Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2012 Japan Sencha Fukamushi

  • Vložil Tomáš Klouda 20.1.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Oblast: ostrov Kjůšů, Japonsko
    Doba sklizně: Ichibancha 2012
    nadobi
    nadobi
    Suchý list velmi drobného celku, většina převažuje ve zlomcích a prachu, list v podobě uzounkých mírně kroucených drátků a jehliček, většina v podobě žilek - uzounkých lístků. Nepříliš praktická podoba listu se jednak drží i v suchém stavu na porcovacím nádobí, druhak prach je drobounký a rozprašuje se při manipulaci - navíc z balení nelze všechen vyjmout. Barva tmavší zelená. Vůně po rozbalení omamná travnatá, stále kupodivu svěží a výrazná. Vůně evokuje matcha bonbon Keiko - travnatá příjemná, přirozená nasládlá vůně.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 75°C horká voda.
    Nahřátý list: mocná hutná těžší travnatá vůně s velmi sladkým základem, složky lékořice, náznak květin a tóny lýka dřevin. Velmi zajímavá vůně listu.
    Vůně nálevu: svěží lehce travnatá, lehce lékořicová s květinovými nádechy v pozadí.
    Barva nálevu: světlounká žluto-zelinkavá barva nálevu. Značné množství prachu na dně misky.
    Chuť: plná, sladká chuť, lehounce svíravý podtext s nahořklostí v pozadí, základ slaďounký s procítěnými tóny travin, lehce květinové podtexty - vůně kvítek bezu a náznak jabloně. Závěr sladký, kulatý, vyvážený, travnatý, náznak lékořice a nádech hrášku s květinovými podtexty - svěží živá chuť, skvělé dlouhé a plné prožívání chuťových tónů, ani se nechce čaj polknout, jen si ho pohazujme v ústech a užívejme darů Japonska...
    Dochuť: dochuť se poměrně rychle ztrácí, po polknutí zůstává chvilka plnosti prvků z chutě (travnatý sladký základ a lehounce nahořklý podtext, květinové podtóny), ale po pár minutách již velmi rychle mizí jak výraznost, tak pestrost dochutě. Doba dochutě kolem 5 minut, rychlý spád. Závěrem lehké travnaté tóny, podstatně přirozenější vegetálnější základ, čertsvý hrášek, mořské řasy, pozůstatek květin - nyní spíše neurčitá podoba. Ochlazující a mírně povzbudivý nálev.
    //vynikající je i zchladlý nálev, květové prvky a pestrost v chuti již tak nevyniká, ale na druhou strenu je celek zcela bez nahořklé složky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu keramické 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    1.nálev 70°C/20s – travnatá sladká vůně s náznakem nahořklosti a květinovými podtóny. Světle zelený nálev s kalem na dně misky. Lehounce svíravý start, ne zcela kulaté tělo, travnatá příjemná výrazněji nahořklá složka s tóny zeleného čerstvého hrášku a náznakem květin v pozadí. Lehký počáteční nálev příjemného průběhu byť s výraznější hořkou složkou. Vyšší teplota, ani delší dobu louhování nedoporučuji, chuť by pak mohla být nepříjemně svíravá. Závěr chutě hořko-sladký s travnatými vytříbenými prvky, lehká lékořicová složka, hráškový podtext, náznak květin. Dochuť hladší, již ne tak nahořklá, sladkého charakteru, travnaté příjemné složky s náznakem lékořice na startu a s hráškovým podtextem. Doba dochutě kratší, do 5-ti minut, travnaté vyvážené tóny, sladké složky s náznakem květin a hráškovým podtónem.

    2.nálev 70°C/10s – zelinkavý lehce kalný nálev. Opět nadprůměrně výrazný hořký základ v chuti, lehce svíravý celek, travnatá plná složka s hráskovým podtextem a květinami, dokonale však dominuje travnatost. Chuť není moc příjemná kvůli nahořklosti k vychutnávání, proto rychle polykám. Podstatně plnější a zajímavější chuť, než v předchozím počátečním nálevu, požitek však mírně kazí nahořklost. Aftertaste zpočátku lehce nahořklý, později přechod na sladké základní tóny, náznak slané složky v pozadí, v celku lze vnímat charakter umami, zajímavá nevšední složka, kterou nejčastěji najdeme právě v japonských čajích. Travnatý základ, v pozadí velmi výrazný prvky mořské řasy a hrášku. Závěr sladký, lehká travnatost, pozůstatek mořských řas s náznakem slané složky, nádech hrášku, stále plný charakter, dlouhá doba výraznosti pvků - nad 13-15 min.

    3.nálev 70°C/25s – kalnější tmavší zelený nálev, list je objemnjěší, při zalévání se zdvihl kal z listu - vyšší podíl částeček v misce. Vůně výrazněji travnatého základu s tóny mořské řasy. Chuť příjemná, hutná, výrazněji nahořklá, ale bez svíraosti, mírnější základ, než v minulém nálevu, chuť se dá prožívat a vychutnávat. Travnaté složky s mořskou řasou v pozadí, lehounce květový podtext s hráškem. Příjemná hutná a výrazná chuť. Závěrem opět méně nahořklý základ s travnatou sytou uspokojivou složkou, závěrem se dá vnímat umami složka. Po polknutí rozvinutá procítěná umami složka skládající se z výraznějších mořských řas, ve stejné úúrovni těžší travnaté složky, lehce slaný podtext, základ je přitom sladko-nahořklý, zajímavá netypická složky, v pozadí místy prokoukne hrášek. Zajímavé je, že složka umami mi připomněla totožnou senchu z roku 2011, základní charakter totožný pouze s pozměněnými jednotlivými složkami a jejich výraznosti. Závěr sladký s minimální nahořklostí, zůstává travnatost s náznakem řas a hráškovým podtextem. I zchladlý nálev je vynikající na popíjení, báječně se v něm promítá slaná vedlejší složka a umami složka.

    4.nálev 75°C/45s – zcela totožná chuť, jako v předchozím případě, chuť o chloupek méně nahořklá, příjemnější. Značně ochlazující účinek, dosti povzbudivý efekt. Ideální čaj spíše na letní dny.

    5.nálev 75°C/100s – světlejší zelinkavý nálev, menší množství kalu na dně. Chuť hladkého průběhu, slabounká nahořklost v pozadí, primárně sladký nálev, později nádechy slané chutě v pozadí. Travnatá již ne tak výrazná a plná složka, příjemný decentní tón mořských řas, náznak hrášku, květinová slabounká složka v závěru. Dozvuk středně dlouhý, květinovo-travnatá základová složka, náznak řas v pozadí, květinový tóny evokuje šeřík - bez agresivních prvků. Lehounce hráškový nádech v pozadí, slaná složka již není v dochuti přítomná. Sladké tělo, závěr umírněný, travnato-květinkový.

    6.nálev 80°C/200s – lehounká travnatá složka, mírný slabý nálev, chuť není přímo prázdná, ale již nemá původní sílu, travnatá složka s náznakem mořských řas a hrášku, v pozadí náznak květin. Dochuť středně dlouhá, výrazněji nahořklá oproti minulému nálevu, žádná svíravá složka, pouze výraznější hořkost, v dochuti dominuje již slabší a méně pestrá a hutná travnatost, náznak řas a květin, ovšem nic určitého. Závěr sladký s travnatými tóny matcha bonbonu a nádechu řas.

    7.nálev 85°C/300s+ – světlounký zelinkavý nálev stále s kalem na dně misky. výrazněji nahořklý start chutě, lehká travnatost s neurčitými květinovými prvky a náznakem hrášku v pozadí. Dochuť krátká, sladká s travnato-květinovými neurčitými tóny. Příjemný závěr, tělo není zcela prázdné, ale tóny jsou již obyčejné, snadno pitelné bez přemýšlení.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavě zelený v podobě měkkého drobounkého blátíčka, poměrně obtížné na čištění, přesun listu, nebo fotografování. Vzhledově určitě tento list nevyniká.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Vzhledově a co do praktičnosti mě čaj nezaujal, ovšem z chuťového hlediska byl i na rok 2012 moc dobrý, chuť umami byla nejsilnější stránkou tohoto čaje, nevšední zážitek, který najdeme převážně u japonců. Za sníženou nákupní cenu vzhledem k roku sběru jsem spokojen, užil jsem si ještě mnoho chuťově moc dobrých nálevů. Z pohledu chuťové kompozice je tato Sencha zcela typická pro Japonské čaje, správný základ a charakter, kvalitativně bych ji zařadil do nižší střední třídy.

    Cena: 99,-/50g

    Prodejce: obchodcajem.net