Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2012 Fujian Zhengshan Xiaozhong - Lapsang Souchong AA grade


Vložil Tomáš Klouda 31.12.2012, autor Tomáš Klouda


Poslední den roku 2012 ve znamení vynikajícího čaje, nevšední excelentní chuť lapsangu.
nadobi
//foto prodejce.
nadobi
nadobi
Info od prodejce:

Zheng Shan Xiao Zhong - Famous and well know red tea which come from Fujian province, Wuyi mountain, Tong Mu area.
This tea is made in traditional way, used original smoking method, made from local small varietal tea trees. This tea come from Tong Mu area. Small (smaller leaves and higher quality selection than Waishan Xz. we offer), tight rolled dark glossy leaves with goof ratio of buds. The smoky flavour is light and refined, unlike commercial Lapsang Souchong.
Balanced, sweet longan taste and pleasant mouth feel, long lingering aftertaste! This tea can storage for long time! After few months of smoked process, tea is very drinkable now!
Harvest area: Fujian, Wuyi mountain, Tong Ma village
Harvest time: Late spring 2012
Packing: 100g original box with silver pack inside. Perfect packing for long term storage
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list poměrně tmavý, ne zcela černý, převažují červeno-šedo-kovové odstíny. Velikost velmi uspokojivá, nepoškozené středně velké lístky ve tvaru drátků. Vůně velmi příjemná, nasládlá, jemná kouřová složka, v podstatě se nedá říct, že čistě kouřová, něco mezi uzeno-kouřovo a dřevitou složkou s výrazným podtónem ovocné složky Li-či.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: nesmírně zajímavý nevšední komplexní tělo, vůně hutná, lehce pražená s kakaovými tóny a hořkou čokoládou, mezi tím jemná sladká ovocná li-či složka, fascinující výrazná vůně napařeného listu. Celek hodně připomíná tmavou čokoládu na pečení a horkou čokoládu s vysokým procentem kakaa, těžká hutná sladká vůně.
Vůně nálevu: krásná uhlazená komplexní vůně se vznáší nad jiskrným nálevem, lehoučce pražený základ čokoládového základu s výrazným kakaem, o třídu níž s výrazností ovocná Li-či složka, hutná výrazná vůně provoní široké okolí.
Barva nálevu: jiskrná živá oranžovo-červená barva nálevu, absolutně bez kalu či částeček, průhledný, ale poměrně tmavý nálev.
Chuť: chuťově je o trochu odlišný, než představa z vůně, čekal jsem chuŤ dost podobnou, ovšem základ tvoří lehoučce kouřová až pražená složka (mixnutá jakoby s popílkem) s ovocnými tóny, pouze v pozadí náznak kakaových složek, které dokonale zpestřují celek, lehká ušlechtilá dřevitost v pozadí. Ovocné složky intenzivní, výrazné li-či trochu zamlžené kakaovým podtónem, avšak v závěru chutě zůstává sladké výraznější li-či poodkryto. Sladký nálev, místy s pouze lehkou nahořklostí, žádný svíravý přehnaný tón, vše v hutné výrazné pospolitosti, komplexní enormně chutný nálev.
Dochuť: velmi dlouhé doznívání, mírnější uzené popílkové složky, hořkost je také zcela nepatrná, primárně sladké tělo. Start takřka čistě ovocný s li-či tóny, velmi sladké tělo s popílkovým základem. Psotupně ovocné prvky odeznívají a opět se probouzí kakaové složky s dřevitými prky v pozadí, samotný závěr je hutný těžší kakaovo-čokoládový s jemnou už zcela nepatrnou ovocnou složkou, pestrý chutný celek. V průběhu doznívání místy probleskne i karamelová složka, plátky karamelu, které jsem kdysi rád cucal, opravdu hezké složky. V pozadí se naopak projevují velmi sladké tóny, které vedle kakaa promítnou cukernaté prvky, nějaký druh hutnějšího cukru.
//po této přípravě lístky snesly ještě 2 nálevy, přičemž poslední byl slabší.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 95°C/15s – opět ten intenzivní lahodný odér z napařeného listu, list po zalití voní kakaově s ušlechtilými dřevinami. Nálev rudé barvy, jako hustá nezředěná krev. Chuť od počátku plná, intenzivních prvků s komplexními prvky. Kakaový lehce pražený základ, při startu decentní nahořklost (ta je při delším louhování výraznější, ale pitelná), která se rychle vytrácí do pozadí. Celkově sladký charakter s ovocnými vedlejšími prvky, li-či, nektarinka a mnoho vedlejších neurčených, nebo méně výrazných složek. V pozadí dřevité ušlechtilé tóny, velmi příjemný nádech. Závěrchutě zpodobňuje jakousi ochucenou hořkou čokoládu s tropickým ovocem, lehce liči a broskev s těžkým cukerným pozadím a dřevitými prvky. Cukerné prvky mi připomínají surový třtinový cukr, nebo něco na tento způsob. Aftertaste enormně dlouhý již v tomto prvním nálevu, sladké tělo s jemně nahořklým tónem za jazykem, kakaovo-čokoládové složky s výraznou cukrovou složkou, vedlejší méně výrazné, ale těžší složky ovoce liči a broskve. V pozadí tóny exotických dřevin, nedokáži identifikovat, nádech je velmi specifický. Lahodný průbeh chutě, usazující se čokoládové prvky a lehké zvýraznění kakaa. V závěru lehce karamelové prvky s cukerným podtónem a slabými prvky kakaa a poprvé od startu chutě se poodryly opět lehce pražené popílkové složky. Vynikající kombinace chutí i celkový charakter a základové netypické prvky.

2.nálev 95°C/20s – nálev zcela bez hořké složky, hutná sladká chuť s lehkými praženými tóny popílku a velmi výraznou kakaovou složkou, v pozadí pestré dřevité složky. Velmi rychlý postup na hutné ovocné tóny, podstatně výraznější, než v minulém nálevu, li-či, broskev, místy nektarinka - vše velmi těžké přezrálé, chutné hutné tóny, postupné ztěžknutí, zesládnutí, a vzávěru opět složky surového třtinového cukru, s hutnými tóny hořké čokolády a dřevitými prvky v pozadí. Zůstávají lehké prvky ovoce, což do hutného celku zapadá velmi dobře. V závěru opravdu jen velmi lehká nahořklost v pozadí. Aftertaste opravdu dlouhý, hutnější celek, lehce nahořklý podtón, primárně však velmi sladký, výrazné kakaovo-popílkové tóny s čokoládovo-dřevitou vedlejší složkou. Pouze lehké složky li-či, místy se zvýrazní, ale opět je zastíněno hutnou kakaovo-čokoládovou složkou. Pestré chuťové prvky prostupující celá ústa, sladkost těžšého cukerného prvky zalije celá ústa a jazky zůstává vzadu s lehkou nahořklostí, což perfektně evokuje hořkou čokoládu s vysokým procentem kakaa. Závěr ještě sladší, než na stratu dochutě, specifická řevitá vedlejší složka s hutným popílkovo-kakaovým základem, neskutečně hutný celek ponořuje člověka do extáze proudící z chuťových buněk do mozku. Dlouhé desítky minut po vypití si vychutnávám kakaové složky s cukernatým tělem.

3.nálev 95°C/35s – takřka totožné plné hutné složky, jako v předchozím nálevu, nepatrně jemnější nahořklá složka, je opravdu už jen nepatrná.

4.nálev 95°C/45s – barva červená s výraznějšími odstíny hnědé, vůně nálevu kakaovo-popílková s dřevitostí. Chuť samotná je nepatrně pozměněná, kakaovo-dřevité základové prvky, lehký pražený popílkový podtón, dřevité složky ze začátku dost ordinérní, jako "Keemun", později se vrací ke svému exotickému základovému nevšednímu odstínu. Ovocné složky výraznější, přezrálé Liči s cukernatou nektarinkou. Karamelové prvky v závěru s výraznou kávovo-kakaovou složkou a ovocností v pozadí. Aftertaste dlouhý, v jistém smyslu hutnější, kákovo-kakaový základ, sladký celek s minimální hořkostí, začátek dochutě připomíná kvalitní silnou hutnou vietnamskou kávu s kondenzovaným mlékem, hebký celek. Ovocné tóny pouze slabé, zastčené za vynikající souhrou chutí těžších prvků. Závěr do karamelova s kakaovými prvky a dřevitými podtóny, lehce doznívají kávové složky, ovocnost slabá, ale dodává celku život.

5.nálev 95°C/70s – zcela totožný nálev, jako v předchozím případě, hořkost zde již takřka není cítit, trošku mi k tomu charakteru čaje chybí, ale vzhledem k tomu, že čaj nabral novou kombinaci základových prvků a trochu jiný směr jaký se mění, je to příjemná změna, fascinující je jasná kombinace kakaových a kávových prvků, celek mi připomíná hustě našlehanou čokoládu s pěnou a jindy zase hutné vietnamské kafe s kondenzovaným lékem, co vaří v Sapě v Praze to vše s vynikající dřevitou složkou a lehkými ovocnými prvky. Stále velmi dlouhé doznívání, cítím kakaovou složku dlouho po vypití. Popíjím už celé dopoledne a mezi nálevy si dávám pauzy pro vychutnání toho báječného dozvuku.

6.nálev 95°C/130s – světlejší oranžovo-červená barva, jemnější, kakaovo dřevitý, lehoučce kávový celek, postupné zjemňování až k hořké čokoládě a jemné kávové složce, ovocnost opravdu slabá, v pozadí, lehký tón přezrálého li-či. Závěr s tóny horké čokoládové husté pěny s lískovými oříšky, v pozadí pouze lehká, již podstatně méně zajímavá dřevitá chuť, lehce nahořklý podtext. Dochuť jemnější, zpočátku čokoládová (horká hustá čokoláda), později s lehkými, ale výraznými ovocnými prvky s dřevitou ordinérní složkou (Keemun) v pozadí. Závěr kakaovo-ovocný, lehké broskvové a li-či tóny. Méně plný a komplexní nálev, stále však vynikající na popíjení, sladký charakter převládá, ovocnost v dochuti svěží.

7.nálev 100°C/190s – lehké zvýraznění dřevitých a kakaových složek, lehce výraznější kávová složka i cukerná těžká chuť se probudila, vše je ale v takovém stavu "napůl", není to již ta oslnivá plná krásná chuť co na začátku, ale nejedná se ani o mdlý obyčejný červeňák, nálev je chutný, po přidání teploty vody i opět živý, ale postrádá svou sílu, sedmý nálev už je znát. Závěr chutě kakaovo-čokoládový s lehkým kávovým podtextem, lehce ořechová složka ve spojení s dřevitým podtónem, ovocné složky zapadlé. Dozvuk středně dlouhý, slabší, zde teplota nepomohla, ovocno-kakaové tělo s dřeviým pozadím, sladké tělo, chutné pro takové už poklidnější popíjení - první nálevy byl člověk úplně zažraný do průběhu chutí, nyní je to více pro nenáročné popíjení.

8.nálev 100°C/250+s – sladký nádech kakaové a čokoládové chutě, lehké ovocné pozadí s dřevitými nenáročnými prvky. Dochuť středně dlouhá, sladká, ovocno-kakaová s dřevitým pozadím. Příjemná koncovka za tímto skvostem.
list
nadobi
Vylouhovaný list krásné červeno-hnědé barvy, tužší listy, drobnější podlouhlé lístky, vesměs spíš v celku, místy potrhané, malý podíl větviček. Hezký vzhled.
nadobi
nadobi
Závěr: Nikdy jsem nepsal tak krátký závěr. Doposud nejlepší Lapsang, jaký jsem pil...měl jsem doposud z Teanetu, Amany, různé low grady, ale tento byl opravdu luxusní. Jen mě nyní mrzí, že jsem neměl možnost ochutnat LF lapsang pro dnešní porovnání. Čerstvý převelice hutný čaj pro chvíle relaxace i povzbuzení. Delikatesa.
Hudba - ideální pro poslech při popíjení tohoto čaje: Bran


Cena: 14 dolarů/ 100g

Prodejce: Chawangshop