Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2012 Myanmar - Beyond The Small Mengsong Mountain Gushu Xiao Bing


Vložil Tomáš Klouda 1.12.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
// Foto od prodejce

Info od prodejce:
The raw materials of this cake came from villages in Myanmar, its north border on small Mengsong mountain. Tea trees are about three hundreds years old and remain unmanaged. The natives living in isolated areas where transportation is difficult, they carry the tea on the backs and walk to the border. The tea is not expensive but does not come by easily.
Nowadays Gushu materials are the hottest on the market, Myanmar teas are very popular to be used for blending. There is a particular recipe for "Lao Ban Zhang" is blend this Myanmar tea with Naka and Lao Man E.
It tastes with great fruity floral aroma. Thick and mellow flavor, huigan is quickly.
nadobi
nadobi
Lisování mírné až středně pevné, krásné velké listy, mnoho tipsů, snadno se oddělují větší kusy. Suchý list voní intenzivní tabákovou ušlechtilou kořeněnou vůní, velmi výrazný omamný účinek po otevření a poměrně řízný odér uhlazený ovocnými hutnějšími prvky blumy.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: svěží velmi hravý vonný odér, vůně zcela věrně evokuje dužinu špendlíků a blumy, zůstává v základu poměrně živá kořeněná složka, která jednak připomíná tabákovitost, ale mnohem méně, než v suchém listu, ale také tu říznou chuť blumy a špendlíků Sladká primární chuť, sekundárně lehounká nahořklost s náznakem kyselsoti - báječná svěží ovocná vůně.
Vůně nálevu: Uhlazená sladká ovocná vůně nálevu.
Barva nálevu: čistá žlutá, minimum kalu, či zlomků v nálevu.
Chuť: plná chuť s krémovým sladkým základem, v pozadí náznak nahořklosti, ale ta je zcela oddělena od hlavního "bojiště". Boj svádí čaj s chuťovými pohárky, jelikož odolat takovémuto pokušení je velmi těžké - tedy do práce - v základu lahodné sladké prvky ovoce s krémovým podtextem - primárně cítím meruňku/broskev a blumu, v závěru pak výrazné špendlíky s meruňkou. Podtext je příjemný lehce kořeněný, dodává na přirozenosti ovoci, lehounká tabákovitost, náznak vegetálních prvků, ale méně, než bych na tento mladý kus čekat, taktéž svíravost takřka nulová, což je milé zjištění. Závěrem sladší základ s cukernatými prvky, téměř složky sušené meruňky se špendlíky, mírnější kořeněná složka.
Dochuť: Dlouhá velmi příjemná dochuť, kulatá chuť, plné tělo a pocit ovocné dužiny - tak výrazné ovocné prvky jsem dlouho neměl, celek mi evokuje uhlazené ovocné složky, které jsem naposled nalezl v listu Jingmai. Dlouhé doznívání, zmírňující se kořeněné prvky, doslova ukolébávající sladké chutné ovocné prvky meruňky, špendlíků a blumy.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing konvička 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev. První nálev louhován 25s, žlutavý jiskrný nálev, vůně již z tohoto prvního nálevu je úžasně sladká, ovocná s náznakem tabákových prvků. Chuťově ještě nepříliš rozvinutý, ale přesto již nyní působí mocným dojmem sladké ovocné prvky s tabákem v pozadí a náznakem mátových slabých vedlejších tónů, pouze nepatrný náznak vegetálních složek připomínajících spíše luční traviny, zvýrazňují se lehce v závěru dochutě, jinak celku dominují ovocné svěží již nyní poměrně hutné složky.
Další nálevy 2-5 (15s,25s,45s,70s) dávají konstantní plné hutné nálevy, na tento poměrně mladý čaj je výsledek dle mého názoru více než uspokojivý - nálevy se vyznačují krásnou zlatavou barvou s minimálním množstvím prachu. Vůně nálevu zhutněla, plné ovocné tóny s kapkou medu a decentním náznakem tabákových složek. U třetího nálevu (25s) registruji na startu chutě lehkou svíravou složku, u ostatních toto nenastalo, převládají vyloženě zralé ovocné složky broskve a blumy, cukerné tělo s hutným tabákovitým základem, pouze lehký náznak travnatosti v pozadí, především v druhém nálevu je cítit v pozadí náznak medových složek, skvěle přilnuly k ovocným prvkům. Závěr chutě takřka cukerný s lehkou tabákovitostí, střídání výrazností broskve a blumy a jsou zde přítomny náznaky přezrálých špendlíků, travnatost již oproti prvnímu nálevu výraznější, lehce nahořklého pozadí, ale bez přílišné svíravosti a s náznakem kořeněných tónů. Dochuť velmi hutná a plná, ústa prostoupená sladko-hořkou chutí plnou ovocných prvků s travin a tabáku, zde je medový náznak takřka neznatelný. Výrazná dlouhotrvající dochuť, postupné oslabování blumy a zůstává broskev se sušenou meruňkou, velmi sladké tóny s příjemnými travnatými doznívajícími lehce kořeněnými vegetálními prvky v pozadí - desítky minut je cítit plná chuť ovoce a travin. Celek neshledávám až tak pestrým, zato však výraznost jednotlivých tónů je dle mého vkusu nadmíru dostačující
Šestý nálev (110s) je takový přestupní mezi plnými prvotními nálevy a oslabujícími nálevy v závěru - stále se v chuti vyskytují poměrně zajímavé ovocné prvky, ale již postrádají sílu, kořeněná složka a tabákovité tóny jsou opravdu hodně ukryté v pozadí, zůstává jemná meruňkovo-broskvová složka, v závěru slabý náznak špendlíků, velmi sladký nálev, kulatý, zcela bez agresivity, dochuť stále ještě dlouhá, ovocná s náznakem travin. Sedmý a osmý nálev (190s,250s+) již výrazně oslabuje, chuť omezenější, ne tak plná, celek je vyvážený, sladký, ovocný, spíše neurčité tóny, nejvíce podobné meruňce v kombinaci se špendlíky, jemný nenucený travnatý podtón, hezky uhlazené kombinace chutí. Dochuť středně dlouhá, sladká, ovocné nenucené tóny, již jen odpočinkové nenáročné popíjení, v závěru zbyteček ovocnosti s prvky lučních travin.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list žilkovatý, pevný, menší až středně velké listy, bohaté množství tipsů, opravdu hezký pohled na výběr listů pro tento skvost.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Pokud nejste zastánci hrubších pu-erů typu Xiaguan a rádi si pochutnáte, tento kousek je cenově dostupný a chuťově uhlazený, pohladil mě na duši, vyloženě mi dodal sílu a přitom uklidnil mysl - jednoznačně doporučuji i pro nevšední oblast původu listu. Čaj je ještě mladý a potenciál pro další zlepšení, dle mého názoru, tento čaj má.

Cena: 2,6 dolarů/25g
14 dolarů/200g

Prodejce: Chawangshop