Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
//foto prodejce
Info od prodejce:
názov: Sencha Ohira
balenie: vákuové, 50 gramov (balené v Japonsku)
zber: 2012 jar
oblasť: Shizuoka, Ohira
Nálev je hladučký a jemný, slané vegetálne chute či skorej mňamky, dokonale vyvážená chuť bez rušivých elementov, čaj sa rozplinie na jazyku ako ranná rosa, príjemná, osviežujúca a tak pominuteľná je táto chviľa rozkoše, prvý nálev a už len spomienka s mľaskajúcim dozvukom.
Recenze ostatních čajomilců:
http://poemtea.blogspot.cz/2012/12/2012-sencha-ohira.html
http://theharmonyoftea.blogspot.cz/2012/10/sencha-ohira-2012.html
Info o oblasti z poemtea.blogspot.cz:
So, just a quick reminder – these teas come from Ohira tea estate located in Shizuoka and are grown in what can be considered a mountainous area – elevation of 500-1000 meters.
Suchý list velmi tmavé zelené barvy. Listy vesměs kratší, ploché, zpracované do jehliček. Vůně nasládlá, travnatá, vegetální, pronikavý svěží nádech.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 70°C horká voda.
Nahřátý list: svébytná, charakterystycká vůně japonských zelených čajů, sladká travnatá pronikavá svěží vůně s lehoučkým nahořklým pozadím. Mnohem hutnější travnatá složka, než u nízkých sort
Vůně nálevu: nasládlá travnatá s vegetálním svěžím nádechem.
Barva nálevu: světle zelinkavý nálev s odstíny žluté.
Chuť: hebká čistá sladká chuť, decentní travnaté složky, pouze lehké nahořklé prvky spojené s travnatou chutí. Vegetální prvky s obdivuhodnou slanou vedlejší chutí, pozadí lehce evokuje chuť jemných mořských řas. Závěr velmi sladký s jemnou hladkou, ale výraznou travnatou chutí.
Dochuť: dlouhá, jemná, travnaté příjemné prvky, hořkost ještě nepatrnější v pozadí, téměř není cítit, sládnutí dále pokračuje až téměř k lékořicovým složkám s vegetálním podtónem. Závěr opravdu velmi sladký s doznívající travnatou neagresivní složkou, hodně připomíná jakýsi nektar.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 5,5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 65°C/45s – zelinkavý nálev s odstíny žluté, drobounký kal na dně misek. Plný nálev travnatého základu, dlouhá chuť samotná, pronikavá hutná sladká základová složka s mírným nahořklým podtónem, chuť vyvážená, kulatá, dokonalý nerušený průběh. Vedlejší složky lehce vegetální se slabounkým tónem mořských řas. Závěr intenzivní sladší, lehce slaný podtext s tóny mořských řas v pozadí. Dochuť velice dlouhá, řádově desítky minut, hořko-sladký charakter, hořkost rychle mizí, zůstává sladká mana, nektar s trávovým vegetálním podtextem, doznívání solného pozadí s řasami. Závěr slaďounký s lehkou travnatostí. Chuť doslova stéká po ústech, z patra přes tváře na jazyk, lahodný mok produkuje v ústech mnoho mnoho slin, vynikající souhra chutí.
2.nálev 65°C/70s – mírně výraznější a lehce tmavší zelinkavý nálev. Mnohem lepší celek, výraznější, lehce výrazněji nahořklý, ale mnohem komplexnější a s více svěžími travnatými prvky. Slaná vedlejší chuť není tak výrazná, je překrytá intenzivní sladkou základovou složkou, vegetální pestrý podtón, v závěru lehce prokukují tón mořských řas. Lahodný plný nálev prostupující celá ústa, úctyhodná 3/4 hodinka dozvuku po vypití nálevu. Sladký celek, travnatý jemná a přitom výrazný základ, přechod na slaďounký nektar vegetálního základu, závěr čistý lehounce travnatý, velmi sladký.
3.nálev 70°C/190s – světlejší zelinkavý nálev, sladký lehce travnatý nálev, menší výraznost, prakticky nulová hořkost, pouze lehce v pozadí, jemný sladký charakter, kulaté tělo, méně plný nálev, ale stále více než dobrý. Koncovka lehce slaná se slabými tóny mořských řas, výraznější svěží vegetální tóny v pozadí. Dozvuk středně dlouhý až dlouhý, již to není to echt jako v předchozích nálevech, ale zůstává lehký travnatý tón sladkého charakteru, hedvábně jemný průběh s vegetálním pozadím, zde již pouze lehounce slaný podtext a pouze chviličku přítomné tóny mořských řas v pozadí. Závěr s nádechem lékořice, sladké tělo a lehoučký nádech travnatých složek.
4.nálev 70°C/300+s – lehký nálev, nádech travnatých složek, sladké tělo. Dozvuk krátký, sladké tělo travnatého nádechu.
Vylouhovaný list velice měkký - vhodný k pojídání. Svěží světle zelená barva listu. Okraje lístků pilovité, středně velká velikost listů. Pouze cca 2/5 nepoškozených listů (příčinou je možný transport, nebo poslední kus várky - u ostatních čajomilců nevidím tak drobný list), jinak zlomky, hodně drobný list, nepříliš praktický, ale chuť tento nedostatek plně vynahrazuje.
Závěr: Lahodný plný travnatý nálev, kulatý celek, sladký jemný charakter, vyvážený čaj. Rozhodně doporučuji dodržet nízkou teplotu vody, klidně i nižší než 65°, vyšší teplota by udělala celek více hořký. Po vypití pár misek tohoto čaje, po lahodných tónech provokující produkci slin si řeknete - něco na těch japoncích opravdu je...
Cena: dar vzorek (0,78 EUR/5g)
Prodejce:
Pu-erh.sk