Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2012 Wu Liang Shan Gushu Ping Cha 100g
1
Info od prodejce:
Zlatavě-žlutý nálev jiskřivé barvy a čerstvé vůně s plnou, ovocně nasládlou a svěžě říznou chutí se sládnoucím aftertastem. Čaj má v sobě znatelnou sílu, vydrží mnoho nálevů (můžete jej směle vychutnávat během celého dne) a má tedy velký potenciál k dalšímu zrání. Vynikající je již nyní avšak během 5-10 let (i později) bude stále lahodnější a lepší! Díky každoročně vzrůstající ceně kvalitních pu-erhů se určitě vyplatí dobrý čaj nakoupit nyní a uschovat.
Malý 100g koláček, na naši objednávku vyrobený z divoce rostoucích nekultivovaných (gushu) čajovníků z pohoří Wu Liang Shan. Použitá maocha byla pěčlivě vybrána přímo na místě pro zaručení vysoké kvality. Wu Liang Shan, 3306 m.n.m. (v překladu doslova 'nezměřitelná hora') je známá produkcí kvalitní maocha, částečně díky vysoké nadmořské výšce ale také díky vhodnému složení půdy (vápenec a pískovec) a umu místních obyvatel. Pu-erhy z této oblasti jsou znalci vyhledávané a ceněné.
provincie: Yunnan
místo: Wu Liang Shan, Jing Dong, Simao
rok výroby: 2012
receptura/list: 100% gushu
Suchý list s velkým obsahem tipsů, velmi kvalitní materiál. Barva listu hnědavo-šedá s ochmýřenými lístky. Vůně usedlá, nikterak přemrštěná, ani hrubá, decentní tabák s bylinkami. Lisování koláčku poměrně pevné, nelze oddělit rukou, nutno použít nožík. Netroufám si odhadovat, zda-li jde o tradiční lisování, osobně bych tipoval lehčí strojové, přesto je možné, že tento prcek byl slisován přirozeně s umem zkušených producentů - materiál by si to zaslouži.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: jemně tabákovitá vůně s bylinno-ovocným tělem, na rozdíl od v minulosti preferovaných hrubších kusů je tento jemný, charakter je hořko-sladký. Při delším nahřátí jde celek do ovocna - avokádové jemné prvky s jemným tabáčkem.
Vůně nálevu: bylinná s jemnou ovocností, vskutku jako avokádo, takřka neutrální s jemnou nasládlou složkou.
Barva nálevu: světlejší sytě žlutá. Drobný prach na dně misky.
Chuť: kulatá vyvážená základová chuť, dominuje sladkost jen malinká nevýrazná nahořklost, která jen podtrhuje pozadí s takřka neznatelným tabákem. Bylinno-ovocný základ, avokádo s náznakem kořeněnosti bylinek. Uhlazený puerh, který je vhodný na relaxační chvíle, žádný nakopávající tahoun, pouze chuťovka na chvilky pohody. Vysokohorský materiál dává jemné a uklinující nálevy, které výrazně tlumí. Závěr chutě je sladší, ovocnost dominuje nad bylinami.
Dochuť: čistě sladká středně dlouhá dochuť. Celek mi evokuje spíše nějaký bílý čaj, ještě je obzvláště v dochuti cítit jemná vegetální složka s kapkou travin, nic hrubého ani výrazného, jako u zeleňáků, ale obohacuje to celek, skvěle to pasuje k doznívajícímu tabáku a dominujícími ovocnými prvky. Bylinné prvky tóny jsou zde více komplexní, krásně se rozprostřely do šířky, meduňkovo-kopřivové podtóny.
Vícenálevová příprava:
Konvička 250ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Nultý oplach nálev. Doby louhování: 35-40/15/25/35/50/100/150/250/300+
Děvět nálevů. První je, než se list dostatečně nasákne, nepříliš výrazný, bez výraznějšího základu, skoro bych řekl bylinný s decentním tabáčkem, náznak avokáda (arom. bylin). Další nálevy jsou již plné, svižné, základ je plný, příjemné komplexní tělo, mnoho střídajících se prvků. Jen samotný základ je sladko-nahořklo-nakyslý a složky jsou v rovnováze. Tabák s bylinnou chutí dominují, pouze jemné podtexty ovoce. Dochuť je po polknutí podstatně zajímavější, ovocné prvky jsou zpočátku na stejné úrovni, jako tabák a byliny (bylinná složka je také podstatně komplexní, připomíná šalvěj bez štiplavé složky), postupně jsou ovocné tóny silnější, připomínají velmi výrazně avokádo. Velmi silné nálevy z delšího louhování přináší stopy černého rybízu, což mě velice potěšilo a připravuji si jej rád silnější. V závěru zcela sladký základ s mírnou nahořklostí na patře. Dochuť je výrazná, dlouhotrvající, lahodná. Tento koláček se odlišuje od základních produkcí jednak jemnějším tělem a také pestrostí tónů v dochuti. Při delším louhování je chuť do peckových tónů, výrazný podtón pecky broskve.
Mokrý list je tmavší zelinkavý, měkké výrazně žilkované listy. Podlouhlé užší delší listy tvoří většinu v celku, drobné lístky tvoří krásné tipsíky, minimum zlomků.
Cena: 400,-/100g
Prodejce:
Orijin