Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
Huang Shan ?? : Wilderness
This tea came from Mangzhi mountain which is located in the west of Xiangming village Mengla county, and next to the Gedeng mountain. Mangzhi tea mountain once had a very glorious history, but suffered a setback in the local wars during the end of the Qing Dynasty.
Early spring harvest from wild arbor tea trees. Traditional “sha-qing” (kill-green) processing in wok and sun-dried. Select maocha was pressed by stone to this small pretty cake.
A pleasing depth of natural flavor and wild fruits, beautifully soft mouth feel, finishing with round and mellow aftertaste.
This tea is made in small quantities by Mingshan tea house, 7 cakes in one bamboo tong.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Krásný objemný nelámaný list, mistrně šetrně jemně zalisovaný, list lze oddělovat vcelku pohodlně i rukou. Bara listu je šedá, hnědá, tmavě zelená, místy zlatavá, nebo ojediněle do černa. Pestrobarevný kus. Vůně je kořeněná, nikoliv tabák, nebo dokonce kouř, cítím exotické ovoce, lesní plody, okurku. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Švestková povidla, mirabelková marmeláda, později ostružiny, sešené švestky, vyloženě vůně borůvkových knedlíků. Toto je velmi důležitý krok, bez nějž nemá pak ani chuť samotná svůj unikátní profil. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Jemná, decentní, připomínající lesní jahůdky s téměř krémovou stopkou. |
BARVA NÁLEVU | | Sytě žlutá, bez zlomků, či kalu. |
CHUŤ | | První nálev rozjezdový, ale již od počátku úchvatný, malinový sníh, lesní jahůdky, smetanová složka, nepatrný tabák/vegetální náznak v pozadí, doslova neznatelný. Později jde chuť do jahodové marmelády až k lehce tropik složce, kořeněná slupka exotickéh ovoce, nejvíce podobné broskvím. Druhý nálev zlatavý, těžší, viskoznější, vpravdě až pocit esenciálních olejů, zkapalněný komplex lesního ovoce, ostružiní, lesní jahůdky, broskve, v pozadí povidla, na závěr marmelády. Výraznější "tabáková" složka, ale bez negativního vlivu, je to spíše tříslovinka připomínající kořeněnou slupku ovoce. Třetí nálev nabízí jehounce štiplavější ovoce, broskve, opuncii, zelený angrešt, lehce khaki - překypující složka, která co pár sekund dává pocit jiného ovoce v čele výraznosti. Postupný spád od pátého nálevu, ostřejší exotičtější složky začínají slábnout. Návrat k původním chutím - lesní plody. Celkový výkon 8 nálevů jen potvrzují sílu a pestrost tohoto kusu. |
DOCHUŤ | | Po polknutí prostupující sladkost, jen náznak hořkosti, zcela jemný průběh bez svíravosti, hladký komplex rozvíjejících se chutí, ostružina, sytější prvky, opět cítím strukturu kynutého knedlíku s borůvkami, v závěru švestky. Po polknutí, minutka, se kompozice chutě stává extází. Druhý nálev je explozí intenzitou, trváním i pestrostí - překypující ovoce, výrazné borůvkové knedlíky, mám pocit, že i ten moučkový cukr tam je, tak realistická ta chuť je. Pocit doslova, jako bonbón s tekutou ovocnou výraznou náplní, jako by se rozlila hutná koncentrovaná ovocná složka, později výrazné zahradní ostružiny, angrešt...lahoda! Třetí nálev stejně intenzivní, jen ještě pestřejší, mnohem více angreštový základ, opuncie, broskve. Doba doznívání je v řádech desítek minut, další nálev si dělám po 25-30 minutách, do té doby v hrdle, ústech, na patře, na kořenu jazyka, hraje kapela hrající chuťovou symfonii. Spád je znát v pátém nálevu, je to jako křivka sinusovky, jak s dobou dochutě, tak s pestrostí. Osmý nálev dává dle mého vše zajímavé, co list ještě dokáže nabídnout. Nyní v létě dělám devátý nálev do louhovačky, kdy si lahev vezmu do práce a mám ještě lehký osvěžující výluh - a po další hodince ve vodě je chuť zase obstojná, lehká, ale chutná. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Mladé podlouhlé užší listy, velké množství nepoškozených celých listů, nádherná vizuálka. Poměrně velký poměr tipsů v obsahu, z toho i drobounké špičky skutečně nejmladších mladých výhonků listů. |
Osobní popisek: V ničem jiném, než v Yixingu se mi list tak neosvědčil, gaiwan ještě budiž, ale hliněná konvička dává dechberoucí výsledky. Již dlouho jsem neměl tak vynikající sheng, není tam ani plochost či jednoduchost huang pianů, není tady kouřovost, ani strhávající síla tabákových silných kusů. Tohle je kousek, který vyloženě zahřeje u srdce. Příprava pro optimalání výsledky je náročnější, vše je nutné dodržet, hlídat doby louhu (slabší, ani přestřelený nálev už není to pravé), ale odměnou je učiněná mana, která dokáže reálně udělat doslova skvělý den. Míra povzbuzení je také velká, doby doznívání na desítky minut.
Cena: $12,5 / 200g
Prodejce:
Chawangshop