirozeností, není tak přeslazený v základu, jako tomu bývá u mnoha podobných čajů a odkrývá i jiné zajímavé složky, než jen medovou chuť. Zažili jsme krásné chvíle při přípravě tohoto čaje, lístky působí dobře z estetického hlediska, z chuťového hlediska bych zahodil veškerá slova a nabízel jej pro lepší obrázek čtenářům pro lepší představu, z hlediska působení mě příjemně naladil, lehce povzbudil a velmi výrazně zahřál. Chuťovka a obrnění nervů před směnou :-)

    Cena: 243,-/50g

    Prodejce: Unitea