Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2012 Sencha Kagoshima Benifuuki (bio)

  • Vložil Tomáš Klouda 27.1.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Velmi zajímavá sencha z organické produkce prefektury Kagošima na ostrově Kjůšů. Vhled lístků není příliš atraktivní, ale v chuti je čaj zajímavý, podmanivý, nasládlý s výraznějšími květinovými tóny a mírnou hořčinkou. Velký přínos je ovšem v kultivaru Benifuuki, který je v Japonsku považován za lék proti alergii, což bylo dokázáno i ve vědeckých pokusech. Cena za 50g balení.
    Oblast: oblast Miyazaki, prefektura Kagoshima, ostrov Kyushu, Japonsko
    Doba sklizně: Ichibancha 2012
    nadobi
    nadobi
    Suchý list v podobě poměrně drobných plochých ne zcela souměrných jehliček, značné množství menších částí i malých zlomků. Barva listu tmavě zelená, zcela místy světle zelené listy, ojediněle žlutavé větvičky. Vůně listu příjemná vegetální travnato-květinová, příjemný neagresivní odér.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 75°C horká voda.
    Nahřátý list: bohatá travnatá vůně s květinkovými podtexty, vegetální nádech, tóny hrášku v pozadí.
    Vůně nálevu: hráškovo-travnatá s náznakem květin v pozadí, sladko-slaný základ.
    Barva nálevu: světlá žluto-zelinkavá. Poměrně značné množství drobných lístků v misce.
    Chuť: plný vyvážený nálev, v základu dominuje travnatá složka s vegetálním hráškovým nádechem, vedlejší tóny květinové, v celku se špatně určují, náznak osmanthusu, lehce prokukují složky sedmikrásky. Základ hořko-sladký, v závěsu lehce slaný podtext. Travnatá složka primární i v závěru, hráškové složky v pozadí, výraznější květinová složka.
    Dochuť: dlouhá plná dochuť, po polknutí je nálev o 180° otočený, nejvýraznější jsou květinové bohaté prvky, znásobená výraznost již zmiňovaných tónů v chuti, v pozadí lehká decentně nahořklá travnatá chuť. Nepatrně slaný podtext, primární sladké a lehce nahořklé tóny. Hebký vyvážený dozvuk, velmi chutné a osvěžující složky květin. V závěru květinovo-travnaté prvky na stejné úrovni, přičemž tóny květin jsou cítit dlouho po vypití. Velmi povzbudivý nálev, spíše ochlazující účinek.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu 100ml, 9g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 70°C/25s – světle zelený nálev lehce zakalený prachem. Příjemná uhlazená travnatá vůně s náznakem hrášku a květin. Sladko-hořká základová složka, zpočátku náznak svíravosti, rychle mizí a přechází na plné sladké tóny. Jemné procítěné travnaté prvky s květinovými tóny (směs osmanthusu a kopretiny/sedmikrásky). Závěr chutě sladký, květinový s málo výraznou travnatostí. Dochuť středně dlouhá, spíše květinová, cítím vonokvětku primárně, mixnutou se sedmikráskou, lehký travnatý podtext, uhlazený celek bez svíravých tónů. Celek ovokuje spíše oolong. Závěr květinový, zcela v pozadí travnatost, někde mezi travnatými a květinovými prvky hořčičné prvky, které jsou velmi překvapující.

    2.nálev 70°C/20s – tmavší žluto-zelinkavý nálev, stále drobné množství kalu na dně misek. Poměrně svíravý start, rychlé odeznívání, travnaté tělo s hořčinkou i zde v chuti, náznak květinových složek. Závěr chutě sladší, s tóny sedmikrásky, hořčinka mezi travnatou a květinovou složkou, lehce kořeněný základ. Hořko-sladký základ, lehký svíravý charakter i v závěru. Aftertaste dlouhý, zpočátku výrazněji nahořklý, později plynulý přechod na sladké tóny, travnatý základ s květinovými podtóny, hořčinka mezi těmito prvky, později umírnění travnatých složek a jejich přesun do pozadí, náznak hořčinky, příjemný procítěný náznak vonokvětky a kapka sedmikrásky.

    3.nálev 70°C/35s – list je plně rozvinutý, je ho plná konvička. Nyní pouze lehce svíravý start, kontrast travnatosti, hořčinky a květinových složek, plné chuťové složky překypující v ústech, výrazný celek, nahořklá chuť na patře a vzadu na jazyku, vytříbená sladká pak po stěnách úst a na špičce jazyka. Závěr uhlazený, náznak hořčičných prvků, lehce kořeněný podtext, travnatost v pozadí, květinové primární složky vonokvětky a sedmikrásky. Nejintenzivnější a nejpestřejší nálev. Dochuť nesmírně výrazná, dlouhá, doba doznívání až k 20-25 minutám, enormně dlouho vydrží hořká travnatá složka na patře a na jazyku. Pocit sucha v puse - nutno doplňovat stejné množství tekutin, jaké jsme vypili čaje. Start lehce nahořklý, hořčinka trochu drhne v krku, výrazný a plný dozvuk s primárními květinovými překypujícími prvky, lehce hořčičný charakter evokující žlutavé štiplavé pole hořčice, v pozadí travnatá intenzivní chuť dodávající celku sílu. Závěr umírněný, bez svíravosti, primární procítěné květinové složky osmanthusu a náznak hořčice. Zajímavé je, že i přes zalévání značně studenou vodou je nálev dosti svíravý. Velmi ochlazující nálev značně povzbudivého účinku.

    4.nálev 75°C/70s – zelinkavý nálev s drobným kalem na dně misek. Nálev příjemného startu, pouze lehce výraznější hořkost v základu, po chvilce přechod na sladké primární tóny s květinovou atypickou chutí pro senchu. Vytříbený základ vonokvětky a sedmikrásky/kopretiny s náznakem hořčinky a příjemným travnatým podtextem. Dochuť dlouhá, umírněná, od počátku sladká s lehce výraznější hořkostí, náznak hořčinky, již téměř bez kořeněnných prvků, primární plné květinové prvky, osmanthus a kopretina na stejné úrovni, jako travnaté prvky. Závěr dochutě sladký, květinový s hořčičnou složkou v pozadí - chuť hořčinky evokující zlaté nekončící pole květů hořčice. Dlouhé a procítěné doznívání květin.

    5.nálev 80°C/180s – světlejší zelinkavý nálev s malým množstvím čajového prachu na dně. Travnatost v nálevu velmi málo výrazná, lehký nahořklý charakter, primárně sladké tělo, dominantní květinová uhlazená chuť, slabounká vedlejší hořčičná chuť. Závěr chutě sladký, květinový, takřka bez travnatých prvků a s náznakem hořčinky. Dochuť středně dlouhá, slabší tělo, méně hutné plné prvky, pouze květinová složka je obstojná, lehce hořčičné prvky které nepatrně drhnou v krku při polknutí- nutno dodržovat pitný režim. Květinové prvky méně plné, nepodtržené, náznaky sedmikrásky a vonokvětky, místy výstřelky výraznějšího procitnutí vonokvětky. Závěr sladký, neurčitý, pouze nepříliš živá hořčinka a neurčité květiny.

    6.nálev 85°C/250s+ – přibližně nálev předchozího charakteru, pouze lehce svíravější, kvůli dlouhému louhování. Příjemný nevšední květinový nádech, menší výraznost oproti předchozím nálevům.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list měkký svěží zelené barvy, převažují lámané listy, cca 1/5 však nepoškozená - celé jednolisty, v celku však je velké množství velkých zlomků, což vzhledově nepůsobí nejlépe.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Nesmírně chutný a bezpochyby kvalitní japonský zelený čaj, trochu atypický mezi řadami sencha pro své svébytné zajímavé květinové tóny zařaditelné od boku snad k polozeleným čajům, opravdové překvapení a zajímavůstka, parádní nálevy vyváženého charakteru, jako stvořený čaj k přípravě venku.
    Cena: 115,-/50g

    Prodejce: obchodcajem.net

    Dovozce: teamountain.cz