Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Avto 2013

  • Vložil Tomáš Klouda 18.11.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce
    Avto z Kvenobani - Jeho čaj jsme dováželi i v minulosti (Kvenobani). Odlišné jméno získal proto, že začal produkovat i vyšší sortu, kterou tady nabízíme. Jde o manufakturu, která skupuje lístky rodin z vesnice Kvenobani a dále je zpracovává jednotným postupem. Avto se soustředí na precizní zpracování - má malý 50 kg lis-roler a velmi dobře vyřešenou technologii sušení (neurychluje ji vháněním horkého vzduchu, ale vytváří přirozené proudění úpravou stěn sušárny). Letos vyprodukoval 1500 kg čaje - což je výrazný pokles oproti předchozím rokům (5 tun). Kvenobani je vesnicí v oblasti Guria.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list středně velký, z čerstvých gruzínců od mgr. P. Siče je nejméně objemný. Převažují hezké jednolisty střední velikosti, mírně kroucené, malé množství zlomků. Barva černo-šedá s hnědo-červenými odstíny, místy hnědá větvička, list vypadá jako plně fermentovaný. Vůně příjemně ořechovo-dřevitá, hořko-sladký základ.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
    Nahřátý list: hutná ořechovo-ovocná složka s nepatrně dřevitým podtextem, hořko-sladká základová vůně.
    Vůně nálevu: hořko-sladká vůně s ořechovo-dřevitým základem a náznakem ovoce v pozadí. Hutnější charakter.
    Barva nálevu: poměrně značně tmavá barva do oranžova. Minimum kalu či částeček listů v nálevu.
    Chuť: nádherně plný nálev, hořko-sladký základ, plné ořechové tóny s dřevitým podtextem javoru, ovocné plně zralé tóny v pozadí - sloučenina meruňky a li-či. Překypující plná chuť, vyvážené hořké a sladké tóny, nic nevyčnívá ani nezapadá, dobře stavěný čaj. V závěru mírně výraznější dřevité prvky a vyvýšené lískové ořechy, v pozadí jakoby lehce pražené madle a náznak ovoce, ubývání výraznosti sladké složky.
    Dochuť: poměrně dlouhá dochuť, po vypití vydrží obstojně 10-15 minut, hořkosladký základ, výraznější hořkost, než na začřátku chutě, tato složka ovšem není nijak na škodu. Silnější působení, je cítit, že díky němu žaludek tráví, větší množství tříslovin. Mocná dřevitá složka ve spojení s ořechovými prvky, nyní je v tomto spojení cítit i čokoládová složka, je cítit i náznak para ořechů, primárně výrazné však lískové ořechy, v pozadí přesladká ovocnost, spíše neurčitý náznak meruňky s li-či. Závěr ořechový s náznakem čokolády, v pozadí dřevité tóny s doznívajícím ovocem. Povzbudivý účinek, velmi hřejivý efekt.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Vůně: nádherná pronikavá čokoládovo-dřevitá vůně s náznakem ovoce. Intenzivní a pronikavá vůně už při slévání, nebo při náhledu do konvičky.
    Barva: tmavě červený nálev.
    Chuť: jen lehce svíravý start výrazněji hořkého základu se sladkým podtextem, po chvilce se vše ustálí a sladkost je primární s výraznější vedlejší nahořklostí. Primární prvky dřevin, ořechů a ovoce, čokoládové tóny v pozadí. Velmi hutné plné tělo dřevitých a ořechových primárních složek, postupně se čokoládové tóny zvýrazňují, jak si nálev přeléváme po jazyku, ovocné prvky v závěru taktéž nepatrně výraznější, sladší tělo, čisté ale pomerně slabé tóny sladké meruňky. Lískovo-oříškové tóny s madličkami jsou v závěru velmi procítěné, snad mají i lehce pražený nádech, velice chutné hutnější tóny zakomponované mezi dřevitou a lehce ovocnou složkou.
    Dochuť: středně dlouhá až dlouhá, dřevito-čokoládové tělo s ořechovými podtóny, ovocné jemné složky v pozadí, postupné zvýrazňování čokolády a ovoce, meruňky jsou v pozadí slaďounké, později až do podoby sušených meruněk, ty pak zakryjí i čokoládové tóny, které se přesunou do pozadí. Dřevité složky v dochuti slábnou, v závěru jsou cítit jen jako lehce nahořklý doplněk, primárně lze cítit ořechové svěží tóny čerstvě rozloupnutého lískového ořechu a madle, sladké tóny meruněk a doznívající čokoládu/spíše kakao. Značně povzbudivý nálev, velmi hřejivý efekt.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - orchidejovo-růžovo-čokoládová vůně listu, krásné květové prvky.

    1.nálev 100°C/25s – nádherný tmavý rudý nálev s minimálním počtem drobných částeček listů v nálevu. Vůně bohatá, květovo-čokoládová (prvky růže), list v gaiwanu voní čistě čokoládově. Krásná plná chuť s květovo-čokoládovou základovou chutí, sladko-hořký základ, hořkost spíše v pozadí, velmi procítěná, naprosto sedí k celku. Kulatý vyvážený nálev, velmi příjemné čokoládové prvky s květovou složkou o řád níže, v pozadí pak dřevité tóny s mízou listnatých stromů. Poměrně pestrý květový podtón, růže, orchidej, zcela v pozadí pak náznak citronu. Závěr chutě čokoládový a procítěnější květovou složkou, velmi hutná plná a realistická chuť hořké čokolády s přídavkem růže, pestré vedlejší chuˇ%tové nuance, od nugátu, mandle, až po dřevitost. Dochuť dlouhá, velmi dlouho doznívají čokoládové hutné prvky, jakobych cucal kostku čokolády na patře a postupně se tak míchaly s prvky květů růže, dřevitými tóny a s v dochuti nových broskvovými složkami. Nesmírně hutný příjemný nálev, v dochuti zpočátku převládá sladká chuť s nahořklou složkou, později je v základu lehce nakyslá složka se sladkou základovou chutí a pouze v pozadí nahořklost. Závěrem pronikají nejvíce čokoládové prvky na stejné úrovni, jako ovocno-květové prvky (broskev, růže) s příjemným svěžím dřevitým podtextem. Dlouho po vypití (20min+) je cítít čokoládovo-dřevité tóny, obzvláště šťavnaté dřevité prvky s tóny listnatých dřevin s mízou jsou cítit enormně dlouhou dobu.

    2.nálev 100°C/50s – od počátku čokoládový základ, méně výrazná sladká složka, příjemné doplňující květové složky (růže), svěží dřevitý základ mnohem výraznější po javoru. Místy procitne broskvová složka, v závěru pak sladší medové tóny s lehce karamelovým náznakem, čokoládová složka není tak výrazná, je zakomponována do pestrého celku, živé dřevité vedlejší prvky s náznakem mandle. Dochuť stále dlouhatánská, zpočátku náznakem medová, méně hutná s úbytkem výraznosti čokoládové složky, celek je ale komplexnější, broskvové a liči složky. S čokoládovou složkou je spjata i lehce karamelová složka, intenzivní zvýrazňující se dřevité svěží prvky s výraznější nakyslostí. Závěr více svěží, doznívající čokoládová složka v pozadí, primárně ovocno-květové prvky s prostupující dřevitou složkou až do popředí, nakonec v závěru zůstává sama a působí čerstvým dojmem. Hřejivý nálev dodávající základní sílu do dne, pro tuto vlastnost jej zbožňuji.

    3.nálev 100°C/120s – hutnější základ, opět výraznější čokoládová složka na startu s příjemným dřevitým svěžím podtextem, lehounká květová vedlejší složka, v závěru chutě lehce karamelový podtext pod čokoládovou složkou. Hořko-sladký, lehounce v pozadí nakyslý, nálev. Plná hutná chuť, vyvážené tóny, méně pestrý celek, ale návrat požadované hutnosti celku. Dochuť dlouhá, čokoládová (střídání výraznosti hořká/mléčná čokoláda!) s dřevitou živou složkou v pozadí, lehounce květové růžové problesky, náznak medu v začátcích doznívání. V závěru čokoládovo-dřevitá příjemná, lehounce kořeněná složka, vyvážený celek, hořko-sladký základ, nepatrně nakyslý podtext s javorovými tóny. Hutná, povzbudivá, chutná kompozice chuťových prvků.

    4.nálev 100°C/250s – stále červený, ale světlejší nálev. Překvapivě stále hutná a výrazná čokoládová složka v chuťi, příjemné karamelovo-medové vedlejší prvky, rychle mizí a v závěru zůstávají v pozadí pouze dřevité prvky s primární čokoládovou složkou. Dochuť středně dlouhá s mírnější čokoládovou složkou, lehký náznak karamelu, výrazné dřevité prvky s náznakem růže. Závěr hořko-sladký, základ spíše sladší s kulatou příjemnou dřevitostí a lehce mandlovým podtextem.

    5.nálev 100°C/350s+ – přibližně nálev o stejné chuťové dispozici, jako v předchozím případě, pouze sladší charakter, oproti antuanetě je Avto větší držák.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list červeno-hnědé barvy, převažují jednolisty s pilovitými okraji, různé velikosti od malých jednilistů až po velké dlouhé listy. Jen málo listů je potrhaných, zcela minimum z obsahu je přímo zlomkových. Krásná podoba.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Charakterem podobný, ale plnější čaj oproti v minulosti degustované Antuanetě. Návykový čaj, jenž se hravě stane každodenním startovním čajem pro sychravá rána. Zbožňuji tyto hutné kulaté čaje. Super je svěží charakter dřevin, ale až se tento čaj více usadí, (čehož se nedočkám, jelikož jej jistě spotřebuji) bude dle mého názoru více hutný, výrazněji čokoládový po celou dobu přípravy.

    Cena: 1847,-/1kg

    Prodejce: Petr Sič - Gruzie.tode.cz