Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Cejlon Shawlands OP 2013

  • Vložil Tomáš Klouda 24.3.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Černý čaj ze zahrady Shawlands
    Zahrada Shawlands se nachází na jižních svazích pohoří Madulsima v oblasti Uva. Čaje rostou v nadm. výšce 792 do 1173 m. Pravidelně rolovaný, plně oxidovaný list s lehkými tóny vanilky a čokolády. Nálev hnědooranžové barvy, plné, krémové ovocně dřevité chuti s tóny citrusů a lehce kořeněného aroma.
    Příprava: 4 čajové lžičky (15 g) čaje na 1l vody prošlé varem, louhujeme 2-3 minuty.
    Forma: Celolistový
    Oblast: Uva
    Zahrada: Shawlands
    Sklizeň: srpnová sklizeň
    Rok: 2013
    Označení: OP
    Země původu: Srí Lanka
    nadobi
    //foto od prodejce
    nadobi
    nadobi
    Suchý list hezky tříděný s precizností ceylonských továren - jeden lístek stejný vedle druhého - mírně kroucené tenké drátky. Barva listu červeno-černo-šedá, větvičky jsou načervenalé, listy plně oxidované značně tmavé. Vůně po rozbalení sáčku usedlá, nepčíliš výrazná, po naporcování se pomalu objevují tóny dřevin a vzdáleně vanilka, jak uvádí prodejce - co do intenzity vůně, není tento čaj zrovna nejvýraznější.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 100°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: výrazná čokoládová vůně s ovocným podtextem, konzervovaná broskev. Lehounký kořeněný podtext, celkově poměrně výrazná vůně s hutným hořko-sladkým tělem.
    Vůně nálevu: lehounce čokoládová vůně s ovocným podtextem, hořko-sladký konstrast, lehounce kořeněné pozadí.
    Barva nálevu: oranžová barva nálevu, jiskrný a ne přehnaně tmavý nálev, již od pohledu je vidět svěží základ. Zcela zanedbatelné množství prachu na dně misky.
    Chuť: plná vyvážená chuť, jemňounká svíravost spojená s hořkou složkou, svíravé výrazněji pouze na startu, rychlý přechod na sladší prvky kontrast decentního kořeněného pozadí s citrusovými prvky v základu, promítání citronu a pomeranče, lehounce nakyslý prvek, báječné svěží a hutné tóny, místy náznak konzervované broskve ve spojení se sladkou složkou, v závěru chutě doslova krémové tóny stékající po jazyku, hořkost se takřka zcela eliminuje a celek uhladí touto delikátní složkou, méně výrazné kořeněné složky, citrusové tóny primární, vyvážené tělo, člověk ani nechce polknout a donekonečna převalovat doušek v puse.
    Dochuť: Lehounce štiplavá složka v krku, svíravost zcela zanedbatelná, pokračování uhlazené krémové složky ze závěru chutě, jemné kořeněné složky spojené s dřeitostí v pozadí, kontrast hořko-sladkých nejvýraznějších složk, v pozadí lehká nakyslost s citrusovými prvky, nyní je již cítit jen citron,primární sladké tóny neurčité ovocné, náznak broskve. Rozvinuté tělo, báječná pestrost prvků, nesmírně chutná krémová složka. Závěrem je v popředí obsažená neurčitá ovocná až medová složka (problesky lesního medu v samém závěru), citrusové lehounce nakyslé tóny přibližně uprostřed všech chutí s jemnou nakyslostí, pozadí již zcela nepatrně nahořklé s krémovým dojezdem na jazyku, příjemné již ordinérní dřevité tóny s minimální kořeněnou složkou. Velmi silný nálev, zcela mi z něho vytrávilo, lehce povzbudivý efekt, značně hřejivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 6g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Vůně: výrazná sladko-nahořklá vůně, ovocno-medový charakter s náznakem dřevitosti v pozadí.
    Barva: tmavší červená barva nálevu, zcela minimální množství prachu na dně misky.
    Chuť: lehounce nahořklý podtext, na startu náznak svíravých složek, které v celku zaniknou, báječná citrusovo-ovocná základová složka, jemné kořeněné podtóny ve spojení s dřevitými prvky, výrazné prvky citronu a pomeranče na závěru chutě. Plný hřejivý nálev, uhlazený celek, ovocná složka pestrá, náznak broskve a manga. V závěru sladší celek, minimálně nahořklý podtext, na jazyku lehký krémový podtext, hutné ovocné prvky, lehounce nakyslý podtext dodávající věrohodnosti citrusovým prvkům.
    Dochuť: Výrazné plné tělo, slaďounký základ s náznakem nahořklého pozadí, celek bez svíravých složek, doba doznívání dlouhá, kolem 10 minut. Výrazné ovocné složky s pestřejším složením, výrazější pomeranč, v defenzivě citron, pozadí lehce kořeněné, živé, dřevitý podtext. Lehoučké nahořklé pozadí, dominuje sladká chuť s kapkou nakyslých prvků sedajících k citrusům. Výrazně sladké ovocné, broskvové složky zakulacují celek. Závěr více citrusový, ostatní prvky slabšího působení, pozůstatek kořeněných složek a příjemné svěží dřevité tóny - nejsou ordinérní, ani vyčpělé, krásný pružný (chuť hezky pracuje, není to jen strmý spád v průběhu doznívání) a příjemně působící charakter.
    nadobi
    Mokrý list hezký, ne tak tmavý, červeno-hnědé barvy, listy pravidelně sekané, přijatelné množství větviček. Svěží hezký vzhled.
    nadobi
    Závěr: U tohoto čaje je nutno jasně odlišit jeho charakter od ostatních běžně dostupných ceylonských čajů - čerstvost je zde patrná jak ve vůni, tak v komplexní chuti, když si zakoupíme sice o chlup levnější Ceylon Uva Op I Shawlands z OX, tak jsme úplně někde jinde, celek sice má poměrně hutnou chuť, ale rozhodně ne tak svěží a výraznou, celek je podstatně svíravější. Nabídka Dj.cz je velmi dobrá, cenově na velmi nízké hranici v porovnání s kvalitou. Doporučuji.

    Cena: 75,-/100g

    Prodejce: Darjeeling.cz