Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2012 Japan Genmaicha Matcha Iri
Info od prodejce:
Genmaicha je japonská čajová směs zeleného čaje (bancha) s nízkým obsahem kofeinu a pražené rýže (genmai). Kvůli puklým zrnkům se tomuto čaji někdy přezdívá "Popcorn tea". Matcha [čti mača] je práškový zelený čaj. Směs Genmaichy a matchy má jedinečnou chuť, ve které se snoubí jemnost pražené rýže a Banchy se sytým a bohatým charakterem práškového čaje. Velmi povzbující účinek. Cena je za 50 g.
Oblast: Uji, Kyoto, Japan
Suchý list velmi úhledný, celek se zkládá z nerozpukaných rýžových zrnek (pravděpodobně hnědá rýže), špetky světle zeleného prachu - matchy a lístků zeleného čaje - bancha - podlouhlé jehličky tmavší zelené barvy - ne zrovna top kvalita, ale do celku jistě postačí. Vůně burizonů, a lehce travnatého podtónu, sladký základ s nepatrně nahořklým podtextem, téměř lékořicový zajímavý podtext.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: plná velmi aromatická vůně burizonů, pražené rýže - to je naprostá většina vůně, v pozadí lze matně rozeznat travnaté prvky, lehce chlebový nádech.
Vůně nálevu: plná sladká s cukernatým základem a nádechem burizonů, lehounká travnatá vedlejší složka.
Barva nálevu: zelinkavá, světlá, značné množství kalu (matcha) a pár zrníček rýže.
Chuť: svěží chlebová základová složka sladkého základu s nádechem burizonů, pouze lehounký travnatý podtext. Později nástup sladkého podtónu, a báječných jemných procítěných travnatých složek, vše za vytrvalé podpory plných chlebovo-burizonových tónů. Závěr hutný, s chutnými prvky burizonů, sladký charakter s decentními travnatými vedlejšími prvky.
Dochuť: středně dlouhá až dlouhá, zpočátku burizonový a chebový plný hutný start s decentní travnatostí, sladké tělo, později ústup burizonů a zvýrazňování sladkých tónů (jako arašídy v cukru) a travnatých jemných složek, lehce nahořklý podtón, který je ale zakryt sladkostí celku. Závěr s náznakem burizonů, lehce chlebová složka a jemné a pestré tóny travnatých prvků v pozadí, k tomu se přidávají sladké neurčité složky po sladkostech. Mírně povzbudivý nálev, spíše ochlazující účinek.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 70°C/5s – okamžité slévání, kalný, neprůhledný, brčálově zelený nálev. Vůně primárně po pražené růži s chlebovým podtextem a lehkou travnatou složkou. Chuť kulatá, sladká, sladěný celek, vyvážené pražené rýžové prvky s travnatou složkou, pozadí s lehounkým náznakem nahořklosti a chlebovými tóny, náznak až cukernaté sladkosti. Závěr s převažující rýží v chuti, kontrast travnaté svěží složky a hutnější pražené chuti. Dochuť středně dlouhá, zpočátku primárně po chlebu a burizonech, později přechod na uhlazené čisté tóny matchy - jako čajový bonbon od keika - cukerný travnatý nádech. Uklidňující účinek lehce chladivého efektu.
2.nálev 70°C/20s – podstatně průhlednější nálev ( většina matcha prachu se odplavilo v prvním nálevu), stále však je kalu v nálevu dosti. Barva nálevu světle zelená svěží. Výraznější chuť travin, nahořklejší podtext, lehce bylinné pozadí, primárně dominuje travnatost s o řád méně výrazným tónem po pražené rýži. Závěr sladší, až cukerný s lehkou nahořklostí v pozadí, dominuje travnatost a v těsném sledu působí výrazněji chlebová složka s náznakem květin. Dochuť dlouhá, sladká, příjemné chlebovo-rýžové primární prvky s lehkou nahořklou travnatou složkou. Výrazné tělo, podstatně hutnější a těžší tělo, chlebová složka působí mnohem delší dobu, závěrem lehce prokukují slané složky uprostřed na jazyku s travnatým nádechem a sladkostí po celých ústech - výrazné působení již zmiňovaného souboru chutí - jako matcha bonbón.
3.nálev 80°C/60s – přibližně stejný charakter nálevu, jako v předchozím případě.
4.nálev 80°C/150s – pomalé ustupování travnatých složek, burizonovo-chlebové tóny pražené rýže chuti opět dominují, lehká travnatá vedlejší složka s cukernatou primární chutí a náznakem nahořklosti. Nálev si však stále drží svou plnost, rýžové prvky jsou i v dochuti značně dlouho působící a travnatost je lehká, v pozadí trvají cukerné travnaté složky matcha bonbonu.
5.nálev 100°C/280s – úbytek výraznosti, charakterem je tento nálev, jako první popisovaný nálev. /bytek výraznosti i dochutě, rýžové tóny začínají mít neurčitý charakter, stejně jako blátivé kuličky pražené rýže i v chuti se promítá taková chuť podobná chlebové rozmočené střídce. Dochuť středně dlouhá, ne zcela plná, ale příjemná, kulatá, stále s prvky čajového bonbonu.
6.nálev 100°C/300+s – světlý nazelenalý nálev, sladké tóny po chlebu a burizonech, náznak travnatých prvků. Minimální dochuť.
Vylouhovaný list v podobě "blátíčka", tmavší zelený list měkký, matcha se rozpustila do nálevu, tedy není přítomna, zrnka rýže jsou rozmočená a měkká, hnědé barvy. Velmi chutné - doporučiji vybírat a jíst po přípravě :-)
Závěr: Příjemný čaj, který svým charakterem překoná kdejakou obyčejnou sortu Genmaichy, matcha ddává celku zajímavý charakter, báječná je ta bonbonová chuť v dochuti :-) báječně jsme s tímto čajem užívali zbytek letošního léta.
Cena: 130,-/50g
Prodejce: obchodcajem.net
Dovozce: TeaMountain Co.