Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
//první dvě foto jsou prodejce
Info od prodejce:
nálev: žltkastý, priezračný
čuchátko: ovocná až mierne kvetinková vôňa
chuť: jemná, ľahká, vyrovnaná, vytrvalá
poznámka: čajové lístky na tento čaj boli zberané 'iba' zo 60 ročných čajovníkov a preto sa ani neradí medzi gušhu pu-erh, ale aj napriek tomu má k nim veľmi blízko, super čajík na každodenné popíjanie a skvelý záčiatok pre pu-erh nováčika
//recenze: http://theharmonyoftea.blogspot.sk/2012/08/mengsong-2012.html
Suchý list poměrně tmavý, listy tmavě zelené, místy do hněda a šeda, poměrně velké množství stříbřitých tipsů. Hezké celolisté zpracování, mnoho vícelistých celků. Lisování se zdá být dle vzorku středně pevné. Vůně přirozená, vegetálního nádechu - lehce travnaté prvky s decentní svěží plně zralou ovocností - nektarinka/broskev.
Vícenálevovávová příprava:
160ml yixing konvička, 10g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - velice specifická květinovo-ovocná vonná složka, lehoučká dřevitá složka v pozadí, květinovou složku se mi nedaří identifikovat, přesto, že je mi povědomá z vycházek na chatě - buď ze zahradních okrasných květin, nebo přímo z lesa.
0.oplachovací nálev - zvýraznění těžších květinových vonných složek a zhutnění ovocných prvků - je výrazně cítit ostružiní ve spojení se zmiňovanou květinovou vůní.
1.nálev 95°C/20s - jiskrný světle žlutý nálev. Hebká chuť zanedbatelné nahořklosti na startu, svěží ovocný základ, velmi osvěžující již po prvním doušku, kombinace meruňky, broskve a lesních plodů, svěží "šťavnaté" plody jsou cítit v každém loku. Květinová nenalezená složka již zde není cítit, byla jen v předehřevu z vůně listu. Vedlejší tóny travnaté s lehkou květinovou složkou, moc příjemný neagresivní nálev, vyvážený a zároveň plný nálev. Závěr chutě lehounce nahořklý s tóny pecek broskve/meruňky, primární tóny nasládlé s ovocným svěžím charakterem - zralá slaďounká meruňka. Dochuť středně dlouhá, lehce nahořklá vedlejší složka nijak nesráží procítěný svěží celek. Ovocné plné složky oživující ducha a zlepšující náladu, ideální pro popíjení v první jarní slunečné dny. Ochlazující a mírně povzbudivé účinek. Chuťové prvky se příliš nemění v průběhu doznívání, nepatrně sládnoucí tělo, lehké zhutnění ovocných prvků, travnaté prvky v pozadí lehce živější s trpkým dojezdem v závěru. Závěr dochutě svěží ovocný, svěží ovocné tóny s výraznější sladkou základovou složkou a lehce nahořklou chutí pecek ovoce - kontrast s travnatými prvky. Chutný živý nálev, na první nálev opravdu dobré výsledky. Hořkost v dochuti výraznější než v chuti samotné.
2.nálev 95°C/10s - tmavší žlutavá až zlatá barva. List se již do tnačné míry rozdělil s lisovaných celků, nádherný vzhled - důležitý je při čajování i estetická stránka a při pohledu na tento puerh člověka zahřeje u srdce. Příjemný květinovo-ovocný odér, vůně kanadské borůvky a ostružiní s meruňkovým tělem. Chuť podstatně smyslnější, hutnější a pestřejší, tento nálev není jen dobrý, je uspokojivě pestrý a namáhá hlavu, co že to vlastně chuťové buňky cítí. Nuže, k již obsaženým meruňkovým prvkům je nyní cítit velmi výrazně i kanadská plně zralá borůvka a v pozadí náznak ostružiní, lehká mírnější travnatost, hořká složka prakticky nulová, tělo je sladké, příjemné a vyvážené. Svěží živé prvky lehounce nakyslé - tato složka jen podtrhuje některé ovocné složky, jako svěží meruňkové tóny v základu. Zůstává pozlstatek peckovitých složek, lehoučká nahořklost se v průběhu chutě zvýrazňuje. Závěr sladký s lehce výraznější borůvkovou složkou, ostružiní naopak lehce slabší a travnatost lehce prokoukla - při polknutí nálev trochu drhne v krku, silný nálev s výraznější nahořklou složkou po peckách. Dochuť velmi dlouhá, svěží, lehká nahořklá složka, meruňkové tóny s poměrně výraznou peckovitou vedlejší složkou i trávová vedlejší chuť je hrubší, tento nedostatek umírňují tóny kanadské borůvky, sice slabší, než v chuti, ale přesto výrazná. Příjemný svěží živý průběh dochutě, lehce nahořklá složka a zvýrazňující se travnaté tóny, agresivnější celek, v záv+ěru lehce květinové prvky s meruňkovou složkou.
3.nálev 95°C/20s - velmi podobné chuťové prvky jako v předchozím případě. Plný lehce agresivní nálev svěžích ovocných prvků a lehounké květinové složky v závěru dochutě, hořká peckovitá složka méně výrazná, což je jedině +.
4.nálev 95°C/35s - světlejší žlutý nálev. Plně rozvinutý list, plná konvička nádherného zeleného listu. Méně komplexní ale stále svěží nálev, broskvové sladké tělo, lehce nahořklé peckovité tóny v pozadí, kanadská borůvka velmi lehká, borůvčí v chuti lehké. Travnatá decentní složka v pozadí, nálev není hrubý, sladké tělo. Doochuť dlouhá, lehká, vyvážená, svěží, meruňkové složky s lehoučkou travnatostí, sladké živé tóny, ostružiní v pozadí, lehoučké doznívání kanadské borůvky.
5.nálev 95°C/80s - delší louhování nám dalo nepatrně tmavší nálev, ale charakter zůstal stále jemný, hořkost takřka neznatelná, peckovité prvky velmi slabé. Primární chuť ovocná, meruňka s náznakem borůvky a ostružiní v pozadí. Dochuť stále dlouhá, jemný charakter, vyvážené chuťové prvky, meruňkové složky s lehoučkou květinovou složkou v pozadí, travnatá složka decentní, již není agresivní, při polykání bez problémů. Sladké tělo, ale méně komplexní nálev, lehké tabákovité složky v závěru v pozadí, primární sladké meruňkové tělo s minimální hořkostí po peckách.
6.nálev 95°C/150s – lehounce výraznější ovocné složky, ale stále poměrně monotónní lehký nálev, nenáročný na přípravu. Meruňkové sladké tóny s méně výraznými vedlejšími prvky. Lehký sladký charakter, decentní travnatost, nálev již bez hořkosti. Dochuť dlouhá, jemná ovocná, meruňkové složky s travnatým pozadím, v závěru lehce výraznější ostružinová složka s lehkou tabákovitou složkou. Celkový charakter tohoto nálevu je jako vydatný zelený čerstvý čaj, výrazné ovocné jednotvárné složky s travnatým pozadím zcela dominují, jen nádechy okolních složek.
7.nálev 100°C/260s - rapidní pokles výraznosti, slabý lehce ovocný nálev travnaté vedlejší chuti, žádný náznak jiného chuťového požitku, ordinérní příjemný monotónní průběh chutí. Dozvuk středně dlouhý neurčitý ovocný s travnatým neagresivním podtónem, zcela bez hořkosti.
8.nálev 100°C/350+s - velmi dlouhé louhování. Lehký nálev ovocného nádechu, sladké tělo, nepatrná travnatost. Dochuť velmi krátká.
Vylouhovaný list nádherného vzhledu, většinu tvoří jednolisty střední velikosti, zelené listy místy lehce nahnědlé, poměrně velké množství tipsů a dvojlistů, naopak málo vícelistých celků. Velikostně poměrně tříděný celek.
Závěr: Zajímavý mladý sheng plný živých chuťových prvků, svěží zábavný průběh chutí, mírně naprůměrná nahořklost a agresivní travnaté složky v prvních nálevech, ale věřím, že při více přípravách lze najít styl, při kterém bude celek excelentní - každopádně zajímavý zážitek, příjemné čajování, nádherný list, od 4 nálevu nenáročné nálevy jednotvárného průběhu. Doporučuji - jak píše prodejce - ideální pro začátky s puerem.
Cena: dar vzorek (1 EUR/10g)
Prodejce:
Pu-erh.sk