Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2012 Sencha Kagoshima Benifuuki (bio)
Info od prodejce:
Velmi zajímavá sencha z organické produkce prefektury Kagošima na ostrově Kjůšů. Vhled lístků není příliš atraktivní, ale v chuti je čaj zajímavý, podmanivý, nasládlý s výraznějšími květinovými tóny a mírnou hořčinkou. Velký přínos je ovšem v kultivaru Benifuuki, který je v Japonsku považován za lék proti alergii, což bylo dokázáno i ve vědeckých pokusech. Cena za 50g balení.
Oblast: oblast Miyazaki, prefektura Kagoshima, ostrov Kyushu, Japonsko
Doba sklizně: Ichibancha 2012
Suchý list v podobě poměrně drobných plochých ne zcela souměrných jehliček, značné množství menších částí i malých zlomků. Barva listu tmavě zelená, zcela místy světle zelené listy, ojediněle žlutavé větvičky. Vůně listu příjemná vegetální travnato-květinová, příjemný neagresivní odér.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 75°C horká voda.
Nahřátý list: bohatá travnatá vůně s květinkovými podtexty, vegetální nádech, tóny hrášku v pozadí.
Vůně nálevu: hráškovo-travnatá s náznakem květin v pozadí, sladko-slaný základ.
Barva nálevu: světlá žluto-zelinkavá. Poměrně značné množství drobných lístků v misce.
Chuť: plný vyvážený nálev, v základu dominuje travnatá složka s vegetálním hráškovým nádechem, vedlejší tóny květinové, v celku se špatně určují, náznak osmanthusu, lehce prokukují složky sedmikrásky. Základ hořko-sladký, v závěsu lehce slaný podtext. Travnatá složka primární i v závěru, hráškové složky v pozadí, výraznější květinová složka.
Dochuť: dlouhá plná dochuť, po polknutí je nálev o 180° otočený, nejvýraznější jsou květinové bohaté prvky, znásobená výraznost již zmiňovaných tónů v chuti, v pozadí lehká decentně nahořklá travnatá chuť. Nepatrně slaný podtext, primární sladké a lehce nahořklé tóny. Hebký vyvážený dozvuk, velmi chutné a osvěžující složky květin. V závěru květinovo-travnaté prvky na stejné úrovni, přičemž tóny květin jsou cítit dlouho po vypití. Velmi povzbudivý nálev, spíše ochlazující účinek.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 9g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 70°C/25s – světle zelený nálev lehce zakalený prachem. Příjemná uhlazená travnatá vůně s náznakem hrášku a květin. Sladko-hořká základová složka, zpočátku náznak svíravosti, rychle mizí a přechází na plné sladké tóny. Jemné procítěné travnaté prvky s květinovými tóny (směs osmanthusu a kopretiny/sedmikrásky). Závěr chutě sladký, květinový s málo výraznou travnatostí. Dochuť středně dlouhá, spíše květinová, cítím vonokvětku primárně, mixnutou se sedmikráskou, lehký travnatý podtext, uhlazený celek bez svíravých tónů. Celek ovokuje spíše oolong. Závěr květinový, zcela v pozadí travnatost, někde mezi travnatými a květinovými prvky hořčičné prvky, které jsou velmi překvapující.
2.nálev 70°C/20s – tmavší žluto-zelinkavý nálev, stále drobné množství kalu na dně misek. Poměrně svíravý start, rychlé odeznívání, travnaté tělo s hořčinkou i zde v chuti, náznak květinových složek. Závěr chutě sladší, s tóny sedmikrásky, hořčinka mezi travnatou a květinovou složkou, lehce kořeněný základ. Hořko-sladký základ, lehký svíravý charakter i v závěru. Aftertaste dlouhý, zpočátku výrazněji nahořklý, později plynulý přechod na sladké tóny, travnatý základ s květinovými podtóny, hořčinka mezi těmito prvky, později umírnění travnatých složek a jejich přesun do pozadí, náznak hořčinky, příjemný procítěný náznak vonokvětky a kapka sedmikrásky.
3.nálev 70°C/35s – list je plně rozvinutý, je ho plná konvička. Nyní pouze lehce svíravý start, kontrast travnatosti, hořčinky a květinových složek, plné chuťové složky překypující v ústech, výrazný celek, nahořklá chuť na patře a vzadu na jazyku, vytříbená sladká pak po stěnách úst a na špičce jazyka. Závěr uhlazený, náznak hořčičných prvků, lehce kořeněný podtext, travnatost v pozadí, květinové primární složky vonokvětky a sedmikrásky. Nejintenzivnější a nejpestřejší nálev. Dochuť nesmírně výrazná, dlouhá, doba doznívání až k 20-25 minutám, enormně dlouho vydrží hořká travnatá složka na patře a na jazyku. Pocit sucha v puse - nutno doplňovat stejné množství tekutin, jaké jsme vypili čaje. Start lehce nahořklý, hořčinka trochu drhne v krku, výrazný a plný dozvuk s primárními květinovými překypujícími prvky, lehce hořčičný charakter evokující žlutavé štiplavé pole hořčice, v pozadí travnatá intenzivní chuť dodávající celku sílu. Závěr umírněný, bez svíravosti, primární procítěné květinové složky osmanthusu a náznak hořčice. Zajímavé je, že i přes zalévání značně studenou vodou je nálev dosti svíravý. Velmi ochlazující nálev značně povzbudivého účinku.
4.nálev 75°C/70s – zelinkavý nálev s drobným kalem na dně misek. Nálev příjemného startu, pouze lehce výraznější hořkost v základu, po chvilce přechod na sladké primární tóny s květinovou atypickou chutí pro senchu. Vytříbený základ vonokvětky a sedmikrásky/kopretiny s náznakem hořčinky a příjemným travnatým podtextem. Dochuť dlouhá, umírněná, od počátku sladká s lehce výraznější hořkostí, náznak hořčinky, již téměř bez kořeněnných prvků, primární plné květinové prvky, osmanthus a kopretina na stejné úrovni, jako travnaté prvky. Závěr dochutě sladký, květinový s hořčičnou složkou v pozadí - chuť hořčinky evokující zlaté nekončící pole květů hořčice. Dlouhé a procítěné doznívání květin.
5.nálev 80°C/180s – světlejší zelinkavý nálev s malým množstvím čajového prachu na dně. Travnatost v nálevu velmi málo výrazná, lehký nahořklý charakter, primárně sladké tělo, dominantní květinová uhlazená chuť, slabounká vedlejší hořčičná chuť. Závěr chutě sladký, květinový, takřka bez travnatých prvků a s náznakem hořčinky. Dochuť středně dlouhá, slabší tělo, méně hutné plné prvky, pouze květinová složka je obstojná, lehce hořčičné prvky které nepatrně drhnou v krku při polknutí- nutno dodržovat pitný režim. Květinové prvky méně plné, nepodtržené, náznaky sedmikrásky a vonokvětky, místy výstřelky výraznějšího procitnutí vonokvětky. Závěr sladký, neurčitý, pouze nepříliš živá hořčinka a neurčité květiny.
6.nálev 85°C/250s+ – přibližně nálev předchozího charakteru, pouze lehce svíravější, kvůli dlouhému louhování. Příjemný nevšední květinový nádech, menší výraznost oproti předchozím nálevům.
Vylouhovaný list měkký svěží zelené barvy, převažují lámané listy, cca 1/5 však nepoškozená - celé jednolisty, v celku však je velké množství velkých zlomků, což vzhledově nepůsobí nejlépe.
Závěr: Nesmírně chutný a bezpochyby kvalitní japonský zelený čaj, trochu atypický mezi řadami sencha pro své svébytné zajímavé květinové tóny zařaditelné od boku snad k polozeleným čajům, opravdové překvapení a zajímavůstka, parádní nálevy vyváženého charakteru, jako stvořený čaj k přípravě venku.
Cena: 115,-/50g
Prodejce: obchodcajem.net
Dovozce: teamountain.cz