Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2012 You Le (pu-erh.sk)


Vložil Tomáš Klouda 4.3.2013, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce:
nálev: priezračný, svetlý,
čuchátko: teplá vôňa marhuľového lekváru, miestami kvetinková až slabo jasmínová
chuť: príjemná, nevtieravá, oriešková, čerstvý vlašský orech
poznámky:

veľmi dobrá kombinácia nasládlosti a horkosti, taký stred medzi YiWu a BanZhang pu-erh-om
//recenze na tento čajík: http://theharmonyoftea.blogspot.sk/2012/08/sheng-puerh-youle-2012.html
nadobi
nadobi
Suchý list nádherné kvality, velké nepoškozené delší listy, velké množství tipsů. Barevné složení listů je velmi rozmanité, od stříbrné v podobě tipsů, po hnědou, šedou a tmavě zelenou barvu listů. Vůně velmi svěží, celek působí dosti mladě, ovocno-travnatým tělem s lehkou tabákovitostí v pozadí, přičemž ovocná složka velmi svěží, sladká. Lisování se zdá být lehčí, snad i tradiční pomocí kamenů.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
160ml yixing konvička, 10g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - fascinující svéhlavý vonný charakter, výrazné tóny přezrálé broskve a tóny hub, celek evokuje čerstvé houby v pozdimní rose, v paměti se mi vybavuje vůně hub kovářů v košíku po sebrání. Fascinující celek, neskutečný kontrast, při delším propaření tato houbová složka přestoupí do pozadí, základ sladký ovocný.

0.oplachovací nálev - po slití voní list podstatně jinak, mladý čaj výrazných vegetálních svěžích složek.

1.nálev 95°C/25s - tmavě žlutý nálev svěžího vzhledu, drobný kal v nálevu. Vůně nálevu ovocná, meruňkové primární složky s tóny medu v pozadí a lehce zázvoru. Netypický nálev, prolínání tisíce a jednoho prvku, chuť pestrá, hutná, zcela odlišného charakteru, než starší kusy YouLe, mladý čaj vyzařuje čerstvé hutné složky, svěží nálev. Zajímavý vyvážený kontrast sladké a hořké, osobně jsem čekal více sladký základ, ale takto je velmi příjemný. Základová složka lehce travnatá s meruňkovou až nektarinkovou uzrálou chutí (tvrdá svěží nektarinka). Vedlejší složky dřevité, lohoučce tabákovité se silným vegetálním pozadím. Závěr podstatně sladší, takřka dle mého očekávání, hutné "zralejší" složky ovoce, meruňka, vegetální travnaté až bylinné vedlejší složky s medovým náznakem. Dochuť velmi výrazná a dlouhá, sladký charakter, pouze decentní nahořklost, svěží čerstvé ovoce, meruňkové složky, velmi hutné ovocné prvky, téměř jako sušená cukernatá meruňka, pozadí travnaté s výraznou vegetální složkou (travnaté prvky s lehkou bylinjkovou složkou), svěží charakter. Průběh pestrý, postupně se přidává i lehká medová složka, cukernatý základ. Závěr meruňkový - tóny sušené meruňky, méně svěží tón, plný základ s lehkou travnatostí. Dlouhá chutná dochuť, meruňkové složky jsou v ústech cítit po dlouhou dobu. Velmi silný nálev, povzbudivý účinek, spíše ochlazující efekt.

2.nálev 90°C/15s - nálev nyní spíše do oranžova s odstíny žluté, nyní čirý nálev bez kalu. Vůně plnější ovocná, plně zralá meruňková. Start opět poměrně nanicovatý, plný, vyvážený, lehce nahořklejšího charakteru, ale bez zajímavějšího výraznějšího tónu, lehká ovocnost s vegetálním podtónem. Později je chuŤ o mnoho lepší, když poválíme po celých ústech, procitne bylinná složka, vegetální, lehce travnaté pozadí se zvýrazňující se ovocnou meruňkovou složkou. Závěr výrazně ovocný, lehce medový s podstatně výraznější vegetální složkou v pozadí, bylinné - sušená kopřiva - a travnaté složky. Komplexní živý nálev specifických prvků, mladý čaj dává překvapivě hutné chuťové prvky. Zde se plně projevuje "zelený" charakter čaje, vegetální složka enormně svěží a povzbudivá, nelze pít na lačný žaludek. Dochuť dlouhá, živá, výraznější vegetální složky, meruňková zralá složka, postupně přecházející na tony sušené meruňky, lehce medový podtón, stále se mi promítá zázvorový čaj s medem, lehký nádech v pozadí je mezi travnatými a bylinnými prvky. Závěr velmi sladký, hutná výrazná složka sušených meruňek, doznívající veget. složky.

3.nálev 90°C/30s - žlutavý jiskrný nálev. Chuť ovocná už od počátku, vegetální živý silný charakter, bylinné vedlejší složky, lehce medový sladký charakter. Chutné vydatné ovocné svěží meruňkové tóny ve spojení s travnato-bylinnou složkou. Hořká složka podstatně méně výrazná. Dozvuk plný, dlouhý, sladký základ, meruňkové plně zralé svěží složky. Vegetální usedlejší prvky s lehounkým medovým náznakem, bylinné prvky (kopřiva, mateřídouška), lehounce dřevité prvky v pozadí. Závěr ve znamení sušeného ovoce, meruňka, vegetální travnato-bylinné doznívající složky s jemnou dřevitou složkou. Celek se prakticky nezměnil oproti předchozímu nálevu, stále plný hutný sladký nálev.

4.nálev 90°C/50s - žluťounký nálev, světlejší barva, plně rozvinutý list. Ideální je lehce zchladlý nálev, sladké jemné procítěné meruňkové složky jsou tak nejpříjemnější, nyní vidím, že lehce zchladlá vodabyla dobrou volbou, česrtvý takřka zelený čaj na vyšší telotu reaguje výraznější nahořklostí. Lehoučké vegetální složky, podstatně usazenější, lehká trávová složka, s bylinným pozadím. Závěr velmi sladký s bylinným kopřivovým podtextem (usušená maladá kopřiva). Dochuť stále hutná, intenzivních svěžích plně zralých tónů meruňky, výrazné bylinné podtóny s lehounkou dřevitostí, lehká trávová složka. Stále prodírá z pozadí lehká specifická medová složka. Méně sladký závěr, než v předchozích nálevech, tóny sušené meruňky, v pozadí lehké bylinné prvky, vegetální svěží podtón.

5.nálev 90°C/110s - lehký pokles výraznosti prvků. Sladká meruňková složka méně výrazná, rozvinutí zcela nového charakteru, květinovo-bylinné složky, celek evokuje málo oxidovanou TGY, jemné ovocné složky a sladký základ zůstává. Lehce nahořklý podtón a mocné bylinné vedlejší složky. Vegetální zajímavý základ, mladé puery se v závěru směrují spíše ke své podstatě, složky zeleného a polozeleného čaje. Příjemná změna, svěží charakter, jemný celek. Dochuť jemnější, stále dlouhá, ale zcela jiného rázu, vegetální plné tělo, lehké meruňkové tóny. Květinovo-bylinný hutný základ. Závěr s tóny květin (orchidej - takřka nektar) a lehce sušené meruňky - velmi aromatická výrazná složka po květinách - takřka olejovitý odstín nektaru.

6.nálev 95°C/200s – zvýšením teploty jsem docílil podstatného zvýraznění chuťových prvků, barva nálevu tmavší, do oranžova. Opět zvýrazněné meruňkové mocné tóny, prakticky v chuti nelze cítit nic výraznějšího, v pozadí výraznější květinové složky, které se objevily v minulém nálevu, lehké bylinné složky s decentní trávovou chutí. Závěr sladkého základu a svěží meruňkové primární chutě, vedlejší plné květinové až nektarové prvky. Dochuť dlouhá, vyvážená, jemná, lehoučce nahořklá složka spojená s květinovou a travnatou vedlejší chutí, téměř marmeládovité meruňkové tělo. Závěr ve znamení sušené meruňky a doznívajících květinových složek.

7.nálev 95°C/350+s - finální příjemný lehký nálev. Složky méně komplexní, tělo ordinérní, ale stále příjemné. Lehké meruňkové tóny s výraznou květinovou TGY málo oxidovanou složkou :-) - výrazné orchidejové nektarové složky, lehká nahořklost. Závěr květinový s náznakem meruňky, bylinné podtóny se slaboučkou travnatostí, velmi výrazný vegetální nádech. Dozvuk středně dlouhý, sladký, květinovo-ovocný, bylinné prvky náznakem, závěr květinový.
list
nadobi
Vylouhovaný list svěží, lesklý, zelené barvy, tužší list pilovitých okrajů. Převažují vícelisté celky, krásné mladé tipsy, místy jednolist, větší rozměry. Krásný celistvý vzhled umocňuje požitek při popíjení.
nadobi
nadobi
Závěr: Zajímavý mladý čaj, již dle počátečních hutných složek meruňky předpokládám, že se bude dále zhodnocovat, bude zajímavé pozorovat změny, ideální doba zrání tipuji kolem 8 let a dále. Doporučuji vyzkoušet tento nesmírně hutný a plný čaj, povzbudivé účinky a ochlazující efekt. Pokud by byl později dostupný uzrálejší starší kus, neváhal bych s koupí.

Cena: dar vzorek (1,4 EUR/10g)

Prodejce: Pu-erh.sk