Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2012 Darjeeling Rohini FF


Vložil Tomáš Klouda 30.4.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce:
Suchý list květinové vůně tvořen drobnými i mohutnějšími listy z keříků typu clonal. Nálev zářivě svěží zlatozelené barvy, plná chuť s tóny citrusových plodů a čerstvých bylin. Dlouhotrvající sladký aftertaste, tak typický pro první sběry z Darjeelingu.
Zahrada Rohini se rozprostírá na 138 hektarech v nadmořské výšce 450 - 1370 metrů. Vlastní ji rodina Sariů, která ji získala a znovu zprovoznila v roce 1994 (po třicetileté odmlce). 108 hektarů je osázeno novými keříky. Zahrada je rozdělena do čtyř sekcí, nejníže položenou částí je Jaberhat s 24 hektary, nejkvalitnější čaje pochází vždy ze středně položených částí Kotidhara a Pailodhora (76 ha). Tyto části byly osázeny keříky typu clonal AV2 a T-78. Nejvyšší částí je Tukuriya ve výšce kolem 1300 metrů n. m. a táhne se až ke Kurseongu.
list
// zahrada patří do oblasti č. 7

Forma: Celolistový
Oblast: Darjeeling
Zahrada: Rohini
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2012
Lot: DJ - 02
Označení: FTGFOP 1
Značka: Clonal
Země původu: Indie - Darjeeling
list
list
Suchý list pestrých barev, kde převládá svěží zelená barva. Podíl stříbřitých tipsů spíše menší, převažují drobné lístky, místy větší lámané kusy z větších listů. Vůně intenzivní, svěží, květinový těžší základ s lehkou kořeněnou složkou v pozadí.
list
list
Vícenálevovávová příprava:
Gaiwan 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - extrémně svěží pronikavé květinové tóny, těžší charakter, velice výrazná kořeněná složka, nasládlý základ.

1.nálev 90°C/20s – nádherná jiskrná barva nálevu - tmavší žlutá s kapkou zelené. Mokrý list voní zcela jinak, než při předehřevu, nyní mi květinová vůně připomíná rozkvetlou mateřídoušku. Vůně nálevu intenzivní, těžší květinová s kořěnými prvky. Chuť komplexní, květinová hutnější chuť doplněná kořeněnými tóny v pozadí, hořko-sladký charakter, přičemž hořkost je příliš výrazná vzadu na jazyku, poměrně dlouho zde zůstává - kratší dobou louhování nepatrně zmírníme - ale to i ostatní složky - teplota 85°C nepatrně slbší nahořklost - kořeněná složka však chudší. Květinové chuťové prvky přecházejí do citrusových tóny, lehounce štiplavých, doplněnou kořeněnou svěží dochutí v pozadí. Závěr poměrančový, jemný, bez agresivních prvků s jemnou chutí květin. Aftertaste dlouhý, svěží, dlouho po vypití svěží charakter. Zpočátku převládá pomerančovo-květinová složka, později přechod na hedvábné jemné květinové prvky. Kořeněné tóny se postupně zmírňují, sladký charakter naopak posiluje. Bylinný samotný závěr. Svěží i zchladlé nálevy, mimo hrubou dochuť příjemný celek.

2.nálev 90°C/15s – mírně tmavší nálev, zlatavá barva. Vytříbenější květinové tóny , pestřejší, bezové květy s lehkým bylinným podtónem, start je stále výraznější - nahořklý, ale tento nedostatek je zde rozprostřen po celých ústech a ne tak intenzivně, nejeví se až tak špatně, jako v prvním nálevu. Kořeněné tóny podstatně slabší, prostor se tak uvolňuje pro květinové prvky, svěží dojem. Závěr chutě citrusový s květinami, jemná koncovka, velmi sladké tělo. Aftertaste květinový, velmi dlouhý, komplexní tělo, bezové a mateřídouškové sladké tóny, později až tóny nektaru květin. Závěr lehounce citrusový - dlouho po vypití bylinná stopka.

3.nálev 90°C/35s – světlejší jasně žlutý nálev. Chuť zpočátku opět lehce nahořklá, opět ale méně, ale stále nedává pocit hladkého nálevu. Chuťově usazenější nálev, podstatně sladší tělo - dává pocit nektaru - bezové tóny. Citrusové složky v závěru nepatrné, kořeněné podtóny velice slabé, defacto pouze květinový nálev. Dochuť dlouhá, jemná, květinové složky, velice sladké tělo - nektar. V závěru bylinné složky.

4.nálev 95°C/60s – žlutý čirý nálev, chuťově je zde ideální případ - hořkost na startu zmizela, hladký průběh chutě, krásné květinové tóny, velice sladké - až nektarové prvky. Slabá citrusová složka v závěru. Celkově již není nálev tak plný, jako na startu, ale komplexní stále zůstává. Stále lehounká kořeněná v pozadí, bylinný závěr v kombinaci s květinami. Dozvuk kratší, ale stále dlouhý, lehké květinové, velmi sladké prvky, výrazné tóny nektaru, bylinná výrazná koncovka

5.nálev 95°C/140s – znatelný pokles výraznosti a pestrosti nálevu. Chuť se omezila na pár květinových prvků, sladký základ, bylinná stopka, svěžest velice klesla. Dozvuk krátký, jednotvárný, bylinný s jednoduchou květinovou složkou, náznak kořeněných tónů v pozadí.

6.nálev 95°C/300s – prázdný nálev s jednou květinovo-bylinnou složkou, sladký základ. Aftertaste minimální bylinný.
//o něco jemnější tóny jsem nalezl při přípravě 4g listu, 90ml gaiwan, 15s/20s/30s/70s/150s/350s - celkově však opět nikterak výrazně nad středem
list
list
Jednonálevová příprava:
Tester 100ml, 3g, předehřev nádobí, zaléváno 95°C, louhováno 3 minut.

Barva nálevu: jiskrná, zlatavá.
Vůně nálevu: bohatá květinová, sladké tělo, vůně bezových květů a ostružiní.
Chuť: naprosto čistá, vyvážená, je zde obsaženo vše co správný FF má mít - bohatá lehká květinová chuť, svěží bezové tóny, v pozadí květy ostružiní, decentní kořeněné podtóny nenarušující hladký celek. Postupný přechod na citrusové prvky, v závěru jasná neagresivní chuť sladké mandarinky. Velice sladké tělo nálevu.
Dochuť: velmi dlouhá, svěží. Citrusovo-květinové tóny, květinové složky zde pestřejší, jak v chuti samotné, lehounká kořeněná chuť, v závěru citrusové jemné tóny s nádechem lesních plodů (borůvka) v samém závěru.
list
list
Vylouhovaný list působí dobrým dojmem, převažují potrhané poměrně velké jednolisty, místy celé listy, svěží zelené barvy - částečně nahnědlé, zřídkadky pak nalezneme vícelisté celky.
list
Závěr: Svěží typické tóny prvosklizňového darjeelingu, při vícenálevu byl na můj vkus až příliš agresivní start, vyloženě dobré nálevy byly pouze 2. Při přípravě na jednonálev dobré výsledky, ovšem květinové nejsou nikterak oslnivě plné. V mém pohledu má teto čaj 5/10 bodů. Při skupinové degustaci proběhlo porovnání - oproti Marybong 2012 se mi tento zamlouval více, Tukdah byl více výrazný a pestřejší, ale to jsme na jiné cenové úrovni. Za zkoušku jistě bude stát i Puttabong Queen z dj.cz a Castleton z TM.

Cena: 350,-/100g

Prodejce: darjeeling.cz