Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce+dovozce:
Čaj čínský zelený Mao Jian 2012
"Ochmýřená špička" je výběrová třída stříbřitě ochmýřeného čaje z výše položených zahrad z oblasti Simao v Yunnanu. Čaj má silnější, svěže zelený tips. Čaj byl vyroben vzhledem k neúrodě ve velmi malém množství. Sklizeň 2. duben 2012
Suchý list na pohled dobré kvality, úzké kroucené listy - typický tvar Mao Jian. Velké množství tipsů - poněkud méně ochmýřené. Poměrně světlý list - světle zelená až kovově šedá barva a stříbřité tipsy. Vůně pronikavá s ovocným tělem a lehkým květovo-bylinným podtónem s nepatrnou travnatostí.
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 150ml, 3g listu, 90°C, 5min louhování, předehřev nádobí - nepříliš intenzivní, spíše usazená, svěží vůně vodního melounu a broskve, zcela nepatrně v pozadí travnatost.
Barva nálevu: světle žlutá. Čirý nálev jiskrné barvy.
Vůně nálevu: těžší po přezrálém ovoci - broskev + tropické ovoce - mango.
Chuť: plná ovocná chuť, velmi sladkého charakteru. Mocná přezrálá chuť broskve a blumy, přecházející do téměř marmeládových chutí. Lehce vegetální podtón v závěru v doprovodu ovocných pestrých složek - nyní je cítit i mango. Dlouhotrvající chuť samotná. Velmi silné Cha Qi, doporučuji před přípravou vydatné jídlo.
Dochuť: zpočátku lehounce nahořklý start, později opět intenzivní sladká základová složka. Svěží čerstvá chuť ovoce, přezrálé až marmeládové tóny broskve a manga. Výraznější travnatá složka v pozadí - kontrast hořko-sladké chutě. Velice dlouhá doba doznívání - závěr velmi sladký, ovocný - broskev a bluma.
//vynikající i zchladlé nálevy.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 85°C/20s – žluto-zelený nálev, decentní start, jemný průběh, kulatá ovocná chuť, zralá broskev + lehounce citrusové prvky, v závěru pak mango. Velice sladký charakter,. Dochuť středně dlouhá, sladké tělo, kulatý nálev, bez agresivních negativních prvků. Zatím ne tak plné rozvinuté tóny, ale přesto velmi chutný a osvěžující ovocný nálev. V dochuti tóny kompotovaného manga + broskev v závěru. Téměř neznatelná travnatost v pozadí.
2.nálev 85°C/35s – nádherná jiskrná barva nálevu. Podstatně hutnější nálev, omamné ovocné složky. Přezrálé ovocné tóny, broskev, mangom bluma, liči. Komplexní celek, omamný relaxační zážitek. V závěru vegetální složky v pozadí a nepatrné travnaté tóny. Závěr velice sladký, v pozadí chuť ananasu, primárně však broskev s mangem. Dozvuk dlouhý, enermně plný ovocný, nádherné ovocné tóny, které u zeleného čaje mám rád. Plná chuť evokující broskev, blumu a mango, lehounce kořeněný travnatý podtón, velice sladký celek. Závěr až marmeládovitý, broskev, mango. Velmi dlouhé doznívání. Ideální pro popíjení v tento čas - čas horka - ovocné osvěžení bodne!
3.nálev 90°C/30s – tmavší žlutý nálev, solnějšího charakteru, objevila se poměrně výrazná kořeněná složka za doprovodu travnatých prvků v pozadí. Ovocný výrazný základ, již není tak hladký průběh chutí, naopak povzbuzující živější celek. Broskev + mango jsou primární chutí, v závěru pak lehce travnaté složky s broskvovou základovou chutí. Aftertaste primárně travnatý s výrazným ovocným pozadím. Ovoce v tomto nálevu není tak "přezrálé", plně zralá nektarinka s meruňkou v závěru, vegetální prvky v pozadí na konci doznívání. Zajímavý přechod a odlišný charakter, ale narušuje hebkost ostatních nálevů - doporučuji nepřidávat teplotu vody - tento nálev bude lepší při 80-85°C a 40s.
4.nálev 85°C/50s – opět mírnější, hladší nálev. Ovocné složky nejsou tak pestré, jako v 2. nálevu, broskev + nektarinka, v závěru mango až marmeládovité složky. Výrazná travnatá složka v pozadí - kontrast hořké/sladké, v závěru vegetální základ, který působísvěžím přirozeným dojmem. Dozvuk stále velice dlouhý, travnato-ovocný, sladký, lehce nahořklý základ, jemnější svěžejší ovocné prvky - nektarinka + v závěru mango. Chutný celek, travnatost/ovocnost v dokonalém sladění.
5.nálev 85°C/140s – světlejší barva nálevu, nálev není již tak plný, ale ochlazující, příjemný pro popíjení v horku. Opět mírnější uklidňující nálev - srovnatelný s prvním svěžím ovocným nálevem. Svěžejší ovocné chuťové prvky - zralá nektarinka + meruňka s lehkou travnatou složkou. Závěr s tóny sladké blumy, s vegetálním nádechem. Aftertaste kratší, středně dlouhý, svěží ovocné tóny - nektarinka, zralá meruňka s lehounkými travnatými prvky. Méně pestrý průběh, pocit suchého patra - stále silný povzbuzující nálev.
6.nálev 95°C/250s – výrazný úbytek pestrosti ovocných prvků a snížení výraznosti prvků, přesto velmi chutný nálev, sic s ordinérními ovocnými prvky a jemným travnatým pozadím, ale s osvěžujícím efektem. Dochuť krátká s tóny meruňky, lehounký travnatý základ.
7.nálev 95°C/300+s – mírný velmi sladký nálev s lehkou ovocností, nektarinka, v závěru s meruňkou, pozadí chutí travnaté, neagresivní. Dozvuk minimální.
Příprava na studeno
2g listu/0,3l, nadávkováno do skleniček, zalito studenou vodou, vychlazeno - při podávání přidán led.
Vynikající ovocno-travnatý celek - enormně osvěžující celek, dlouhá dochuť. Málo zelených čajů takto připravených mi tak zachutnalo.
Vylouhovaný list - převaýují jednolisty, velmi časté vícelisté celky i samostatné tipsy, poměrně dost lámaných listů - drobné částečky - možná příčina je vakuové balení.
Závěr: Vzhledově průměrný, chuťově však ovocný s decentní travnatostí, takto by měl vypadat jarní zelenáček. Hodně citlivý zeleňák na teplotu vody, zaléváním studenější docílíte lepších ovocných jemných nálevů. Cenově vyšší - z pohledu konkurenceschopnosti však cena ve středu, kvalitou velmi uspokojivý čaj.
Cena: 270,-/50g
Prodejce:
Unitea.cz