Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

2012 Man Kou Xiang


Vložil Tomáš Klouda 30.7.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce+dovozce:
Čaj čínský zelený Man Kou Xiang 2012
"Plná ústa vůně" je název velmi aromatického čaje z provincie Yunnan. Čaj je rolován do drobných kuliček. V chuti je výrazný a příjemně sladký.
Sklizeň 25. únor 2012
list
//jednonálev
list
Suchý list zatím nejintenzivnější ovocné vůně s lehkou travnatou složkou. Hebká složená vůně broskve a meruňky. Tmavší zelený list, menší počet stříbřitých tipsů. Pevněji srolované listy do kuliček.
list
list
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 150ml, 3g listu, 70°C, 5min louhování, předehřev nádobí - těžší ovocná vůně s kořeněnou neagresivní vedlejší složkou, hutnější vůně s bylinným pozadím. Ovocné složky přezrálé, broskev + exotické ovoce.
Barva nálevu: tmavší zelená.
Vůně nálevu: lehounce travnatá, vyvážená s ovocnými tóny broskve + lehce citrusové pozadí.
Chuť: plná vyvážená chuť, mohutná ovocná složka, kombinace broskve a meruňky, lehce mango. Výrazná neagresivní travnatá složka v pozadí, decentně kořeněná vedlejší složka - pouze na startu. Sladký charakter - plynulý průběh, kulatý celek, bez svíravýravosti. Sládnoucí chuť, závěr broskev + mango, intenzivní plná chuť.
Dochuť: dlouhý průběh dochutě, plně broskvové složky s lehkou travnatostí v pozadí, přidávají se lehounké kořeněné tóny, je cítit lehce v pozadí ovocný celek jako marakuja. Závěr velmi sladký, plný, přechod na přezrálé broskvové tóny. Dlouho po vypití je cítit hutné až marmeládové broskvové složky.
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 75°C/25s – mocná těžší ovocná vůně listu po zalití. Žlutý výrazný nálev, drobné částečky a prach na dně (až do konce přípravy). Chuť jemná, výrazná, mocných ovocných prvků, broskvovo-medové tělo s bylinným podtónem a nepatrnou kořeněnou složkou. Nálev bez travnatosti, plný nálev prostupující patro i jazyk. Svěží ocovné tóny (objevuje se mango) s pomalým sládnutím. Závěr marmeládový broskvový. Aftertaste lehounce travnatý na startu, poté těžší ovocné prvky broskve s mírnou kořeněnou složkou. Záv+ěr marmeládový broskvový s bylinnou koncovkou. Hebký nerušený nálev, silný a pestrý. Středně dlouhá doba doznívání.

2.nálev 75°C/20s – travnatý začátek (klidně bych sléval i dříve 10-15s), start však není svíravý ani příliš hořký. Rychlý přechod na výrazné výrazné ovocné prvky, mezi broskvový základ se přidala lehká citrusová vedlejší chuť, lehce med a mango. Dlouhá chuť samotná, závěr broskvový velmi sladký, intenzivní. Pestrá ovocná složka, komplexní celkové chutě. Dochuť velmi dlouhá, lehce travnatá, pestré ovocné složky, usazenější než v chuti samotné, plynulé přechody mezi jednotlivými tóny. Závěr marmeládový broskvový. Sladký charakter s mírnou nahořklostí. Velká výraznost chuťových prvků.

3.nálev 75°C/30s – tmavší žlutavý nálev, list již značně rozvitý. Vyvážený nálev intenzivních složek, začátek lehce nahořklý, plná broskvová chuť s tóny manga, v pozadí lehká travnatost s decentními kořeněnými tóny. Celkově živější nálev díky kořeněné nyní výraznější složce. Povzbudivý efekt. Závěr chutě velmi sladký, hutná přezrálá složka broskve s jemnou kořeněnou chutí. Dozvuk velmi dlouhý, broskvový start s jemně nahořklým pozadím, decentní trávová chuť a doznívající kořeněné prvky. Velká výraznost ovocných prvků, nejvíce na jazyku. Závěr ovocno-trávový, hořko-sladkého charakteru.

4.nálev 75°C/50s – zajímavá změna chutí, stále silný výrazný celek, broskvová primární chuť, vedlejí kořeněná složka lehce pozměněná, sladší a kulatější celek, pozadí bylinno-marmeládové. Závěr velmi sladký, broskvová chuť s vegetálním nádechem a náznakem sladu. Dochuť taktéž pozměněná - narozdíl od chuti je zde mrně nahořklý start, výrazný vegetální podtón, extrémně sladké tělo, broskvová plná složka, pouze lehká travnatost, vedlejší složky místy připomínají kakaové boby, závěr broskvový marmeládový.

5.nálev 75°C/140s – lehce světlejší nálev, podstatně méně pestrý nálev, slabá travnatost, sladké tělo a intenzivní, ale jednoduchá broskvovo-mangová složka, decentní slabší kořeněný tón. stejná chuť od začátku do konce. Dochuť lehce travnatá, v kombinaci s vegetálními tóny - opět lehce kakaové boby, základ broskvový. Závěr čiště broskvový.

6.nálev 75°C/220s – ordinérní celek, stále obstojné výraznosti, konstantní průběh chutě, ovocná jednoduchá broskvová složka, takřka nepatrná kořeněná chuť a travnatá složka v pozadí. Dochuť středně dlouhá, neurčitá sladká ovocná chuť s vegetálním pozadím, pouze sladký charakter. Stále lehký tón kakaových bobů.

7.nálev 85°C/350+s – více travnatý celek (teplota), neurčitá sladká ovocná primární chuť, ořech/kakao v pozadí. Dochuť minimální, lehká, travnato-ovocná.
list
list
list
Příprava na studeno
2g listu/0,3l sklenice, zalito studenou vodou, vychlazeno - při podávání přidán led.
Nerušený macerát, plná ovocná přezrálá chuť, broskvové výrazné tóny, nepatrná travnatost. Zatím nejlepší, jemný a přitom výrazně ovocný macerát.
list
Vylouhovaný list není tak dokonalý, jako u Yin Luo, přesto však je zde množství tipsových celků, dvoj a více listové celky. Zajímavé jsou i obrovské jednolisty, vzhledově hezké.
list
list
list
Závěr: Cenově dostupný zajímavý zelený čaj, který překvapí nejen extrémní výrazností, ale i rozmanitostí při různými druhy přípravy. Tento čaj mě velmi bavil! Oproti minulému roku se mi zdá hrubší, stále však vyvážený a bez výraznějších agresivních prvků. Zajímavý byl naopak chuťový prvek sladu a kakaových bobů, který v závěrečných nálevem jemně prokukoval.

Cena: 145,-/50g

Prodejce: Unitea.cz