Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Info o čaji:
Single Bush Dan Cong Song Zhong - dovezl jej pan Tomáš Rajnoch z Číny. Skutečný Dan Cong, autentický, z dané oblasti, kultivaru a rozhodně ze stromů starších 200 let, což je pro označení Song Zhong podmínka. Raritka, ke které se špatně dostává.
Suchý list tmavý (ovšem v porovnání s fénixem od Milců ne až tolik tmavý) šedo-červený, velká velikost listu, akceptovatelný počet větviček. Vůně usazenější, ovšem svěží tabákovo-květinové vůně, lehce prokukují ovocné sladké složky
Vícenálevová příprava:
Gaiwan porcelán tenkostěnný 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - zajímavá plně květinová vůně se zajímavým exotickým podtextem, ušlechtilá dřevitost a lehké tóny mandarinky.
1.nálev 95°C/30s – vůně listu po prvním slití je nádherná omamná, lehoučce kořeněná s plným květinovým orchidejovým tělem a citrusovým podtónem. Barva zlatavá, lehce do hněda. Vůně nálevu svěžíkvětinová s ovocným nádechem. Heboučká kulatá chuť, není až tak plná, ale nesmírně komplexní a jemná, v celku se promítá množství chuťových prvků, od orchidejového květinového základu, po citrusové složky, lehoučkou kořeněnou vedlejší složku, podstatně méně výraznou, oproti jiným Dan Congům, není štiplavá, ani zcela zapadlá, prostě sedí pevně v celku. Hedvábně jemný charakter, procítěné složky, nejvýraznější jsou květinové prvky. v závěru probloubení citrusových prvků, mandarinka s pomelem ve spojení s orchidejovými tóny a lehoučkou kořeněnou složkou. Decentní ušlechtilá dřevitá složka v pozadí, těžko zachytitelná, tvoří čistě doplněk chutě. Aftertaste středně dlouhý, květinové složky s lehkou citrusovou složkou, postupné zvýrazňování lehoučké kořeněné složky, v závěru výraznější dřevité ušlechtilé exotické dřeviny s citrusovými prvky - pomelo, to vše v orchidejovém základu tvořící celkový hebký nálev. Čaj působí velmi uvolněně, přirozeně, popíjení je klidné, relaxační.
2.nálev 95°C/35s – těžší lehce nahořklejší a podstatně plnější nálev, úžasný mocný orchidejový tón, výraznější kořeněná složka, stále velmi decentní, jako ozdoba, výraznější dřevité ušlechtilé tóny, citrusové složky více v pozadí, velmi málo znatelné, zvýaznění až v závěru chutě,stále však velmi výrazný a primární tón orchideje. Dochuť dlouhá, rozmanitá, komplexní a nyní i plná, primárním tónem je hutnější orchidejová složka, plná dřevitá chuť v pozadí, citrusové jemné tóny s decentní kořeněným podtónem, závěr čistě sladký s květinovým mocným tónem, je cítit dlouho po vypití. Citrusová složka je nyní zcela jiná, neobsahuje vůbe výrazné mandarinkové složky, jako v prvním nálevu, nyní prokouknou složky pomela s neurčitým nádechem jiných citrusů. Stále jemné tělo a hladký průběh chutě i dochutě, plynulé přechody ze složky na složku, nic nevyčnívá, ani nezapadá. Lehce výraznější hořká složka není na škodu, krásně doplňuje dřevité decentní složky.
3.nálev 95°C/50s – list se krásně rozvinul, krásné barvy, fascinující sladění. Hutný, ale jemnější a stále komplexní nálev, není již opět stopy po hořkosti, sladký nálev plný květinové orchidejové chutě s citrusovými prvky a již jen nepatrnou dřevitou ušlechtilou vedlejší chutí. Citrusové složky pouze nepatrné, ovocné složky se směrují k ananasovým složkám a kaktusovým plodům. Chuťové složky v závěru mi jasně připomínají plod kaktusu, který jsem v minulosti ochutnal. Dozvuk v pobodném naladění, primární sladká květinová složka, velmi výrazné tóny, hladký průběh dochutě. vedlejší již jen nepatrně kořeněné a dřevité složky, v pozadí ovocné, lehce citrusové složky a velmi výrazné kaktusové plody - největší intenzita v samém závěru dochutě, kdy je celek sladký a jasně po kaktusových plodech.
4.nálev 95°C/80s – zcela totožný nálev, jako v předchozím případě, pouze drobné zvýraznění kaktusového plodu. Primární květinová složka stále výrazná hutná.
5.nálev 100°C/120s – zvýšením teploty vody je nálev v přibližně stejné úrovni, jako v minulém nálevu, nepatrně nahořklá složka na startu, tělo sladké, květinová složka po orchidejích, mírnější výraznost, kaktusová a lehoučce citrusová vedlejší chuť, kořeněná složka již není přítomná. Nepatrná pečená složka ve spojení s dřvitými lehkými složkami v pozadí. Závěr květinový, velmi sladký. Aftertaste dlouhý, po květinách orchidejí, méně výrazná kaktusová složka, lehké citrusy zcela v pozadí. Závěr květinový, nepříliš výrazný, ale jemný.
6.nálev 100°C/180s – lehoučká květinová chuť, hořko-sladké tělo, lehké vedlejší ovocné složky. Lehce pečený vedlejší tón s dřevitými prvky. Ordinérní jemný nálev poměrně malé výraznosti, příjemný svěží celek, relaxační účinek, ale již tu není ta pestrost, která se nacházela v minulých nálevech. Aftertaste sladký, středně dlouhý, ovocno-květinový, neurčité prvky, závěr velmi sladký, lehce po kaktusových plodech.
7.nálev 100°C/260s – finální lehký nálev sladkého základu a květinového nádechu, krátká chuť i dochuť. Minimální ovocné složky.
Vylouhovaný list měkký, pestrobarevný, hnědo-zelené barvy, velmi jiskrné barvy. Lístky vhodné k pojídání, jsou opravdu chutné. Listy jsou vesměs nepoškozené dlouhé.
Závěr: Vynikající vytříbený Dan Cong, veliká zkušenost, sladěný průběh chutí, zajímavé chuťové prvky. Tyto listy starších stromů již nejdou do výkonu, ale právě do takovýchto úžasných chutí.
Cena: nebyla uvedena - vzorek.
Prodejce: nebyl uveden - vzorek od J.S.