Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

2012 Huang Jin Gui - Zlatý skořicovník


Vložil Tomáš Klouda 19.11.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
list
list
Info o čaji:
"Zlatý skořicovník". Nádherný čaj z proslulé horské oblasti An Xi, vznikl o něco později než Tie Guan Yin – až v 19. století. Podle legendy první keře tohoto čaje s delšími nažloutlými listy byly darovány taoistou na svatbu novomanželům z rodin Yan a Wei, což se pokládá za velice štědrý a dobrý dar. Čaj z těchto keřů měl tak zářivě zlatou barvu, nádhernou chuť a hlavně vůni "dosahující nebe", že ihned dostal i další jméno – Huang Dan neboli "Zlatá znamenitost". Listy tohoto čaje se zpracovávají podle technologie Tie Guan Yin, ale odrůda je jiná, list je jemnější a hlavně menší (už to nejsou 'hlavy vážek' ale spíše menší kuličky). Čaj je velice výrazný a květinový, ale nejen to – najdete v něm i horské bylinky, lesní jahody a karamelovou sladkost.
(info z http://www.cestacaje.cz/)
list
nadobi
Suchý list zčásti rolovaný, ne zcela smotaný do kuliček, list zelený, převažuje světlejší list, 1/3 tmavších granulek. Velikostně spíše drobnější smotané celky. Vůně svěží, intenzivní, květová s bylinným základem.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Yixing konev 250ml, 3g listu, předehřev nádobí, 95°C, 4 minuty louhování.

Předehřev: květinový velmi výrazný odér s bylinným a kořeněným podtónem, po vonné stránce hrubší, než Tie Guan Yin, přesto má květinový základ, který je jí podobný. Těžší vůně, která probudí chuť na nálev tohoto čaje.
Vůně: vůně mocná květinová s lehce ovocným podtónem, nasládlý základ nepatrně kořeněných prvků.
Barva: světle žlutá až zlatavá. Při delším louhování s odstíny zelené.
Chuť: vyvážená jemná plná chuť překypující pestrostí, mocné komplexní květinové prvky s jemnou kořeněnou složkou v pozadí, bylinné vedlejší prvky, sladký základ. Poměrně výrazná složka Osmanthusu, lehoučce štiplavé citrusové prvky v pozadí, kořeněné složky rychle slábnou a nálev se tak směruje do velejemného sladkého květinového celku. Značné možství květinovo-bylinných prvků, nemožné vše identifikovat, pestrost je fascinující. Dlouhá doba chutě samotné, slušná výraznost všech prvků.
Dochuť: dlouhá dochuť jemného charakteru, sladké tělo s květinovým základem, zde se více než v chuti odděluje Osmanthus od celku, příjemné hladké tóny květin s opravdu nepatrně kořeněným podtónem. V závěru se zvýrazňují citrusové složky a lehce tak upraví sladký základ - se stopou nakyslé složky. Uvolňující čajík pro chvíle pohody, jednonálevově dá velmi velmi dlouhý dozvuk trvající několik desítek minut po vypití, později je cítit lehce i pampeliškové pylovité složky ve spojení s osmanthusem. Vzhledem k jemnosti celku rozhodně doporučuji pít čaj bez negativních prvků kolem sebe pro vychutnání všech detailů tohoto skvostu.
nadobi
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan tenkostěnný porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 90°C/35s – intenzivní aroma květin s lehce peprnou kořeněnou vedlejší složkou. Žlutý - téměř zlatý poměrně tmavý nálev. Sladké tělo, přecházející do lehce nahořklých tónů, květinová komplexní chuť, zpočátku nejvýraznější citrusové prvky - pomeranč i s lehce nakyslou složkou s květinovým bohatým podtextem. Později lehké nahořknutí pozadí se zvýrazňujícím se květinovým tónem po Osmanthu s lehce kořeněným podtextem. Již nyní velmi hutný výrazný základ s dlouhou pestrou chutí samotnou. Poměrně velký spád na dochuť, z kořeněných složek opět přechod na sladké čisté složky po květinách, komplexní celek, bohatší, než v chuti samotné. Kořeněné složky se spolu s lehkou nahořklostí odkrývají opět až po chvilce. Příjemné citrusové pozadí s kořeněným doplňkem a primární květinovou složkou - Osmanthus.

2.nálev 90°C/25s – NÁDHERNÝ pohled na plný gaiwan rozvinutých lístků, "granulky" nebyly pevně rolovány, velmi rychle se rozvinuly. Vůně teplého mokrého listu je omračující, stejně tak oslnivá je zlatavá barva nálevu. Plný nálev překypující jemnou květinovou chutí, tento nálev je naprosto ideálním šálkem čaje pro relax, květinové složky místy zabíhají až k nektarovým sladkým prvkům, velmi těžká identifikace celku, lehce z pozadí vykukuje pomerančová složka, lehce ovlivňuje sladký celek, lehce nakyslé pozadí po citrusech. Dlouhá jemná chuť plná květin, fascinující výraznost. V závěru chutě lehce výraznější kořeněné prvky a z celku se vynoří Osmanthus. Dochuť plynule navazující na chuť, vše spojené v kulatém jemném celku, předlouhá dochuť bombardující chuťové pohárky neustávající silou. Dlouho po vypití je cítit svěží příjemná květinová chuť po celých ústech, později jen nasládlost na jazyku a osmanthus na patře.

3.nálev 90°C/40s – květinová jemňounká chuť, celkově se vše směruje spíš k jemnějšímu celku, více prolíná i nektarová složka květin, lehce bylinné pozadí s plnou pomerančovou vedlejší chutí. Pestrý chutný nálev komplexních tónů. Naprosto uvolňující odzbrojující účinek. Závěr chutě lehce nakyslý, výraznější citrusové (pomeranč) prvky s osmanthovou primární květinovou složkou, kořeněná složka oproti minulým nálevům mírnější, tvoří jen takovou ozdobu, než nějaký povzbudivý peprný charakter. Aftertaste velmi velmi dlouhý, na startu sladko-nakyslý, pomerančovo-osmathové chuťové výrazné tóny s lehce kořeněným pozadím. Pocit suchého patra, relativně silný nálev. Závěr dozvuku jemný květinovo-nektarový, sladká základová chuť s minimální kořenou složkou a jen nepatrnou citrusovou vedlejší chutí. Dobu doznívání čítám na dlouhé desítky minut, pouze sedím a užívám si pohledu na listy a dohrávajících chutí.

4.nálev 90°C/70s – přibližně stejné chuťové složky jako v předchozím případě, nepatrně jemnější kořeněné prvky a více bylinné pozadí v chuti.

5.nálev 90°C/130s – lehký pokles pestrosti květinových prvků, celkové zjemnění, kořeněná složka přítomná pouze v závěru chutě, pomerančová a květinová složka ve stejné úrovni, později zvýraznění lehce osmanthu a lehce nahořklých prvků, v závěru ve spojení s kořeněnou složkou bylinnám pozadím, přičemž citrusová chuť silně odsunuta do pozadí. Dozvuk květinový osmanthus ve stejné úrovni, jako pomerančová chuť. Citrusové tóny jsou v závěru výraznější, samotný závěr je pak lehoučce nakyslý s výraznějšími pomerančovými prvky. Pouze lehká květinovost v závěru, stále dlouhé doznívání, ale není to již ta oslnivá síla.

6.nálev 95°C/200s – hořko-sladký základ, primární prvky osmanthu a lehký pomeranč v pozadí, celek zcela bez kořeněných složek. Závěr lehce nahořklý s citrusovými prvky - nyní spíše připomínající grep, pozadí po květinových složkách s bylinnými prvky. Překvapivě stále plný nálev, sice omezený na 2-3 primární prvky, ale velmi uspokojivý. Vcelku zajímavá změna chutí se slábnoucí silou čaje. Dochuť sladká s poměrně málo výraznými květinovými prvky, lehká nahořklá vedlejší chuť se stopou citrusů. Středně dlouhá doba doznívání a taktéž uspokojivá výraznost hlavních chutí.

7.nálev 95°C/290s – lehounký květinový nálev, s grepovým závěrem. Stále příjemná výraznost, více než přijatelná vzhledem k počtu nálevů a intenzitě prvků v minulých nálevech. ochuť krátká neurčitá kvěinová, nasládlá.
list
nadobi
Vylouhovaný list světle zelený, obsahuje převážně jednolisty, nejčastěji lehce potrhané, avšak tříděné, stejné velikosti. V menším avšak stále uspokojivém počtu jsou lehce světlejší dvojlisty menší velikosti (pravděpodobně světlejší granulky v suchém listu) nádherného vzhledu. List měkký, nasládlý, i z vylouhovaného listu krásné květové chutě, VYNIKAJÍCÍ k pojídání - doporučuji i přidat do těsta v palačince.
nadobi
list
nadobi
Závěr: Kvalitní čaj ukrývající nejednu zajímavost, všestranně u mě obstál při testech, list, barva, chuť, vůně, to vše se mi moc líbí. Tento skořicovník mě promítl pocity při prvním setkání s tímto čajem, vždy se k němu budu rád vracet.
Cena:

Dovozce: Spolek Milců čaje
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava