Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2012 Darjeeling SF Singbulli Vintage Flowery Musc (SFTGFOP-1), lot no. DJ-287-12
Info od prodejce:
Singbulli Vintage Flowery Musc (SFTGFOP-1), lot no. DJ-287-12
Výborný čaj z druhé sklizně v dárkovém balení.
Suchý list je po vonné stránce hutný, těžký, do čokolády především, náznak muskatelu dřevité prvky v pozadí. Barva tmavá, do černa, místy hnědavé rozvitější listy, místy stříbřité tipsy. List převážně drobounký, poměrně dost zlomků, přijatelný poměr větviček i tipsů.
Příprava v degustační sadě:
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: těžká čokoládová vůně, náznak bylinné stopy, složka po bukvicích, příjemná nasládlá hutná vůně. Při delším napaření stopy ovoce s muskatelem, při plné základové čokoládě.
Vůně nálevu: méně výrazné projevy, usedlé složky, ovoce a nugát - až do mandliček.
Barva nálevu: jiskrná, světlejší hnědo-oranžová. Minimum zlomků na dně misky.
Chuť: kulatá, sladká, ne zcela plná, ale uspokojivá. Náznaky nahořklé vzadu na jazyku. Dominují ovocné prvky, lehká dřevitá složka, muskatel zcela jen problesk. Ovocnost příjemná, usedlá, krásně sedá k dřevinám. Vyrovnaný nálev, ne zrovna prázdný, základová vydatnost zde je, ale je již trochu bez jiskry a zapálení.
Dochuť: po polknutí lehounká štiplavost, mnohem pestřejší projevy, než v chuti, kontrast hořké a sladké, zde je výrazně cítit od krku až k jazyku čokoláda, v ústech pak broskvová sladká mírná složka, jako kompotované broskve. Zároveň se zde projevuje částečně kořeněná - spíše štiplavá složka - ta lehce řeže v krku, není to ani svíravost, jako právě štiplavost po vypití. Doba doznívání kratší až středně dlouhá, kolem 6-7 minut. Závěr je s nuancemi nugátu a ovoce.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 70ml, 3-4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů: 5. Teplota vody: vroucí. Doby louhování: 20s/35s/50s/110s/200s+
Nahřátý list voní intenzivněji po bukvicích, koření, čokoládě, muskatelu. První nálev max 20s louhování, podstatně tmavší oranžový nálev. Svíravější základ, dřevito-čokoládová složka, mezi hořkou lehce probleskne i nakyslá, v defenzivě sladká, při převalování v ústech je cítit čokoláda/nugátek, dřevin listnatých stromů - buk výrazně, částečně ovoce v pozadí a velmi příjemně dává kombinace hutných složek muskatel. Po polknutí se zde štiplavost projevuje jen krátce, příjemné výrznější ovocné prvky, zpočátku soupeří s nugátem, později je základ ovocný s dřevitostí v podtextu. První nálev ukrývá hrubší tóny v chuti, ale mnohem delší dochuť a pestřejší prvky. Druhý nálev je po všech směrech jemnější, není hrubý, není téměř štiplavý, výrazná čokoládovo-muskatelová složka, jen decentní ovocnost, výraznější, hladší, dochuť středně dlouhá, více do ovocna s příjemným nugátkem v pozadí. O chulup jemnější a ovocnější je i třetí nálev, při středně dlouhém doznívání.
Čtvrtý a pátý nálev jemný, hladký, základ sladký, příjemné neurčité ovocné prvky, výrazná čokoláda v chuti, podstatně mírnější muskatel, dřevité prvky po listnatých stromech. Dochuť spíše krátká, čokoládovo-ovocná se sladkou základovou složkou, v závěru čistá ovocnost s kapkou dřevin. I přes stáří listu je výsledek skvělý, je vidět, že správné skladování dokáže hodně, nicméně v čaji musí být také předpoklad pro udržení si kvality - FF si myslím, že by takto neuspělo.
Vylouhovaný list tmavě hnědý, místy náznakem nazelenalý tmavý list. Převažují tuhé sekané listy, hezké drobounké hnědé tipsíky. List je pravidelný, jednotné velikosti, list, větvičky i tipsy tak tvoří jednu hezkou úhlednou formaci.
Cena: 50g/140,0 Kč
Prodejce: Teamountain